Антикорупционната комисия започна проверка на Министерството на здравеопазването заради щадящите

...
Антикорупционната комисия започна проверка на Министерството на здравеопазването заради щадящите
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия разследва как са купени бързите тестове за ученици

Антикорупционната комисия стартира инспекция на Министерството на здравеопазването поради щадящите проби за учениците по сигнал за нарушавания при избора на компаниите.

Целта на инспекцията е да откри дали са купувани проби на повишени цени, както и събитията към набирането на част от тестванията.

По думите на някогашния заместник-министър Димитър Петров, проблем е, че са подписани 4 процедури, вместо 1, което е забавило доставките. Също по този начин съгласно него в началото заложената цена е била висока.

От министерството обявиха, че приветстват инспекцията, тъй като " по този метод ще отпаднат всевъзможни подозрения и целенасочени внушения за нередности при извършените процедури. "

Проверката е по сигнал за съществени нарушавания при избора на компаниите -доставчици на щадящите проби. Тя е поради изказвания на някогашния здравен заместник-министър Димитър Петров, че заложената цена на тест е по-висока от действителната и, че доставките им са забавени по виновност на министерството.

„ С първата процедура забавихме дребните деца да тръгнат, а с останалите две седмици забавихме огромните възпитаници. Това сътвори спора с министър Денков, който е безусловно прав. Забавянето е по виновност на хората, които се занимават с процедурата, най-много лицето, което я движеше без да има компетентност за това “, съобщи Димитър Петров.

Според Петров част от компаниите са се отказали и поради нараснали неустойки.

„ 10 % наказателна клауза значи, че за 2 дни просрочване вие сте на загуба от доставката “, добави Петров.

„ Имаше компании, които подписаха контракт, само че не извършиха тестванията. За да избегнем това при втората покана, ние предвидихме в контракта да се включи % наказателна клауза за всеки ден забавяне “, изясни министър Стойчо Кацаров.

От здравното министерство дефинираха процедурата по пазаруването на тестванията като " безупречна ".

„ Правителството ни заложи да закупим 1,5 милиона теста и ни отпусна сумата. С тези средства ние закупихме 4,7 млн. теста, три пъти повече “, добави здравният министър.

„ Защото са заложили 8 лв. на тест. Аз още първоначално питах кой им е споделил тази цена, откакто в аптеките има проби по 6-7 лева “, разяснява Димитър Петров.

Здравното министерство са разгласили подписаните контракти през вчерашния ден. От тях се вижда, че цената на 1 тест варира сред 2, 43 лева за най-евтините и 3,85 лева за най-скъпите.

И значима информация за учениците - от 15 декември те ще могат да учат присъствено, в случай че 30% от тях са съгласни да се тестват или имат зелен документ - документ за ваксина, преболедуване, антитела или негативно проучване.

Несъгласните с щадящите проби ще продължат да се образоват от отдалеченост. В момента присъственото образование е допустимо, в случай че 50% от родителите са съгласни децата им да се изследват.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР