Английският гранд се изправи срещу познайник в най-стария турнир в

...
Английският гранд се изправи срещу познайник в най-стария турнир в
Коментари Харесай

Ливърпул с обрат за ФА Къп, започнат от втория най-млад голмайстор в историята на клуба

Английският гранд се изправи против познайник в най-стария шампионат в света - ФА Къп. На 1/16-финалната фаза мърсисайдци победиха с 3:1 Шросбъри, против който играха и през 2020-а година (когато го отстраниха след преиграване и минимална победа с 1:0).
Третодивизионният тим, който бе и посетител в срещата, изненадващо поведе в резултата посредством Удо в 27-ата минута. Това бе неговият 10-и гол за сезона - два пъти повече, в сравнение с вкара през целия сезон 2020/21. Той се разписа при първия удар на неговия отбор в срещата.
В 34-ата минута обаче мърсисайдци изравниха посредством Кейд Гордън, който сподели отлична техника, с цел да се разпише. А с гола си се трансформира във втория най-млад голмайстор в историята на Ливърпул (разписа се на 17 години и 96 дни). ПРед него е единствено Бен Уудбърн, който вкарва на Лийдс през ноември 2016 година, когато е на 17 години и 45 дни.
Още до края на полувремето цялостният поврат бе факт, откакто Фабиньо вкара от дузпа една минута преди края на частта. През второ полувреме пък гостите не получиха никакви шансове, а когато в по-късен стадий се появиха играчи като Фирмино и Минамино, нападението на мърсисайдци стана надалеч по-респектиращо и падна още един гол, дело на бразилеца. Той се разписа технично с пета от непосредствена отдалеченост. В последните секунди пък Фабиньо осъществя второто си попадение и направи успеха за своя отбор още по-изразителна.
Само след няколко дни за Ливърпул следва друго тестване на " Анфийлд ", което не е от Висшата лига. Отборът посреща Арсенал в първи (трябваше да е втори, само че първият бе отложен) мач от полуфиналния им конфликт за Купата на Лигата в четвъртък (13 януари). Три дни по-късно пък посреща вкъщи Брентфорд в шампионата.

Ливърпул: Келехер, Брадли, Диксън-Бонър, Фабиньо, Робъртсън, Ван Дайк, Гордън, Джоунс, Конте, Мортън, Ултман
Шросбъри: Мароси, Бенет, Боуман, Дейвис, Лийхи, Нурс, Ебанкс-Лендъл, Огбета, Удо, Вела, Пенингтън
ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ
Секунди след началото на втората част Андрю Робъртсън получи дълго подаване и с едно допиране от наказателното поле отклони към Диксън-Бонър, който от едвам няколко метра от голлинията не съумя да се разпише, защото Мароси удивително избави с една ръка. Сякаш обаче младокът на Ливърпул бе задължен да вкара от тази позиция.
Ливърпул наложи сериозен напън в идващите минути и гостите рядко стигаха до топката, камо ли до голови положения. Мърсисайдци обаче също нямаха 100%-ови голови положения. След 65-ата минута обаче футболистите на Шросбъри започнаха да стават по-агресивни и на няколко пъти отнемаха топката в противниковата половина, само че без да съумеят да се възползват оптимално от това.
79` - 3:1! Интригата в мача като че ли тотално бе убита десетина минути преди края на постоянното време. След леко безредие в наказателното поле топката се озова във Фирмино, който бе с тил към вратата, само че на непосредствена отдалеченост от голлинията. Той реши да опита нещо ексцентрично и вкара с пета.
90+2` - 4:1! Центриране от директен свободен удар откри Фабиньо, който с глава стреля. Ударът му бе блокиран, само че по-късно откри още веднъж топката с крайник и от дребен ъгъл разстреля противниковия пазач.
ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ
Очаквано в първия четвърт час игра превъзходството бе на страната на елитния тим, който притежаваше топката във внушителните 88% от времето. Въпреки това мърсисайдци не сътвориха в този интервал някое състояние за гол, което да заплаши по-сериозно вратата на Мароси.
Именно в 15-ата минута Ливърпул имаше искания за дузпа поради една концепция по-груба игра против младока Кейд Гордън в наказателното поле. Нарушение обаче нямаше по какъв начин да бъде отсъдено и младежът като че ли игра за фала. Удобен миг да се подсети, че съответно в този мач ВАР има и може да бъде употребен.
В 20-ата минута се стигна до първата по-напрегната обстановка. Фабиньо със страховит дълъг пас към Гордън, който овладя, а по-късно влезе във вътрешността и стреля по земя през човек. Топката се бе запътила към близкия низък ъгъл на Мароси, който обаче се оправи и избави, избивайки в ъглов удар.
27` - 0:1! При една от дребното си офанзиви гостите сложиха в потрес " Анфийлд ". Дълго подаване към Огбета вляво. Той се отличи с съвършен пас, паралелно на голлинията, в наказателното поле, където Конате не се намеси по никакъв начин добре и закъсня, а топката застана на пътя на влизащия на скорост Удо, който от непосредствена отдалеченост нямаше по какъв начин да не осъществя.
34` - 1:1! Брадли откри в наказателното поле Гордън. Той сподели чудесно самообладание, замахна с лъжливо придвижване, с което се освободи, а след това приключи точно по земя от близко, с цел да изравни резултата. Това е първият му гол с фланелката на мърсисайдци.
Още в идната офанзива Лийхи центрира към Боуман, който с глава стреля от наказателното поле и макар намесата на Келъхър, топката въпреки всичко влезе в мрежата му още веднъж. Този път обаче голът бе анулиран поради засада при подаването към Лийхи.
Минути преди края на първото полувреме топката бе центрирана от директен свободен удар в наказателното поле на гостите. Тя бе ориентирана към Ван Дайк, само че тъкмо преди бранителят да я откри с глава, капитанът на Шросбъри Ебанкс-Лендъл подвигна високо ръката си и спря топката, което принуди съдията да отсъди дузпа.
44` - 2:1! Фабиньо се нае с осъществяването на дузпата и не срещна никакви проблеми с реализирането ѝ, като реализира цялостния поврат в срещата още преди края на полувремето.

ПРЕДИ ДВУБОЯ
Шросбъри се състезава в третото равнище на британския футбол и заема 15-ото място в Лига 1 (от 24 отбора). Тимът обаче надалеч не е чужд за именития си конкурент в днешния ден.
През 2020 година жребият за ФА Къп още веднъж събра тези противници, само че на 1/16-финалите. Тогава първата среща приключва при тъждество 2:2, макар че Ливърпул повежда с 2:0. Сблъсъкът се преиграва, а в реванша на " Анфийлд " мърсисайдци печелят с минималното 1:0 и не престават напред.
Много се изговори за обстановката в Ливърпул и коронавирусът. Юрген Клоп се завръща отпред на своя отбор, откакто го прекара. Неналични са обаче огромна част от футболистите, а самата база на клуба, както е известно, бе затворена (за 48 часа, след което бе отворена).
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР