Анемията е заболяване, характеризиращо се с намален брой червени кръвни

...
Анемията е заболяване, характеризиращо се с намален брой червени кръвни
Коментари Харесай

Хранителни съвети при анемия: Какво да не консумирате

Анемията е заболяване, характеризиращо се с понижен брой червени кръвни кафези или ниско наличие на хемоглобин в кръвта. Храната, която консумирате, може да има въздействие върху вашето положение и признаците на анемията. В тази публикация ще разгледаме някои храни, които би трябвало да избягвате, в случай че страдате от анемия, и ще предоставим значими препоръки и насоки за здравословно хранене.

Храни богати на фитати:
Фитатите са съединения, които могат да понижат попиването на желязо от растителни източници.Някои от храните, богати на фитати, които би трябвало да се употребяват със удивително внимание при анемия, са цитрусовите плодове, фуражните зърнени храни, кафето и чайът.Важно е да се обърне внимание на уравновесеното хранене и да се съчетават такива храни с други богати на желязо източници.
Храни с високо наличие на калций:
Калцийтът, изключително в огромни количества, може да утежни попиването на желязо от храната.Храни, богати на калций, като млечни артикули, сирена, калциеви добавки и някои зеленчуци като спанак и репички, би трябвало да се употребяват с сдържаност при анемия.
Храни с ниско наличие на витамин C:
Витаминът C оказва помощ на организма да попие желязото от храната.При анемия е значимо да се употребяват задоволителни количества храни, богати на витамин C, като цитрусови плодове, пиперки, ягоди и домати.
Храни с високо наличие на фибри:
Храната, богата на фибри, като пълнозърнести храни, бобови култури и зеленчуци, може да затрудни попиването на желязо и да в допълнение усили проблемите със признаците на анемия.
Анемията изисква особено внимание към хранителния режим. Важно е да се заобикалят храни, които могат да затруднят попиването на желязо или понижат успеваемостта на лекуването. Същевременно е значимо да се съчетават вярно разнообразни храни, богати на желязо и витамин C, с цел да се улесни попиването на желязото. Преди да внесете промени в хранителния си режим, постоянно е целесъобразно да се консултирате с доктор или диетолог, които могат да ви дават персонализирани препоръки и насоки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР