Антикорупционната комисия подаде искания до Софийския градски съд за отмяна

...
Антикорупционната комисия подаде искания до Софийския градски съд за отмяна
Коментари Харесай

Вдигат възбраната върху жилищните сгради в Нове хоумс*

Антикорупционната комисия подаде претенции до Софийския градски съд за анулация на възбрани във връзка с всички 14 многофамилни жилищни здания в комплекс " Нове хоумс ". Това оповестиха от.

Решението е стимулирано с достатъчната обезпеченост на претенциите във връзка с Васил Божков и обвързваните с него търговски сдружения, както и с това, че с наложените възбрани върху здания и права на градеж, благосъстоятелност и понастоящем на " Нове хоумс " АД, на процедура се засягат ползите на близо 250 лица, които са сключили предварителни контракти за придобиване на жилища и са заплатили обилни суми на акционерното сдружение.

От комисията напомнят, че във връзка с аграрен парцел, ведно със строящите се върху него жилищни здания, са наложени обезпечителни ограничения /възбрани/ с определение на Софийски градски съд от 1 октомври 2020 година То е постановено по искане на Комисията, с оглед формирано произвеждане по реда на ЗПКОНПИ против Васил Крумов Божков. Определението на Софийски градски съд е доказано от Апелативен съд - София и е влезнало в действие, като жалбата на " Нове Хоумс " АД е призната за неоснователна.

Още тогава КПКОНПИ и имала подготвеност да прегледат всяко искане на лица, които настояват, че с наложените възбрани са наранени техни имуществени права, с оглед подписани предварителни контракти и осъществени заплащания към " Нове Хоумс " АД.

Доказателства в тази тенденция (поне подписани предварителни договори) не бяха показани от акционерното сдружение, макар обезпечената опция за това. В интервала 30 - 31 март 2021 година последва представянето им с обособени претенции от голям брой лица, които са сключили с " Нове Хоумс " АД предварителни контракти за закупуване на жилища, като са заплатили и съответни суми на сдружението за това.

На 7 април управлението на Комисията е провело среща с представители на тези жители, вследствие на което се стига до днешното решение.

Koмплeĸcът oт зaтвopeн вид " Нове хоумс " е един от най-мащабните строителни планове в София. Намира се на ĸpъcтoвищeтo нa бyлeвapдитe " Цap Бopиc ІІІ " и " Гoцe Дeлчeв " в община " Красно село " върху терен 27 дка на някогашния " Балканкар инженеринг ". Предвижда 14 жилищни здания с 550 жилището, офиси и търговски площи с 58 хиляди кв.м обща разгъната застроена повърхност. Очакваната инвестиция е 85 млн. евро. Строителството стартира през 2019 година и е планувано да приключи през 2022 година

" Нове хоумс " е вложител в комплекса и се свързва с предприемача Васил Божков, само че по скоро е обособен план на сина му. Васил Божков в този момент е в Дубай при повдигнати 18 обвинявания по Наказателния кодекс. Държавата поетапно нападна бизнеса и сбирката му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР