Анонсираното от г-н Асен Василев повишаване на максималния осигурителен праг,

...
Анонсираното от г-н Асен Василев повишаване на максималния осигурителен праг,
Коментари Харесай

IT-сектора: Асен Василев насажда в сектора ни хаос и несигурност

" Анонсираното от господин Асен Василев повишение на оптималния застрахователен предел, за следващ път без никакъв разговор с най-засегнатите промишлености, съставлява отвод от в началото декларираните позиции. Това е „ смяна “, само че не в посока промени, бистрота, правдивост и още по-голяма успеваемост и събираемост на дължимото към фиска, а към втълпяване на неустановеност и безпорядък. Уверени сме, че тази непредвидимост в решенията, касаещи данъчно-осигурителната система, са пагубни за конкурентоспособността на българската стопанска система. "

Това се споделя в декларация от IT-компании против четворната коалиция. Недоволството е по отношение на повишение на оптималния застрахователен предел, съобщи обстоятелства.бг.

Дакларацията е изпратена до съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев, и водачите на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане " Има Такъв Народ Бойко Борисов, Румен Христов, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Станислав Трифонов, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Костадин Костадинов.

Ето цялостният текст на декларацията:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Ние, представителите на водещите браншови асоциации в региона на високите технологии -Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии /AIBEST/, Българска асоциация по осведомителни технологии /БАИТ/, Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, Българска стартъп асоциация /БЕСКО/, Фондация " Клъстер осведомителни и информационни технологии " /ИКТ Клъстер/ и на Българска работодателска асоциация новаторски технологии (БРАИТ), сме твърдо срещу нарастването на оптималния застрахователен предел.

Смятаме, че обявеното от господин Асен Василев повишение на оптималния застрахователен предел, за следващ път без никакъв разговор с най-засегнатите промишлености, съставлява отвод от в началото декларираните позиции.

Това е „ смяна “, само че не в посока промени, бистрота, правдивост и още по-голяма успеваемост и събираемост на дължимото към фиска, а към втълпяване на неустановеност и безпорядък.

Уверени сме, че тази непредвидимост в решенията, касаещи
данъчно-осигурителната система, са пагубни за конкурентоспособността на българската стопанска система.

Противопоставяме се изрично на контрактуваното от бъдещите ръководещи нарастване на оптималния застрахователен предел да влезе в действие безусловно след месец и без никакво почитание към причините на един от дребното браншове, които поддържат българската стопанска система жизнеспособна в рецесията. Всяка компания към този момент е изготвила своя бюджет за 2022 година

В доста случаи приказваме за стотици чиновници и основаване на спомагателна тежест от милиони левове, които не са планувани все още. Заявката на Експертната група по финанси бе, че бюджетът за 2022 година ще бъде признат в края на месец януари 2022 година и сме на мнение, че е изцяло погрешно в последния миг бизнесът да схваща каква ще бъде данъчноосигурителната рамка на страната.

Евентуалното нарастване на оптималния застрахователен предел ще се отрази освен на ИТ компаниите, само че и на облагането на чиновниците. Като организации, представляваме отрасъл на висококвалифицираните, образовани и надарени младежи, които към момента не са напуснали
България или се завръщат в страната и работят в промишленостите с висока добавена стойност с ентусиазъм и визия.

Благодарение на техните пълномощия и умения, българската стопанска система
има късмет да излезе от рецесията по-иновативна, по-конкурентоспособна и цифрова.

И вместо този модел да бъде поощряван от бъдещото управническо болшинство в страната, той бива порицаван с по-високи осигуровки.
За ИТ експертите това ще е мотив да прегледат опцията за работа в чужбина. Те са извънредно скъпи и конвертируеми, а налагането от пандемията на модела на отдалечена работа направи това още по-лесно.

Тези експерти са главното ядро на зараждащата се и по този начин нужна за устойчивото развиване на България междинна класа. У нас тя е 5%, а в Полша нацията се сплотява към апела „ междинна класа за всички “.

По данни на Национален осигурителен институт, броят на служащите и чиновниците с начислен месечен облагаем приход от 3000 лева и повече към месец август 2021 година е 188 820, като заетите в ИТ бранша са 47 335.

Реално забележителна тежест пада точно върху ИТ бранша.
Евентуалното нарастване на оптималния застрахователен предел ще се отрази и на темповете за цифрова промяна. Повишаване на разноските за труд посредством нарастване на оптималния застрахователен предел ще докара до повишаване на цените на услугите, предлагани от ИТ фирмите, а тези услуги са нужни за цифровата промяна на стопанската система и обществото ни.

Апелираме определянето на оптималния застрахователен предел да не бъде политическо решение, а да се направи изчерпателен разбор. В съответния случай се показва избран показател, само че е належащо да се обясни механизмът за определянето и използването му и не по-малко значимото
- да се проведат диалози със заинтригуваните страни, измежду които са и представителите на високотехнологичните промишлености.

У нас буди съществено неразбиране и фактът, че на този декор, обаче, никой не се осмелява да стартира по-трудния диалог за обидно ниското качество на услугите, които се оферират на жителите против все по-високите вноски.
И защото имаме вяра, че да се наливат средства в нереформирани системи е потвърдено неработещо решение, настояваме да получим отговор от бъдещото управническо болшинство на следните въпроси:

1. Как способстват за смяната, за възобновяване на цивилизования разговор и търсенето на работещи решения в името на общата ни цел - бъдещото развиване на страната – неглижиращи изявления, ориентирани към бизнесите, които без значение от всички усложнения, работят транспарантно, честно и заплащат най-високите налози и осигуровки в страната?

2. Докога битката със сивия бранш на стопанската система ще е просто хубав избирателен девиз? Защо очевидно не престават да се толерират цели браншове от стопанската система, които оперират на мрачно, и даже им се не престават данъчните бонуси под формата на пониско Данък добавена стойност?

3. Как ще се запълни дупката в бюджета на Национален осигурителен институт при упования негативен чист финансов резултат? Задава ли се серпантина на непрестанен растеж на вземанията, в опит да се изпревари растежът на средствата, които ще бъдат нужни за възнаграждение на
обществените опасности в това число компенсациите за майчинство, болест и безработица или ще се разчита за следващ път на „ прехвърляния от бюджета “?

4. Какъв знак давате към обществото, когато на фона на належащата цифрова промяна на българска стопанска система, която ще се прави в идващите години точно от високотехнологичния бранш, Вие освен не го подпомагате, само че и го натоварвате с спомагателни стотици милиони левове годишно за осигуровки?

5. При състояние, че нашите чиновници съвсем не употребяват пакета от услуги на държавното обществено обезпечаване заради незадоволителното им качество, в какво тъкмо ще бъдат вложени парите от нашите нараснали осигуровки?

Как ще се подобрят здравните услуги за всички българи? Как ще се обезпечат на младите фамилии места в детските градини?

Кога държавното обучение ще стане съответно на условията на специалностите на бъдещето?

Какво ще предприеме бъдещото държавно управление за решение на
демографската рецесия и все по-отчайващата липса на работна ръка?

Настояваме за незабавна среща с представители на Експертната група по финанси от бъдещото управническо болшинство и за неотложен отвод от голословното повишение на оптималния застрахователен предел.

Готови сме да работим дружно с новото държавно управление за позиционирането на България като дестинация за висококачествени услуги, нововъведения и предприемачество, дружно да променяме
средата и да продължаваме да привличаме вложители с прогнозируема данъчна и осигурителна политика, а не да ги отблъскваме.
Промяна е когато всички станат сполучливи като високотехнологичния бизнес, а не когато се удря по неговия триумф.

С почитание,

Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии /AIBEST/,
Българска асоциация по осведомителни технологии /БАИТ/,
Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/,
Българска работодателска асоциация новаторски технологии /БРАИТ/,
Българска стартъп асоциация /БЕСКО/
Фондация " Клъстер осведомителни и информационни технологии " /ИКТ Клъстер/

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР