Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите и

...
Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите и
Коментари Харесай

СКАНДАЛЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ НА ЗАМ.- МИНИСТЪР АНДРЕЙ ЦЕКОВ. РЕКЕТИРАТ ОСТАНАЛИТЕ И ПЛАЩАТ САМО НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДРУЖЕСТВА. РЕКЕТИРАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ ЗА „РЕСТО“. КУХИ ФИРМИ – ПОЩЕНСКИ КУТИИ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОСРЕДСТВА

Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите и началник на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предлага да се изплатят 100% от осъществените действия на Автомагистрала „ Хемус “ на „ Главболгарстрой “ АД в размер на рекордните 230 милиона.

Името на Цеков излиза в борда на шефовете на всички компании на „ Главболгарстрой “ при инспекция в Търговския указател.

Справка в Търговския указател и в търсачката за Търговския указател Papagal.BG, демонстрира, че актуалният зам.-министър в оставка Андрей Цеков продължава да е в ръководството на огромни търговски сдружения, освен това от бранша, за който той дава отговор като върховен държавен чиновник. Наглецът Андрей Цеков е някогашен и сегашен чиновник в над 10 сдружения, свързани с „ Главболгарстрой “ АД (ГСБ), демонстрира направена информация.

Според източници Цеков през декември 2021 година е напуснал компаниите на ГБС, а жена му е станала началник на останалите компании. Макар тези промени да не са видни в регистрите, за всички в строителния отрасъл е ясно, че Цеков намерено продължава да лобира за „ Главболгарстрой “, разкриват източниците ни.

Отявлен спор на ползи

В същото време Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите е началник на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предлага да се изплатят 100% от осъществените действия на Автомагистрала „ Хемус “ на „ Главболгарстрой “ АД в размер на рекордните 230 милиона (виж факсимилето по-долу).

Нека отбележим, че Андрей Цеков като заместник-министър на финансите, назначен от Кирил Петков на 29.12.2021 година, дава отговор за:

– контрола на публичните поръчки /включително и на Главболгарстрой/

– АДФИ /която ревизира договорите на Главболгарстрой/

– одита на европейски средства /които ще бъдат платени на Главболгарстрой/.

Освен тези виновни функционалности, той е и началник на междуведомствената група с Министерство на регионалното развитие и МФ за инспекция на пътните контракти на АПИ, която трябваше да откри кои от тях са законни и кои не.

Така Цеков, който е във забележим спор на ползи, като подвластен началник естествено реши, че незабавно би трябвало да се платят 230 милиона на „ Главболгарстрой “, а останалите компании да минат през ситото на подчинената му АДФИ и ДНСК.

Вчера, когато ощетените пътни строители излязоха в цялата страна на митинг, Цеков има наглостта на даде брифинг в Министерски съвет, на който да трансферира отговорността на провалилото се държавно управление върху АПИ и в същото време още веднъж да хвърли обвинявания върху строителни компании – очевидно конкурентни на тези, в чийто ръб на ръководство се явява той.

Това е следващо доказателство, че посредством лицата на „ Продължаваме промяната “ олигархията към този момент си назначава заместник-министри да рекетират останалите и да заплащат единствено на личните си сдружения.

Кухи компании – пощенски кутии за асимилиране на евросредства

Нека напомним, че за Андрей Цеков излязоха няколко медийни изявления, разкриващи корупционни схеми с негово присъединяване, които останаха без безусловно никаква реакция и от страна на ръководещите, и от страна на проверяващи органи, и прокуратура.

През февруари т.г. стана ясно, че Цеков е източил над 1,5 млн. лева евросредства през кухи компании.

„ Заместник финансовият министър Андрей Иванов Цеков е източил над 1,5 млн. лева евросредства през кухи компании, пощенски кутии, демонстрира информация на извоювани планове на редица компании свързани с Цеков и брачната половинка му Деница Цекова “, написа на 18 февруари т.г. cross.bg. Според медията, Цеков има богат опит в усвояване на евросредства и добре структурираната схема за това – през редица търговски сдружения и цивилен сдружения. Темата заслужава внимание заради ресорите на Цеков като зам.-министър. От една страна, Цеков е управлявал сдружения, които са изпълнители по договори за обществени поръчки в строителството, главно финансирани по оперативни тактики, така че добре познава механизма на усвояване на евросредствата. От друга страна, чрез сдружения, персонални на него и на брачната половинка му Деница Благоева Цекова, двамата съумяват да усвоят над 1,5 млн. лв. по тактиките за гратис европейско финансиране.

Семейство Цекови учредяват редица компании „ пощенски кутии “, ръководени от едни и същи лица.

При по-задълбочен анализ се вижда, че тези търговски сдружения нямат нужния кадрови капацитет, който да осъществя дейностите. Работата е свършена на хартия, записана в колонки и цифри, без автентичен потенциал за реализирането й. Например едно от сдруженията им по обществени данни от основаването му през 2014 година до 2019 година, се обезпечава само от едно наето лице, а за 2020 година и 2021 година средносписъчният състав е от 3-ма чиновници. Това е образец на една куха компания, през която минават огромни активи, които потъват в джобовете на Цекови и безследно изчезват.

На уеб страницата на сдружението са поместени огромен брой осъществени, благодарение на ИНФИНИТУС ЕООД, проекти. На инцидентен принцип разгледаме осъществяване на проект по Оперативна стратегия “ Иновации и конкурентоспособност “ за насърчаване на издателски бизнес, за което е получило безвъзмездна помощ от 248 850.00 лева Издателският бизнес би трябвало да се развива на територията на община Враца, единствено че посочените контакти са в гр. София, а на посочения адрес не се осъществя действителна интензивност.

Рекетиране на строителни компании за „ ресто “

„ Зам.-министърът на финансите и персонален другар на Кирил Петков и Асен Василев – Андрей Цеков, се е вживял в ролята на рекетьор! “. Това е друго разобличаване, което оповести на 27 юли уеб сайтът Alarma.bg, базирайки се на предприемач от строителния отрасъл, помолил за анонимност. Предприемачът разкрива, че Андрей Цеков е бил чиновник „ Главболгарстрой ” и се възползвал от познанството си с всички значими в бранша, с цел да ги изнудва да връщат „ ресто ” от извоюваните публични поръчки.

Любопитен въпрос е въз основата на каква експертиза точно 49-годишният Андрей Цеков бе назначен за зам.-министър на финансите? Освен, че е фамилен другар и бизнес съучастник с Кирил Петков и Асен Василев.

Неговото име към момента попада като заместник-председател на Камарата на строителите в България и като представител на „ Аква Темпус “ ООД, която усвоила 5,5 млн. лева по планове за саниране и реорганизация в Карнобат и Тетевен на обща стойност 7 млн. лева от Европейските структурни фондове.

Мира Василева
Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР