Антигуа е град в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

...
Антигуа е град в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство
Коментари Харесай

Градът, живеещ под активен вулкан

Антигуа е град в листата на ЮНЕСКО за международно завещание и е перлата в короната на Гватемала. По-малък, по-безопасен и доста по-малко недодялан от столицата Гватемала Сити, Антигуа е прочут със своите живописни улици, облицовани с боядисани в цветовете на дъгата колониални здания, величествени исторически църкви, манастири и преуспяващ площад с кафенета и заведения за хранене, написа BBC Travel.

Най-известната забележителност на Антигуа е канареножълтата арка на Санта Каталина, която датира от 1694 година Тя е издигната, с цел да разреши на монахините от затворения медал на Санта Каталина да преминат от манастира си до учебното заведение от другата страна на улицата, без да бъдат виждани обществено. Днес това е най-фотографираният монумент в страната и икона на Гватемала.



Централният парк на Антигуа е туптящото сърце на града. Ограден от четирите страни с елегантни колонади и здания от 18-ти век, това е многолюден площад, където локалните идват да се срещат с другари и да си почиват. Тук получавате ясно чувство за културите в Гватемала: локалните маи в обичайно облекло седят до облечени в деним гватемалци от европейски генезис и гости от целия свят.

До 18-ти век Антигуа, тогава прочут като Сантяго, е бил столица на Гватемала и един от най-големите градове в Испанската империя. Но градът се намира в дейна тектонична зона наоколо до четири вулкана: Агуа, Фуего, Акатенанго и Пакая. През 1773 година той е унищожен от огромна поредност от трусове, тъй че държавното управление взема решение да реалокира столицата на настоящето й местонахождение и градът става прочут като La Antigua Guatemala (Старата Гватемала).



Една от най-тежко потърпевшите здания е превъзходната някогашна катедрала. Построена през 1545 година, тя престоя повече от 200 години, преди да бъде съборена от земетресението. Днес покривът й е отворен за стихиите, срутените остатъци от колони и дърворезби са насъбрани в злокобните странични параклиси, а гълъбите гнездят в нишите.

Сега враговете на Антигуа са станали нейни другари: същите тези вулкани, които нанесоха толкоз доста вреди, притеглят доста туристи. Звездната атракция е високият 3768 метра Volcan de Fuego (Огненият вулкан), един от най-активните в света. Той непрестанно изригва от 2002 година насам, изстрелвайки бомби от нажежена лава и облаци пепел във въздуха на всеки 15-30 минути.



Посетителите, които желаят да видят от първа ръка неудържимата мощ на Земята, могат да се изкачат до вулкана Акатенанго, който стои тъкмо до Фуего. Тук локалните туристически компании оферират нощувка накъмпинг, тъй че можете да останете до късно с място на първия ред за действието, до момента в който Фуего експлодира под нощното небе.

Друг обект на опустошение, трансформирал се в туристическа атракция, е Пакая, на към 50 километра от Антигуа. До 2021 година той също изригваше постоянно, изпускайки лепкава лава по скатовете си. Днес изригванията са спрели и водачи като Руби Сантамария водят посетителите до полето от прясно изсъхнала лава, където тя им демонстрира по какъв начин да препичат бонбони маршмелоу благодарение на топлината на вулкана.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР