Андрю Гедес лежи във френски затвор. Ако има късмет, отново

...
Андрю Гедес лежи във френски затвор. Ако има късмет, отново
Коментари Харесай

Спортни хроники: „Казваше, че ме възпитава сексуално“ – треньорът изнасилваше деца в продължение на години, но никой не разбра

Андрю Гедес лежи във френски затвор. Ако има шанс, още веднъж ще е на независимост след към 17 години и два месеца. Влезе зад решетките при започване на 2021-ва, когато съдът го призна за отговорен за поредност изнасилвания на малолетни.

Гедес е някогашен треньор по тенис, който имаше репутацията на страховит експерт, само че зад фасадата на професионалните си качества се оказа безскрупулно страшилище.

Всичко стартира през 1999 година, когато Гедес, англичанин по рождение и един от най-успешните треньори във френския младежки тенис, стартира да набира група за известния състезателен клуб „ Сарсел “ в едноименната община на север от Париж. Треньорът е прочут с взискателния си темперамент, само че множеството от родителите нямат нищо срещу. Нали спортът освен калява тялото, само че и учи на дисциплинираност?

Гедес тренира най-вече девойки, а главният принцип в работата му е да изолира възпитаничките си от външния свят.

Тенисистките живеят в клуба и съвсем не се прибират вкъщи. Даже и в почивните дни. Наставникът управлява изцяло живота им: той знае всичко за техните фамилии, другари и познати, постанова им ползи и занимания. Подобен необикновен метод освен не тревожи, само че и възхищава родителите на девойки, които са уверени, че са ги оставили в положителни ръце.

Един от служителите на реда, участващи в следствието, споделя пред „ Le Parisien “: „ С течение на времето той е ставал все по-натрапчив и последователно се е трансформирал в незаместим за децата. Убеждавал ги е, че без него няма да могат да прогресират и нямат никакъв късмет за кариера. Тогава е бил на 34-35 години. “

Младите тенисистки одобряват експерта по друг метод. Някои настояват, че необятно публикуваното мнение за тиранията на треньора са мощно пресилени, други го разказват като емоционален и експлозивен човек, който не търпи възражения. „ Едно е несъмнено – споделя служителят на реда. – Той имаше солидна известност и мощна аура. Всички мечтаеха да упражняват при него. “

Сигурно е и друго – Гедес е освен фамозен треньор по тенис, само че и мощен психолог, който влиза под кожите на играчите, зомбира ги и те са подготвени да изпълнят всяка негова директива. Абсолютно всяка! А състезателките, минали през школата, разкриват, че тези условия надхвърляли подготвителния развой.

Доказано е, че в интервала 2000-2014 година треньорът е изнасилил малолетните си възпитанички няколкостотин пъти.

Момичетата свидетелстват за насилствен орален секс и секс с навлизане без презервати. Гедес постоянно ги подлагал и на „ жестоки и травматични полови практики “ и обичал извратените опити. Изнасилванията нормално се случвали в тоалетната, на задната седалка на автомобила му, в жилището му или в на ниска цена мотел.

Гедес евентуално щеше да остане ненаказан, в случай че тенисистките бяха премълчали злокобните си секрети. Но през 2014 година една от тях проговори. Треньорът я изнасилва за първи път през 2000 година, когато е на 12. По това време момичето се счита за извънреден гений и една от огромните очаквания на френския тенис. Изнасилванията не престават над две години, а съгласно жертвата става въпрос за минимум 400 полови акта. Никога няма да не помни двете седмици в Ла Бол (комуна в Западна Франция, в региона на Пей дьо ла Лоар), където треньорът я води сякаш на подготвителен лагер. „ Бях изцяло под негов надзор – сама и надалеч от вкъщи и родителите ми. Беше същински пъкъл. Принадлежах му. Можеше да ме накара да пробягам осем обиколки на корта, а в идващия миг да го задоволя с уста. “

Момичето изяснява, че властта на Гедес над нея била толкоз мощна, че било невероятно да му опонира. „ Казваше ми, че ме обича и че ме възпитава полово. Повтаряше ми, че удоволствието се крие в насилието. Бях ужасена, само че и се пробвах да му угодя. Може да ви звучи необичайно, само че се пробвах да не го отчайвам. И през целия ден няма да ми стигне да опиша за всички ужасии, които изпълваха живота ми тогава. Той ми лиши всичко: детството, младостта, бъдещето в тениса и половия живот “, споделя дамата, която страда от бодърствуване, пристъпи на суматоха и тежко обсесивно-компулсивно разстройство.

По-късно се появиха и други две жертви на треньора. Едната е на 15, а втората – на 17, когато Гедес ги изнасилва за първи път. Мълчали, тъй като ги изнудвал по най-гнусния метод – снимал ги, до момента в който го задоволяват орално, и ги заплашвал, че в случай че проговорят, ще покаже фотосите на родителите и приятелите им.

Бившият треньор признава за изнасилването на единствено едно момиче. „ Той не отхвърля половите връзки с другите три жертви, само че твърди, че всякога е било по взаимно единодушие “, изяснява съдията пред „ Le Parisien “. Според Гедес било невероятно да се разбере, че възпитаничките му са били срещу „ този или оня акт “.

В същото време психиатричната експертиза сподели, че Гедес е вменяем и е работил съзнателно. „ Било е мъчно за децата да съдят някой, който в техните очи им е и татко, и треньор, и другар. В началото даже им е било невероятно да схванат какво тъкмо се случва. Той е предвиждал следствията и няма по какъв начин да не е знаел какво прави “, твърди специалистът.

Защитата твърдеше, че Гедес има тежки контузии от детството, които са довели до закононарушенията.

Адвокатът му Бенжамен Матьо изяснява, че е израснал без майчини грижи и в един миг станал „ отровен в отношението си към дамите “. Юристът показва и „ мощната потребност на Андрю да усеща обич и да бъде съблазняван “. Чувайки тази пламенна тирада, жертвите на треньора се разплакаха, а една от тях напусна правосъдната зала.

По-късно бе произнесена присъдата от 18 години отнемане от независимост.

„ Бих предпочел патрон в главата “, разяснява наказаният.

А юристът му Матьо съобщи: „ Искаме той да потвърди със своя образец, че грешките от предишното могат да бъдат поправени. “

Как тъкмо може да стане това – юристът не посочи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР