Ангорските котки са естествено срещаща се порода. Те са грациозни

...
Ангорските котки са естествено срещаща се порода. Те са грациозни
Коментари Харесай

Характеристики, здраве и поведение на ангорската котка

Ангорските котки са естествено срещаща се порода. Те са грациозни животни и от време на време ги назовават балерини. Тези котки са чудесна композиция от гальовни и енергични. Те са деликатни към стопаните си и не обичат да се усещат изоставени. Ако осиновите ангорска котка, тя бързо ще се трансформира в обичан и деятелен член на вашето семейство.

Характеристики на ангорската котка

Размер на тялото

Размерът на ангорската котка е по-малък от на доста породи. Здравите котки би трябвало да тежат приблизително към пет кг. Говорете с вашия ветеринарен доктор, в случай че се притеснявате, че котката ви е с прекомерно ниско или с наднормено тегло при коте.

Форма на тялото на ангорска котка

Ангорски котки са с доста фини кости, само че не е наложително да са деликатна порода. Всичките им крайници са дълги, само че задните са малко по-дълги от предните. Те приключват с дребни, овални стъпала, които в идеалния случай имат снопчета четина сред пръстите.

Други характерности на ангорката включват дребни до междинни по мярка клиновидни глави. Техните муцуни са гладко продължение на тази форма. Ушите им са огромни, с дребни снопчета на върха и сложени високо на черепа.

Котките също имат дълги пухкави опашки, които леко се стесняват към края.

Продължителност на живота на ангорска котка

Продължителността на живота на ангорската котка може да бъде много дълга. Котките живеят приблизително от 15 до 20 години. Това значи, че би трябвало да сте готови за дълъг живот с вашия домакински любим, преди да изберете да го доведете вкъщи, изключително в случай че го осиновите, когато е още коте.

Козина на ангорска котка

Ангорите имат дълга и копринена четина. Те механически се смятат за полудългокосместа порода котки. Козината им от време на време се разказва като тънка, тъй като е доста фина и мека. Традиционният цвят на козината на породата е бял, само че през днешния ден съществуват доста разнообразни цветове и шарки.

Обичайните цветове включват:

- черен;

- сив;

- риж;

- бежов;

- костенурков (таби);

- петнист таби;

- двуцветен.

Очи

Ангорските котки имат огромни очи с бадемовидна форма. Няма връзка сред цвета на очите им и цвета на козината им. Общите цветове на очите включват:

- синьо;

- амбър – кехлибарено;

- двецветни – когато едното око е синьо, а другото е кехлибарено.

Характер на ангорска котка

 Характер на ангорска котка

По характерът ангорските котки са доста общителни и привързани. Те са склонни да се интересуват доста от живота на своите притежатели и ще ви следват из къщата, единствено с цел да видят какво вършиме. Тези котки изискват доста обич и обвързаност. Ако ги игнорирате прекомерно дълго, те евентуално ще работят, с цел да се уверят, че ги забелязвате.

Понякога ги назовават бордър коли от света на котките поради това какъв брой са общителни. Тези котки евентуално ще поздравят гостите ви на вратата и ще се опитат да получат допустимо най-вече внимание от тях.

Грижа за ангорска котка

Подстригване: Ангорските котки са много лесни за подкастряне. Въпреки че козината им е полудълга, тя не образува масури и не се заплита елементарно. Трябва да разресвате котката един път седмично, с цел да поддържате козината ѝ блестяща и да наподобява по най-хубавия метод.

Козината им линее и пада, когато времето минава от зима към лято. По това време ги четкайте по-често, с цел да предотвратите натрупването на мъртвите косми по облеклата и мебелите ви. Разресването на котката ви също ще понижи образуването на космени топки, тъй като те ще гълтам по-малко свободна четина.

За да сте сигурни, че вашата котка остава в най-здраво положение, би трябвало постоянно да проверявате зъбите и ушите ѝ. Мийте зъбите всяка седмица, с цел да предотвратите зъбни болести.

Хранене на ангорска котка

Трябва да се консултирате с вашия ветеринарен доктор за най-точните препоръки за хранене на вашия домакински любим. Трябва да се уверите, че вашата котка получава верния хранителен баланс за своя стадий от живота. Като цяло, най-добре е да намерите висококачествени гранули, на които вашият домакински любим се радва.

Освен това се уверете, че котката ви получава задоволително вода. Можете да говорите с вашия ветеринарен доктор, в случай че се притеснявате, че котката ви е обезводнена. Опитайте трикове като потребление на течащ шадраван и оставяне на вода на голям брой места.

Упражнения и умствена стимулация

Ангорските котки са необикновено атлетична порода. Те са доста дейни и се нуждаят от рационално време за игра, с цел да ги поддържат в най-хубавата психическа и физическа форма.

Котките имат мощни ловни инстинкти и на драго сърце ще преследват котешки играчки из къщата ви. Оставете намачкани хартии или дребни играчки мишки, с които да си играят в свободното си време. Освен това ангорките са доста пъргави.

Посещения при ветеринарен доктор, медикаменти и имунизации

Трябва да намерите ветеринарен доктор, когато осиновите домакински любим. Годишните визити при вашия ветеринарен доктор ще подсигуряват, че котката ви ще живее най-щастливия и здравословен живот.

Уверете се, че осигурявате цялостния набор от съществени имунизации за котето. Това включва имунизации за:

- Котешка чума;

- Вирус на котешки херпес;

- Калицивирус;

- Бяс.

Някои котки също ще се нуждаят от спомагателни имунизации. Говорете с вашия ветеринарен доктор, с цел да видите кое е най-хубаво за вашата котка.

Котките също могат да завъдят бълхи и да развият други проблеми като дирофилариоза. Говорете с вашия ветеринарен доктор за медикаменти против бълхи и превантивни средства. За страдание, няма лекуване за дирофилариоза при котки. Но вашият ветеринарен доктор може да предложи превантивна мярка.

Здравословни проблеми, за които да внимавате с ангорска котка

 Ангора

Като цяло ангорските котки са доста здрава порода. Няма здравословни проблеми, които се срещат единствено при тази порода.

Но въпреки всичко можете да срещнете някои затруднения през живота на вашия домакински любим. Уверете се, че вашата котка посещава ветеринарен доктор най-малко един път годишно. Това ще ви помогне да хванете заболяванията рано и ще гарантирате, че котката ви ще живее здравословен и благополучен живот.

Някои от най-често срещаните здравословни проблеми на ангорската котка включват:

- Наследствена глухота при котка. Същият ген, който предизвиква бялото оцветяване и сините очи при тази порода, може да аргументи и глухота. Наблюдавайте котката си, с цел да видите дали може да реагира на словесни сигнали. Повечето котки могат да се приспособяват към това да бъдат глухи до степен, при която хората може да не виждат. Това не е сериозен медицински проблем, само че би трябвало да знаете за него;

- Наследствена атаксия. Този проблем с нервната система на вашата котка може да докара до проблеми с придвижването като нестабилна походка. В този случай положението ще е налице при раждането. Точното лекуване зависи от тежестта на положението. Вашият ветеринарен доктор ще би трябвало да оцени котката ви персонално, с цел да реши кой е най-хубавият проект за вашия домакински любимец;

- Хипертрофична кардиомиопатия. Това е най-честата форма на сърдечно заболяване при котките. Причинява се от удебеляване на сърдечния мускул. Симптомите включват затруднено дишане, повръщане, понижен вкус и уязвимост, изключително в задните крака. Няма лек за това положение. Лечения, като медикаменти с рецепта, могат да оказват помощ за справяне със признаците и попречване на спомагателни затруднения.

Специални съображения за ангорска котка

Има няколко неща, които би трябвало да имате поради, преди да извършите ангорската котка част от вашето семейство. На първо място, тези котки са чистокръвна порода. За известно време всички дългокосмести котки били наричани ангорски. От началото на 1900 година животновъдите се пробват да бъдат по-внимателни с този термин, тъй че да няма комплициране сред други породи и формалната ангора.

Котките нормално са положителни с непознати. Вашият домакински любим може даже да посрещне посетители на вратата с вас и да се държи като деликатен хазаин или стопанка по време на визитата. Те също са положителни с деца и възрастни, в случай че търсите стимулиран, любопитен домакински любим. Тези котки се оправят добре в семейства с други домашни любимци, в това число кучета. Но тази котка ще би трябвало да се увери, че е алфата на глутницата си. Другите ви домашни любимци би трябвало да са подготвени да се подчинят на волята ѝ.

Ангорите обичат да се катерят. Ще бъдете по-добре в дълготраен проект, в случай че им осигурите високи места за катерене, за предпочитане повърхности, които са най-високите в стаята. В противоположен случай евентуално ще ги откриете, че се пробват да стигнат до места, където не би трябвало.

Те също са интелигентна порода котки и могат да се научат да отварят шкафове и порти. Може да се наложи да отбраните местата, които не желаете котката ви да изследва.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР