Антигенните тестове може да дадат фалшиво положителен резултат за COVID-19,

...
Антигенните тестове може да дадат фалшиво положителен резултат за COVID-19,
Коментари Харесай

Кога антигенните тестове може да дадат фалшиво положителен резултат за COVID-19 |

Антигенните проби може да дадат подправено позитивен резултат за COVID-19, предизвестява американската Агенция за надзор на храните и медикаментите (FDA).  - още от март 2020 година - е изключително настоящо за България, защото антигенните проби точно в този момент стартират да се популяризират по-масово у нас.

FDA го насочва към лаборантите и медицинските екипи и коментира, че подправено позитивен резултат може да се получи, в случай че тестваните не следват инструкциите за използването на антигенния тест за бързо определяне на SARS-CoV-2.

Като цяло, те са първокласен способ за определяне на SARS-CoV-2, когато пробите са взети от дипломиран за това човек след избран брой дни от първата поява на признаците. FDA обаче се натъква на подправено позитивни резултати от антигенни проби от домове за възрастни хора. Има такива и при лабораторни проби. Лабораториите може да чакат погрешни позитивни резултати даже когато се употребяват доста точни проби за всеобщ скрининг на население с ниско разпространяване на болестта.

За да избегнат това, лаборантите би трябвало да следват инструкциите на Центъра за предварителна защита и надзор на заболяванията (CDC), които включват повторни проби с молекулярен разбор, като се вземе поради упованието за появяването на подправено позитивни проби.

Препоръки

FDA предлага на лабораториите и медицинските звена, които употребяват антигенни проби за бързо определяне на SARS-CoV-2 следното:

- следвайте инструкцията за приложимост и отчитане на резултата на опаковката или, в случай че към този момент няма такава, свържете се с производителя и питайте;

Например вложката може да включва указания за боравене с тестовия набор, измежду които да вземем за пример, че би трябвало да сте сигурни, че той не се съхранява отворен преди приложимост. Ако тестовите съставни елементи не са съхранявани вярно, това може да повлияе на резултата от теста.

Тестовият набор включва и указания, които указват по кое време е подобаващото време за отчитане на резултатите. Прочитането им преди или след избраното време може да даде подправено позитивен или подправено негативен резултат.

- имайте поради, че обработката на голям брой проби в сериен режим може да се окаже предизвикателство за обезпечаването на вярното инкубационно време за всяка проба. Прегледайте инструкциите, с цел да осигурите точното време за обработването и отчитането на резултата за всяка проба;

- бъдете деликатни да намалите до най-малко риска от кръстосано замърсяване при тестване на пациент, което може да докара до подправено позитивен резултат. До такова може да се стигне при незадоволително положително разчистване на работното място, недобра стерилизация на инструмента или неглижиране на използването на защитните средства (напр. в случай че лаборанта взема проба, без да е сменил ръкавиците си след предишния пациент) или нечиста работна среда - да вземем за пример кола за спешна помощ, возила болен пациент;

- в случай че се съмнявате в позитивния резултат, изключително в случай че той излезе в среда с ниско разпространяване на ковид, проведете проведете RT-PCR тест в границите на 48 часа, с цел да потвърдите или отхвърлите резултата;

- помнете, че позитивната планирана стойност (PPV е процентът на действително позитивни тестове) варира според от разпространяването на болестта. С понижаване на разпространяването процентът на резултатите, които са подправено позитивни, се усилва. Например тест с 98% специфика би имал PPV малко над 80% измежду население с 10% разпространяване, което значи, че 20 от 100 позитивни резултата биха били подправено позитивни. Ако обаче вирусът визира единствено 1% от изследваните, тогава 70 от 100 позитивни резултата ще бъдат подправено позитивни.

Здравните експерти би трябвало да имат поради разпространяването в дадена общественост, когато поясняват резултатите от тестванията. Те би трябвало да свържат позитивния резултат с клиничните си наблюдения, анамнезата на пациента и епидемиологичната информация.

При антигенните проби се взема проба от носната празнина с тампон. Едно от главните им преимущества е бързината, с която регистрират резултата - за минути. Те, въпреки всичко, не са толкоз чувствителни, колкото PCR тестванията. Заради евентуалното по-малката чувстителност на антигенните проби спрямо PCR тестванията, може да се наложи отрицателни проби да бъдат доказани с PCR, преди да се вземе решение какво лекуване да се приложи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР