Антикорупционната комисия (КПКНОПИ) е осъдена да плати 252 хиляди ;лева

...
Антикорупционната комисия (КПКНОПИ) е осъдена да плати 252 хиляди ;лева
Коментари Харесай

Комисията на Цацаров е осъдена да плати рекорна сума за изгубено дело

Антикорупционната комисия (КПКНОПИ) е наказана да заплати 252 хиляди ;лева като разходи по изгубено дело за конфискация, което е водила и изгубила пред Софийския градски съд, оповестява. Върховния касационен съде постановил в понеделник окончателното решение против КПКОНПИ

Комисията, ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, сама се е отказала да обжалваразноските.

Всичко стартира, откакто Софийският градски съд добавя решението си от 2012 година, с което отхвърля исковете на комисията против Е.В., В.В., Ц.В. и Е.К. Делото за конфискация против тях е заведено, тъй като през 2008 година Е.В. е наказана на година условно за укриване на 9800 лева Данък добавена стойност. Останалите трима ответници по делото за конфискация са нейни родственици.

След като дамата е приета за отговорна, комисията за конфискация стартира инспекция против нея и открива, че тя има имущество за над 2.3 млн. лева, за което липсват данни за законни източници и което предстои на лишаване.

През 2012 година съдът отхвърля желае на комисията, като приема за потвърдено, че приходите им надвишават разноските. През м. година Софийският градски съд осъжда КПКОНПИ да заплати на Е.В. и В.В. общо 121 950 лева за правосъдни разходи, на Ц.В. - 80 000 лева, а на Е.К. - 50 000.Останалите пари се дължат за лихви.

Комисията апелира определението за разноските пред апелативния съд, само че през май т.г. той го удостоверява. Така въпросът стига до Върховния касационен съд.

В годишните отчети на КПКОНПИ няма данни за разноските, които комисията е осъждана да заплаща, а те не са дребни, тъй като и делата, които води в общия случай са за огромни суми. Годишният бюджет на КПКОНПИ е към 19 млн. лева, които отиват най-вече за личен състав.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР