Ангорският заек е пухкаво животинче, което е отглеждано предимно заради

...
Ангорският заек е пухкаво животинче, което е отглеждано предимно заради
Коментари Харесай

Ангорски заек

Ангорският заек е пухкаво животинче, което е отглеждано най-вече поради козината му, от която се прави вълната ангора. Ангорски заек е все по-популярен и като домакински любим поради красивия си външен тип и е желан подарък за дребни деца. Той е измежду желаните породи зайци, наред с мини зайчето.

История на Ангорски заек

Ангорски заек от епохи е развъждан в Турция за извличане на четина за произвеждане на фина вълна. Породата е наречена Ангора на остарялото име на турската столица Анкара. През XVIII век Ангорски заек става известен в цяла Европа поради нежната вълна, която се получава от козината му. Много постоянно вълната от Ангорски заек се бърка с вълната от Ангорска коза. Но Ангора се назовава единствено вълната, създадена от козината на Ангорски заек, а вълната, създадена от козината на Ангорска коза, се назовава мохер.

Но с изключение на за произвеждане на вълна Ангорски заек доста бързо станал известен и като домакински любим в домовете на аристократите, които по през целия ден галели животинките с нежна четина. Първоначално той бил известен в домовете на френските дами от висшето общество, само че последователно модата да имаш Ангорски заек у дома се популяризирала в доста страни. Днес Ангорски заек е измежду най-често мечтаните от деца домашни любимци.

Стандарт на Ангорски заек

Ангорски заек тежи от 2 до 6 кг според от породата. Съществуват както декоративни разновидности на Ангорски заек, които тежат до 3 кг, по този начин и Ангорски заек-гигант, който може да тежи към 6 кг. Ангорски заек е с цилиндрично тяло, само че козината му е толкоз гъста, че не е допустимо да бъде избрана формата на тялото, с изключение на на пипане. Главата на Ангорски заек е относително къса, муцуната не е издължена. Ушите са покрити с четина и са изправени. Лапите не са прекомерно огромни, ноктите са транспарантни. Очите на Ангорски заек са червени или сини, всеки различен цвят се счита за отклоняване от стандарта. Козината, която покрива цялото тяло на Ангорски заек, е плътна и доста гъста. Тя може да доближава до 12 сантиметра дължина. На челото си Ангорски заек има значителен кичур четина.

Грижи за Ангорски заек

Ангорски заек изисква много грижи, с цел да наподобява постоянно добре. Красивата му четина би трябвало всеки ден да се разресва, а козината към очите постоянно би трябвало да се подстригва от експерт. Ако козината на Ангорски заек не се разресва постоянно, тя се сплъстява, а при опитите да се отстранен сплъстяванията животинката може да се нарани.

 Ангорски заек

Ангорски заек има потребност от доста внимание и играчки, с цел да се усеща добре. Ангорски заек доста обича да тича и е добре да му се обезпечи тази опция, а не да се държи най-вече в клетката. Ангорски заек би трябвало да има особено оборудвана клетка, която да стои надалеч от течение, директни слънчеви лъчи и влага.

Не е добре да се употребяват стърготини или талаш за пода на клетката, защото те залепват за лапите и козината на Ангорски заек. През две седмици би трябвало да се подкъсяват ноктите на Ангорски заек, защото прорастват и могат да наранят лапите на животното. Ако Ангорски заек се съпротивлява при процедурата, би трябвало да се завие с забрадка и да се обърне с коремчето нагоре, с цел да може елементарно да се режат ноктите. При рязането не би трябвало да се реже повече от 3 милиметра преди кръвоносния съд, който отчетливо се вижда в транспарантния нокът. Не се предлага Ангорски заек да се къпе. При потребност може да се изтрие с влажни кърпи и да се подсуши.

Обучение на Ангорски заек

Единственото, на което можете да научите Ангорски заек, е да не се опасява от вас, когато го вадите от клетката и желаете да играете с него. За задачата няколко дни откакто мъникът дойде в дома ви, единствено му оставяйте храна и вода и не го закачайте, с цел да свикне с новата конюнктура. След това последователно спечелете доверието му с лакомства, погалване и спокоен звук. След като постигнете това, е добре да вадите най-малко за 20-30 минути на ден Ангорски заек от клетката му и да го държите в скута си, с цел да се усеща животинката предпазена.

Хранене на Ангорски заек

Ангорски заек би трябвало да има постоянно прясна вода в клетката си, като тя може да се налива в специфична поилка или в купичка. Ангорски заек се храни със специфични смески със сено, което му разрешава да поддържа зъбите си в добър тип и те да не прорастват. Добре е да се дава на Ангорски заек и свежа зеленина. Ангорски заек не би трябвало да гладува. На процедура тези животинки непрекъснато дъвчат нещо, защото стомахът им е организиран по този начин, че погълнатата храна се придвижва към стомаха единствено в случай че е избутана от нова порция храна.

Зъбите на Ангорски заек порастват през целия му живот, по тази причина е добре да му се дават понякога тънки клончета от дърво, които да може да дъвче, с цел да понижи дължината на зъбите си. Това може да са клончета от акация, върба, липа. Напълно неуместно е да се дават на Ангорски заек клончета от дъб, елша, лешник, защото те съдържат дъбилни субстанции. За Ангорски заек е потребно да яде трева, която му обезпечава нужните за здравето му субстанции. Зелените елементи на репичките, морковите и цвеклото също са подобаващи за Ангорски заек. Листата на глухарчето, както и попарена коприва са положително лакомство за Ангорски заек. Малката животинка на драго сърце ще хапва бананова кора, а също плодове като папая, ананас и портокали. Не би трябвало да се дава повече от 25 грама плодове на кг тегло на ден.

 Ангорски заек

Заболявания на Ангорски заек

Ангорски заек може да има проблеми със стомаха при даването на нови храни. Това най-често се случва с млади животни, които не са привикнали да хапват свежа зеленина. За да се избегнат проблеми със стомаха, би трябвало да се дава по малко зеленина на Ангорски заек, с цел да свикне организма му с нея. При стомашни проблеми свежата зеленина краткотрайно се стопира.

Любопитни обстоятелства за Ангорски заек

За да се създаде вълна от козината на заека, косъмчетата се изскубват от гърба на животното. От приблизително огромен Ангорски заек се получава към 200 грама вълна годишно, по тази причина цената ѝ е много висока.

Ако се отглежда в положителни условия, Ангорски заек може да живее до 7 години.

Недостатъци на Ангорски заек

Може би единственият минус на Ангорски заек е че в случай че бъде оставен да тича на воля из жилището ви без контрол, той може да прегризе електрически кабели. Разбира се, това се отнася и за други породи зайчета като лъвска глава, холандско джудже, мини рекс, калифорнийски заек.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР