Антикорупционния фонд (АКФ) изпраща скандала с искания подкуп от шефа

...
Антикорупционния фонд (АКФ) изпраща скандала с искания подкуп от шефа
Коментари Харесай

Записът с искания подкуп от шефа на БАБХ отива при европейските прокурори

Антикорупционния фонд (АКФ) изпраща абсурда с претенции рушвет от шефа на БАБХ на европейските прокурори. Повод за сигнала е появилият се в българското медийно пространство аудиозапис с транскрипция, за който се твърди, че съдържа данни за предлагана имотна полза на ръководителя на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Според наличието на записа от Даскалов се желае да не основава спънки на сдружението, осъществяващо фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", против което му се носи " една документи " в плик, който той отхвърля да вземе. На 12.06.2022 година в изявление за телевизия бТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев декларира по случая, че чиновници на въпросното комерсиално сдружение са обработвали товарните коли на граничния пункт в неявяване на митничарите преди митницата.

От горецитираната информация АКФ допуска, че основаният порядък за фитосанитарен надзор през частно комерсиално сдружение на външната граница на Европейския съюз на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " е допустимо да е довела освен до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, само че и до потреблението за нескончаем импорт в нарушаване на митническия режим на територията на Съюза през България и разпространяване към останалите страни-членки на всевъзможни артикули и субстанции, в това число и сложени под надзор или неразрешени, от което могат да бъдат повредени финансовите ползи на Съюза.
 Съдът отхвърли тъжба на лабораторията на Капитан Андреево против БАБХ
Съдът отхвърли тъжба на лабораторията на Капитан Андреево против БАБХ

Причината е, че няма доказателства

Същевременно, поради изнесените данни за предложение на имотна полза на високопоставено длъжностно лице за безпрепятственото продължение на настоящия режим за фитосанитарен надзор, може да се направи догатката, че и установяването и поддържането му евентуално е ставало по същия метод.

Прокуратурата на България към този момент разгласи, че стартира дейности по изясняване на изнесената информация за евентуално корупционно държание. Досегашната процедура на българската прокуратура обаче не е посочила резултати при следствие на сходни проблеми с изтекли записи със сходно наличие, а демонстрирала податливост към неглижиране и формализиране. Липсва информация и дали прокуратурата е разследвала предходни изнесени в медиите случаи на хипотетично корупционно държание от същия някогашен ръководител на БАБХ, за който се твърди, че е забъркан и в настоящия проблем.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР