Антична Рациария, при най-мащабните археологически разкопки от четири десетилетия, разкрива

...
Антична Рациария, при най-мащабните археологически разкопки от четири десетилетия, разкрива
Коментари Харесай

Разкриха най-големите римски терми в България СНИМКИ

Антична Рациария, при най-мащабните археологически разкопки от четири десетилетия, разкрива своя искра. След близо месец почистване на терена през август, през днешния ден на повърхност от към 2,5 дка археолозите разкриват изцяло непокътнати архитектурни пластове на най-големите римски императорски терми в България. Това заяви за Българска телеграфна агенция ръководителят на разкопките доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ при Българска академия на науките.

" Продължава изследването и разкриването на откритите през м.г. в антична Рациария императорски римски терми. Екипът работи на терена на голям архитектурен комплекс, присъщ за всички провинции на Римската империя. Археолозите са безапелационни, че императорските терми в Рациария са били най-голямата социална баня в римската колония Улпия Рациария и в цяла България ", сподели доцент доктор Здравко Димитров.

" Напълно се удостоверява аерофото снимане на Рациария през 1976 година от българо-италиански екип, че площта на термите е осем декара и на фотографията ясно личат зидовете на термите, които през днешния ден ние разкриваме и изследваме. В момента екипът ни работи в най-горните равнища на архитектурния комплекс - от Късната древност - 5-6 век. Разкритите структури са големи - ширината на един от главните зидове на термите е два метра, което е сравнимо с крепостните стени ", изясни доц.д-р Димитров.



На обекта работят 100 служащия и екип от 12 археолози, на повърхност към 2,5 дка, т.е. на една четвърт от цялата повърхност на термите. За късия интервал от тазгодишните разкопки към този момент успяхме да разкрием съвсем напълно границите на архитектурния комплекс на термите, който е впечатляващ и огромен. Разкрихме елементи от съществувалите в средата на термите басейни за студена вода - фригидориум, топла - тепидариум, и за гореща вода - калдариум, с мраморна украса. На обекта открихме разнообразни архитектурни детайли от украсата на термите, мраморни плочи и украшения, капители и колони с друга височина, някои от които са били 10 метра. Разкрихме бази, най-вероятно от архитектурния ред до фасадата на термите, които са с радиус към 75 см, върху които е поставяна колона към 9-10 метра и на процедура ордерът е достигал височина от 17-18 метра, споделя Здравко Димитров. Намираме огромно количество тухли от стените, керемиди от покривите на термите. Интересното е, че покривът е покриван с керемиди и капаци от тъй наречените кориндски вид. Запазваме ги за бъдещата реституция, прецизира ръководителят на разкопките.

Той споделя, че въз основа на това, което през днешния ден се разкрива на обекта, императорските терми в античния град Рациария като украса и планировка, като планова скица, са едно тъкмо копие на термите в Рим по времето на император Каракала - 3 век. Тези терми през днешния ден са измежду най-посещаваните туристически обекти в Рим.



В момента се изследва огромният двор на римските терми, неговата южна част, добавя археологът. На обекта може да се види ясно разположението на обособените обекти в термите - от огромния двор се влиза в тъй наречените палестра, в която римските жители са изпълнявали редица спортни действия. Известно е, добавя Димитров, че римските жители са живеели в термите - т. е. те не са употребявани единствено за хигиенични потребности, само че в тях е протичал и обществения живот на Римския град, на колониите. От палестрата се е влизало в двете огромни съблекални - аподитериумите, които археолозите разкриват също през днешния ден. Сега работим в западната част на аподитериума. След това се е прекосявало през трите басейна със студена, топла и гореща вода, изяснява придвижването на жителите в термите доцент доктор Димитров.

Само за към месец и половина на обекта сме разкрили архитектурни елементи с прелестна украса - непокътнати бази, колони. Разкриваме съществувалите в границите на термите разнообразни пространства -магазини, вестибюли. Разкрихме изцяло непокътната южната стена на термите и продължаваме да работим. На места изцяло е непокътната архитектурната система на строителството, присъща за интервала Опус микстум - четири реда камък, четири реда тухли.

Направихме стратиграфски сондаж в западната част на термите, с цел да ги проучим в дълбочина и да разкрием най-ранната последователност на обекта и по този начин достигнахме до първото равнище на дълбочина до 2 м, само че тук-там доближаваме и на много огромна дълбочина. В цялостното проучване на комплекса откриваме непокътната напълно архитектура от 3-4 метра височина, и тя ще е идеална за експониране на обекта и ще даде опция туристите да преглеждат много непокътнати архитектурни остатъци, да влизат в пространствата и да се разхождат в императорските терми. Предстои ни до края на октомври да проучим огромни площи от термите от 5-6 век, когато по тези земи идват хуните и унищожават термите като социална баня, само че се резервират някои пространства, в които хората са живеели. Намираме и огромно количество предмети от разнообразни интервали - украшения, костни игли, огледалца и множеството от тях са богато орнаментирани.



Мащабността на римските терми в Рациария е впечатляваща. Не е инцидентно, че сега се приготвя план, с който всички обекти на българска територия по целия Дунавски римски лимес да влязат в предпазените обекти на ЮНЕСКО. Най-големите от тях са римският град Ескус до плевенското село Гиген и Рациария. Античният град Рациария е изключително скъп с това, че първо е бил римски боен лагер, а в Късната древност - и провинциална столица на Крайбрежна Дакия. И, както написа историкът Приск, " През 5 век Рациария е голям преуспяващ град на Римската империя " и разкритите императорски терми в него го потвърждават, е безапелационен доцент доктор Здравко Димитров.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР