Анкара. Турция, която в продължение на осем години посреща милиони

...
Анкара. Турция, която в продължение на осем години посреща милиони
Коментари Харесай

The New York Times: Турският радикален план – да върне един милион бежанци обратно в Сирия

Анкара. Турция, която в продължение на осем години посреща милиони сирийски бежанци, промени курса си, принуждавайки хиляди да изоставен огромните градове през последните седмици и транспортира доста от тях до границата си със Сирия в рейсове, написа американският вестник The New York Times .
Президентът Реджеп Тайип Ердоган упорства за коренно решение - преселване на бежанци в част от сирийска територия, следена от Съединени американски щати и нейните кюрдски съдружници. Ако това не се случи, той заплашва да изпрати потоп от сирийски мигранти в Европа.
Ердоган от дълго време приказва за буферна зона по границата на Турция със Сирия, с цел да държи далеко кюрдските сили, които той счита за опасност за сигурността.
Но той е преопаковал концепцията за зоната като леговище за сирийците, които бягат от войната – бързането за нейното основаване се дължи на негодуванието против сирийците в Турция, което внезапно се усили, а сирийската атака в Сирия изпрати още стотици хиляди повече бежанци, които бягат към турската граница.
„ Нашата цел е да заселим най-малко един милион сирийски братя и сестри в страната им в тази зона за сигурност “, сподели Ердоган пред водачите на неговата Партия на справедливостта и развиването в Анкара в четвъртък. „ Ако е належащо, с поддръжката на нашите другари, можем да изградим нови градове там и да я създадем обитаема за нашите сирийски братя и сестри. “
Нито една от другите сили, участващи във войната в Сирия, не се е съгласила напълно с концепцията, само че Ердоган изисква неотложен достъп до територията или заплашва да я завземе самичък. Ако не, сподели той, ще " отвори вратите " за огромен брой бежанци да се насочат към Европа, както през 2015 година
Европейският съюз отпусна на Турция към 6,7 милиарда $ от 2015 година, с цел да помогне за контрола на потока от мигранти. Но Турция, която е дала леговище на 3,6 милиона сирийци, споделя, че казусът с мигрантите нараства експоненциално.
" Ако няма зона за сигурност, ние не можем да преодолеем това ", сподели Ердоган в събота.
Сирийците към този момент още веднъж насочиха своите погледи към Европа. Турски и интернационалните бежански чиновници оповестяват за нарастване на мигрантите и бежанците, които се пробват да преминат с лодка в Европа от Турция, доста сирийци напущат Истанбул след следствието на полицията. Над 500 бежанци дойдоха с лодка на гръцкия остров Лесбос преди седмица.
Ердоган от дълго време се преглежда като покровител за сирийските бежанци. Неговата по-строга политика във връзка с тях идва, откакто неговата партия претърпя унизително проваляне при изборите за кмет на Истанбул през юни и фона на задълбочаваща се криза, възходящата безработица и инфлация, които провокираха антисирийски усеща измежду турците.
Длъжностните лица преследват сирийците, които работят незаконно или без документи за престояване, глобяват работодателите и принуждават затварянето на заводи и работилници. Проправителствените медии станаха по-критични към сирийците, хазяите подвигат наемите си, а обществените медии са цялостни с антисирийски мнения.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР