Ангажиментите в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) застрашават енергийната

...
Ангажиментите в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) застрашават енергийната
Коментари Харесай

ГЕРБ: Радев да свика КСНС заради енергийната сигурност

Ангажиментите в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) заплашват енергийната сигурност на страната, уважаеми господин президент, свикването на Консултативен съвет за национална сигурност не търпи отсрочване.

Това съобщи в декларация от парламентарната естрада Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Декаборнизацията на енергийния бранш ще е с акцент върху понижаване на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40 %, вземайки изходните равнища от 2019 година, цитира Добрев записаното в ПВУ. Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана до 2025 година, уточни той.

Тоест, за осъществим ПВУ, би трябвало да понижим създадената електрическа енергия от въглища от 22,5 тераватчаса на 10,5 тераватчаса. Това е повече от половината по-малко създадена еликтроенергия, обясни Добрев. 10,4 тераватчаса - толкоз ще ни остане, откакто осъществим уговорката, са 1 190 мегавата конфигурирана мощ, натоварена на 100 %, а ние имаме почти 5 хиляди мегавата електроцентрали на въглища, добави той.

Добрев уточни, че бихме могли да кажем, че ще затворим 76,2 % от въглищните централи в България.

Напомням, че първи до четвърти блок на АЕЦ " Козлодуй ", които затворихме, с цел да влезем в Европейски Съюз, бяха 1760 мегавата, в този момент ще затворим 3 810 мегавата. Двойно по-голяма мощ, това са съвсем четири реактора като пети и шести блок на АЕЦ " Козлодуй ", разяснява депутатът.

По думите на Добрев износът на електрическа енергия от България за тази година е рекорден. Към момента е 10 895 288 мегаватчаса до 13 ноември 2022 година Износът през 2022 година е съвсем толкоз, с колкото би трябвало да понижим производството на електрическа енергия до 2025 година Казано по различен метод, можем да забравим за експорт на електрическа енергия, установи Делян Добрев. Той уточни, че това е една от дребното артикули с висока добавена стойност, която изнасяме.

Нещо повече, в случай че вземем поради естествения растеж на потреблението на електрическа енергия в България от към три % следващата година, излиза, че до 2025 година България ще стане вносител на електрическа енергия, в случай че има от кое място, защото всички наши прилежащи страни изпитват продължителен дефицит на електрическа енергия от десетилетия, уточни той.

Добрев заключи, че съвсем 3,2 милиарда евро е износът на електрическа енергия за 2022 година Това е сумата, която България ще загуби от изчезналия експорт след осъществяването на страница 113 от ПВУ. Със същата внушителна сума ще се утежни и комерсиалният ни баланс, добави той.

Ограничаването на производството на електрическа енергия с 3,2 милиарда евро значи, че стопанската система на България, брутния вътрешен артикул ще се свие с съвсем четири %. Това е криза, сходна по мащаби на коронавирус рецесията и на международната финансова рецесия от 2009 година, се акцентира в декларацията.

Делян Добрев уточни, че енергийната сигурност е част от националната сигурност, а уговорките в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) заплашват енергийната сигурност и стопанската система на страната. Компетентните институции да търсят отговорни, ние сме длъжни да търсим решения, настоя депутатът.

" Свикването на Консултативен съвет за национална сигурност не търпи отсрочване ", обърна се той към президента Радев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР