Антикорупционният фонд“ (АКФ) е внесъл сигнали относно дейността на придобитата

...
Антикорупционният фонд“ (АКФ) е внесъл сигнали относно дейността на придобитата
Коментари Харесай

АКФ иска данъчна проверка на сделката на Доган за ТЕЦ Варна

Антикорупционният фонд “ (АКФ) е внесъл сигнали по отношение на активността на добитата от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган електроцентрала във Варна до Държавна организация " Национална сигурност”, Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и Националната организация по приходите (НАП), оповестиха от фондацията в сряда.

В сигналите тя желае инспекция на техническото положение на миналата на природен газ въглищна централа, която от предходната година получава доходи от " Електроенергийния систематичен оператор " да държи част от мощностите в подготвеност при потребност – така наречен леден запас. Данъчните пък са призовани да ревизират покупко-продажбите сред свързани лица в механизма на придобиване на " Топлоелектрическа централа Варна “ от Доган, действителните заплащания и произхода на средствата за осъществяването им, както и заплащането на дължимите налози.

Реакцията на АКФ идва два дни, откакто управлението на сдруженията към " Топлоелектрическа централа Варна " и принадлежащото му пристанище в Езерово показаха пред публицисти капиталовите си планове за развиването на бизнеса си. Тогава стана ясно, че пристанищният е непокътната територия за някогашния транспортен министър от държавното управление на Пламен Орешарски и някогашен началник на пристанище " Варна " – Данаил Папазов, който в края на 2017 година закупи " Топлоелектрическа централа Варна " от чешката енергийна компания посредством сдружението " Сигда " на сина и щерка си. През 2018 година те трансферираха 70 % от дяловете си от капитала на " Сигда ", оценени на 3500 лева, на Доган. Който пък се интересувал главно от екологизацията на въглищната централа, стана ясно от думите на Папазов в понеделник.

Не единствено с Доган били водени договаряния за влизане в " Топлоелектрическа централа Варна “, само че той бил единственият, който застанал със своето име, а не през офшорки или сходни компании, сподели Папазов и изясни, че договорката за присъединяване на Доган в " Сигда " изобщо не била за номиналната стойност на активите, а на по-голяма стойност. Сумата обаче била конфиденциална информация и публицистите да си " ревизират в данъчното ", съобщи шефът на " Топлоелектрическа централа Варна ".

За подобен ход може да се счита и единият от сигналите на АФК – до Национална агенция за приходите за инспекция на договорката на Доган за електроцентралата и пристанището в Езерово и произхода на средствата за нея. Според антикорупционния фонд са налице подозрения за отбягване на налози при придобиването на ТЕЦ-а от почетния ръководител на Движение за права и свободи през август 2018 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР