Анкара изрази протест заради претърсването на турски товарен кораб от

...
Коментари Харесай

Анкара протестира срещу въоръжена проверка на кораб плаващ за Либия |

Анкара изрази митинг поради претърсването на турски товарен транспортен съд от въоръжении сили на Германия в Средиземно море в границите на задача " Ирини ". Мисията на Европейски Съюз е с мандат на Организация на обединените нации и би трябвало да управлява доставката на оръжия за Либия. Според прес-секретарят на турското Министерство на външните работи Хами Аксой в границите на осъществяваната „ с неразбираема цел ” интервенция, немска фрегата претърсила плаващия под турски байрак транспортен съд MV Roseline A, транспортиращ от пристанището Амбарлар (край Истанбул) за либийското Мисурата филантропичен товар и разнообразни бои.

Според думите на прес-секретаря, претърсването е осъществено без предварителното единодушие на капитана, както и с държавните органи на Турция, заради което турската страна показва митинг. Подобни интервенции за претършуване се организират от подразделения със особено предопределение и плануват стоварване на бойците на борда на кораба. Германските военни са задействани във връзка с цивилен съд, а не на турските Военноморски сили. За станалото към този момент има мнения от Турция, че това е предизвестие за последващи обиски на турски кораби.

От министерството на защитата в Берлин пристигна друго пояснение, че немските сили четири часа чакали отговор и според " общоприетата процедура " помислили, че това е позволение. От формалния профил на задачата в " Туитър " бе обявено, че инспекцията е приключила и са прегледани документи на контейнеровоза и не са открити следи от " нерегламентирани материали ".

Yesterday,???? Hamburg inspected the collaborative MV ROSELINE in application of on! and documentation was examined.
No evidence of illicit material found. Vessel cleared to proceed. Complete news????
— Operation EUNAVFOR MED IRINI (@EUNAVFOR_MED)

" Ройтерс " цитира данни от системата на платформата за разбори в търговията Refinitiv Eikon, съгласно които корабът е напуснал пристанището на Гемлик, край Бурса, предходната седмица, и за последно е забелязан да се насочва към Либия.

Мисията " Ирини " стартира тази година, няколко месеца откакто на нова международна среща за Либия редица страни поеха ангажимент за съблюдаване на оръжейното ембарго в опит да се овладее 10-годишната война. Оттогава съотношението на силите в нея се прекатурна в интерес на подкрепяното от Турция и прието от Организация на обединените нации Правителство на националното единодушие (ПНС) в Триполи. Захранването на спора с непознати оръжия продължава макар опитите за надзор на ембаргото.

През февруари Секретен сътрудник при Организация на обединените нации одобри резолюция за Либия с гледище към интернационалната общественост да съблюдава ембаргото за снабдяване на оръжие в тази
страна, както и да бъдат изведени всички намиращи се там наемни контингенти. Оттогава външният министър на Федерална Република Германия Хайко Маас съобщи за многочислени нарушавания на възбраната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР