Ангелите са основни образи свързвани с юдаизма и християнството от

...
Ангелите са основни образи свързвани с юдаизма и християнството от
Коментари Харесай

Какво не знаем за ангелите и архангелите

Ангелите са съществени облици свързвани с юдаизма и християнството от хилядолетия. Те са изобразявани в многочислени форми на изкуството и са част от нашия фолклор, въображение и даже поп просвета.

Но какви са те в действителност? И какви са техните функционалности?

Корени на думата
Произходът на думата „ ангел “ идва от гръцкото aggelos, което значи „ делегат “. Ако погледнем обратно към еврейската дума за ангел в Стария завет, тя значи същото.

Но кои са тези пратеници?
Ангелите са основани, с цел да служат на Бога. Те по своята същина са пратеници от Бог. Сега, какви известия доставят и по какъв начин ги доставят е напълно различен въпрос.
.
В ангелските среди съществува строга подчиненост и всеки ангел има избрани отговорности. Някои ангели са нагърбени с това да оказват помощ на Бог, други управляват по-нисшите ангели, а трети предават Божиите послания на хората.

Ангелите имат някои характерни пълномощия и ограничавания свързани с тях. Например ангелът врач не може да направи нищо друго. Определени ангели се занимават с предаването на съответно обръщение и толкоз.

В Битие 19 е разказано по какъв начин Бог изпраща трима ангели да дадат на Авраам три обособени послания. Единият ангел му споделил, че жена му го чака, различен му споделил, че Содом ще бъде погубен, а третият ангел споделил на Авраам, че ще бъде изцелен. Всеки предал съответно обръщение.

Как наподобяват ангелите?

Ангелите са изобразявани от доста художници към този момент хилядолетия наред. Много от тях са изобразени като красиви, деликатни човекоподобни същества с крила. Тези изображения обаче може да не са напълно точни, защото съгласно еврейската и християнската традиция ангелите не са действителни физически същества. Те са духовни същества, затова нямат физически образ, изключително човешки подобен.

Възниква въпросът, в случай че това е по този начин, по какъв начин предават Божиите послания на хората?

Е, ангелите са разказани в Библията като „ светлина “ , само че те могат да одобряват човешка форма, с цел да извършват своите божествени задания.

Мъже или дами?
.
Ангелите обичайно се изобразяват в изкуството като дами или като мощно феминизирани същества. Това женско изображение евентуално има своите корени в гръко-римското езичество. Когато става въпрос за Библията, ангелите имат мъжки имена. Въпреки че може да има нещо общо с обстоятелството, че гръцките и еврейските думи за ангел са от мъжки жанр
Въпреки другите тълкувания, може да се каже, че дихотомията жена-мъж се отнася до хората и репродукцията.

Ангелите, които не са хора, не могат да бъдат мъже или дами, нали?

Но какво да кажем за нефилимите?

Нефилимите са тези мистериозни същества, наричани още колоси, които са родени от „ синовете на Бог “ и „ дъщерите на индивида “. И по този начин, кои са тези „ Божи синове “ тогава? Според еврейска традиция, те са били ангели.

Наистина ли ангелите са толкоз миролюбиви?

Думата „ благ “ в действителност има позитивна конотация, само че Библията в действителност дава много образци за това по какъв начин ангелите могат да предават послания по много унищожителен метод. Пример за това е ангелът на гибелта, който убива първородните синове на Египет, откакто фараонът отказал да остави евреите да си тръгнат. Или даже архангел Уриел, който едвам не умъртвил Моисей. Ангелите предават посланието от Бог, само че се оказва, че то от време на време може да бъде малко принудително и не толкоз миролюбиво!

Архангели
.
Известно е, че архангелите се намират в напълно друга лига от ангелите. Старият завет обаче не ги загатва. Едва в Новия завет този клас ангели е разпознат като подобен.
Въпреки че терминът не е употребен, е направено известно разграничаване. Например архангел Михаил е наименуван „ Великият княз “ в Даниил 12:1, а в Книгата на Товит архангел Рафаил загатва себе си като „ един от седемте ангела, които стоят подготвени и влизат пред славата на Господа “.

Ангел ли е Луцифер?
.
Луцифер в действителност е бил Серафим , част от най-високопоставената ангелска лига. Неговата работа била да обожава Бог, само че той стартира да ревнува и по тази причина бил изпъден от небето. Битува известно комплициране по този въпрос, евентуално тъй като архангел Михаил хвърлил Луцифер в Ада

Католическа черква

Католическата черква признава трима архангели: Гавраил, Михаил и Рафаил . Те също по този начин признават съществуването на останалите четири, въпреки че не ги посочват.

Истински или не, още от дребни имаме построен облик за ангелите като същества, които ни пазят. Те постоянно са разбирани и изобразявани като чисти и святи създания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР