Англо-австралийската компания печели предимно от добив на желязна руда, която

...
Англо-австралийската компания печели предимно от добив на желязна руда, която
Коментари Харесай

Новата екологична стратегия на Rio Tinto срещна критика от инвеститори и бизнеса

Англо-австралийската компания печели най-вече от рандеман на желязна руда, която е основна за производството на стомана. Тази промишленост обаче мощно замърсява околната среда и се счита, че е виновна за 7% от световните равнища на парникови газове

Минният колос Rio Tinto е подложен на критика поради смяната в тактиката си против климатичните промени, откакто един от вложителите деятели прикани концерна да си сложи по-високи цели за понижаване на нездравословните излъчвания, оповестява Financial Times.

Rio, която е една от най-големите компании за рандеман на желязна руда в света, се цели към понижаване на интензитета на излъчванията от употреба с 30%, както и в допълнение съкращаване на абсолютния размер на излъчванията с 15%. Тя даде обещание да понижи изпусканите в атмосферата парникови газове до нула до 2050 година и да вложи 1 милиарда $ в екологични планове през идващите години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Градивна рецензия

Компанията за пазарни изследвания Market Force, която е дъщерна на екологичната организация Friends of the Earth, съобщи, че е внесла " всеобхватно " придвижване поради " слабите " климатични цели, оповестени от англо-австралийския колос предходната седмица.

Минният тръст отхвърля да си сложи каквито и да било цели във връзка с така наречен Scope 3 нездравословни излъчвания. Те са породени непряко от компанията посредством добиване и произвеждане на артикули, от газове, отделени при превоз на артикули от транспортни средства, които не са благосъстоятелност на сдружението, както и от газове, отделени от разграждането на боклуци. Това решение не беше утвърдено от някои от компаниите в същия бранш, произвеждащи изкопаеми горива.

" Rio Tinto сложи упования, че ще забележим отговарящи на Парижкото съглашение цели за понижаване на оперативните излъчвания, само че това, което разгласи, е надалеч от нещо, което би могло да бъде наречено отговарящо ", споделя изпълнителният шеф на Market Forces Джулиан Винсънт.

Компанията за пазарни изследвания пресмята, че безспорните излъчвания на Rio ще би трябвало да се намалят с 30% през идващото десетилетие. По този метод сдружението ще премине границата за ограничение на световното стопляне от 2°C, посочена в съглашението, и ще би трябвало да ги понижи с 50%, с цел да се ограничи смяната на климата с 1.5°C.

" Лошо известие за акционерите "

Според Market Forces решението на минния колос да не вземе фрапантни ограничения за ограничение на световното стопляне е " неприятно известие за акционерите ". За разлика от него други компании в същия бранш към този момент работят по въпроса. Конкурентните BHP и Vale дадоха обещание да показват таргети за понижаване на изпуснатите в атмосферата Scope 3 газове, а Glencore чака да понижи индиректните излъчвания с 30% до 2035 година

" Rio Tinto споделя всъщност на вложителите си, че е наясно с финансовата отговорност, която лежи върху раменете й, само че не възнамерява да я понижи. Това не е задоволително, що се отнася до равнище на излъчвания, което е толкоз високо, колкото въглеродния отпечатък на Австралия ", прибавя още Винсънт. Според него Rio има доста благоприятни условия да работи с клиентите си в посока понижаване на риска за климата - от по-чисти горива до усъвършенстване на успеваемостта.

Изпълнителният шеф на Rio Жан-Себастиан Жак твърди, че съперниците й могат да си слагат цели за понижаване на парниковите газове, тъй като създават изкопаеми горива и могат да управляват излъчванията си.

" Спомнете си, че ние сме единствената огромна, друга минна и металургична компания, която нито продава въглища, нито добива петрол и газ ", споделя той. Rio приключи въгледобивната си активност през 2018 година Жак споделя още, че компанията няма да си слага цели за клиентите си, тъй като не вижда смисъл за това. Минният колос обаче ще се радва да работи с тях в тази посока.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР