Антикорупционната комисия за трети път установи конфликт на интереси на

...
Антикорупционната комисия за трети път установи конфликт на интереси на
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия пак откри конфликт на интереси на кметицата на „Красно село“

Антикорупционната комисия за трети път откри спор на ползи на кмета на столичния регион " Красно село " Росина Станиславова.

Производството е почнало по сигнал. В качеството си на кмет тя е сключила цивилен контракти с двама юристи, в това число и за присъединяване им в непрекъснати комисии в Общината, за което им е било изплащано заплащане от общинския бюджет. В същото време тя ги е заела да я съветват и съставляват пред административни органи и съдилища и в персонално качество, оповестиха от КПКОНПИ.

Административните производства и делата, по които същите са били ангажирани от нея в персонално качество, са свързани с откритите по-рано от КПКОНПИ два спора на ползи във връзка с Станиславова - първият за това, че е определила сама себе си за началник на план с европейски средства, определила е възнаграждението за себе си и е избрала екипа на плана, а вторият спор на ползи е открит за това, че е заела щерка си на трудов контракт по същия план - " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 " по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020 година.

В хода на инспекцията е открито, че на 15 септември 2021 година Станиславова е подписала възлагателно писмо за консултация и посланичество с единия от юристите, на идващия ден е подписала доклад за свършената от него работа, а на 21 септември същата година е подписала платежно разпореждане за погашение за сметка на общинския бюджет на заплащане на юриста, зает със отбраната ѝ като частно лице.

По този метод тя е изпълнила състава от спора на ползи, като е упражнила пълномощия по работа в собствен частен интерес, който би могъл да повлияе върху обективното и независимо осъществяване на пълномощията или отговорностите ѝ по работа.

На днешното съвещание на КПКОНПИ са формирани и 2 производства за спор на ползи и 3 инспекции за определяне на несъответственост на лица, заемащи висши обществени длъжности.

На 23 август 2021 година КПКОНПИ одобри решение за определяне на спор на ползи за кмета на столичния регион " Красно село " Росина Станиславова (мандат 2019 - 2023 година) за това, че като началник на план, финансиран с европейски средства, е сключила трудов контракт с щерка си. Наложена ѝ е санкция в размер на 5000 лв..

Това е второто подред решение на КПКОНПИ за спор на ползи във връзка с кмета на столичния регион " Красно село ". На 9 юни 2021 година е открито, че Росина Станиславова е определила сама себе си като началник на план " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 " по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014 - 2020 година, сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по плана. Наложена ѝ е и санкция в размер на 15 000 лв. и лишаване в интерес на страната на получената материална полза в размер на 9981,46 лв..

Съгласно ЗПКОНПИ спор на ползи поражда когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.

След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За лицето, посочено нагоре – Росина Станиславова, признатото решение на КПКОНПИ не е влезнало в действие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР