Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, обясни, че войната в

...
Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, обясни, че войната в
Коментари Харесай

Бивш министър на отбраната: Хамас използва цивилно население като жив щит

Ангел Найденов, някогашен министър на защитата, изясни, че войната в Близкия изток придобива все по-широки размери. Той уточни, че пред Израел има няколко провокации. 

" Първото е обвързвано със съдбата на заложниците. Те са най-вече дами, деца и възрастни хора. Не са единствено израелски, а и задгранични жители. Това е предизвикателство както за политическото управление на Израел, по този начин и за военното командване, изключително при обмисляне на военната интервенция. 

Второто предизвикателство беше изтласкването и ликвидирането на терористичните групи, които действаха на територията на страната. Неутрализирането на военния капацитет на " Хамас “ е идващото ".

Той дефинира като предизвикателство и осигуряването на запаси и логистика за реализиране на наземна интервенция. 

" Предислоцирането на армейски елементи в северната част на Израел с оглед недопускане на навлизане от " Хизбула “ от територията на Южен Ливан, както и предислоциране на части наоколо до територията на Сирия и по границата със Западния бряг. Основната посока обаче е обвързвана със сухоземната интервенция към Газа ", сподели той пред БНР. 

Найденов подсети, че линията Газа е един от най-гъсто обитаемоте региони в света.

" Населението там към този момент се намира на прага на филантропична злополука и това е част от загрижеността на интернационалната общественост. Отказват се филантропични коридори.

Сред цивилното население към този момент има хиляди жертви. Част от тях се дължат на обстоятелството, че " Хамас “ употребява обекти от обществената инфраструктура на територията на Газа за прикритие и част от цивилно население като жив щит ".

" В районен проект не трябва да пропущаме връзките със Саудитска Арабия. Дори мащаба на тази наземна интервенция зависи от това дали ще продължи процеса на нормализация на връзките сред Саудитска Арабия и Израел. При нормалиране палестинците губят един от последните си козове и поддръжка ", уточни някогашният боен министър.

Иран също е заинтригуван да спре процеса на нормализиране на тези връзки, изключително при един боен пакт, който да включва Саудитска Арабия, Израел и Съединени американски щати, означи Найден Ангелов.

Ангажимент на Съединени американски щати и на огромните сили е недопускане на спора да прерасне в районен или световен, означи някогашният боен министър.

" Вече втора военноморска формация участва в региона на Източното Средиземноморие ".

Китай има чисто стопански ползи, свързани с различен маршрут на артикули, изясни той.

" Русия също има избрани стопански ползи и въздействие в този регион. Отклоняването на вниманието около войната в Израел е удобно за Русия. Съдържа капацитет да отнеме част от ресурсите, които другояче биха били предоставени на Украйна. Руският президент предложи да бъде своебобразен медиатор ".

Ангел Найденов не е оптимист във връзка с развиването на войната.

" Има всички предпоставки за екскалация на напрежинието и нови жертви. Чисто политическият развой остава на назад във времето "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР