Андрей Рубльов взе своя изключително сладък реванш от Александър Бублик

...
Андрей Рубльов взе своя изключително сладък реванш от Александър Бублик
Коментари Харесай

Серията спира: Рубльов надви Бублик в 5-сетово шоу на Уимбълдън и си отмъсти за финала в Хале

Андрей Рубльов взе своя извънредно сладостен реванш от Александър Бублик за провалянето на финала в Хале преди две седмици и спря серията му от осем следващи победи, с цел да се трансформира в първият четвъртфиналист при мъжете на тазгодишния Уимбълдън. Руснакът с днешното си показване против 23-тия подложен в схемата потвърди, че е извадил своите поучения от срещата им в немския град, като в хода на борбата им в All England Club беше доста по-уравновесен в играта си и победи с успеха в 5-сетово шоу, траяло 3 часа и 17 минути  - 7:5 6:3 6:7(6) 6:7(5) 6:4.

С триумфа си международният номер 7, който по-рано в акцията си на Уимбълдън показа, че тревата несъмнено не попада измежду обичаните му тенис настилки, подпечата класирането си за финалната осмица в Лондон, като в опит да откри място на дебютен полуфинал в Големия шлем, ще би трябвало да премери сили с спечелилия всред 17-ия подложен Хуберт Хуркач и защитаващия първенец Новак Джокович. Също по този начин московчанинът към този момент може да се похвали с постигане до четвъртфиналите на всяко едно " мейджър " съревнование, поради обстоятелството че само най-старият тенис шампионат липсваше във визитката му.

First quarter-final achieved ✅ reaches the last eight after a classic against Alexander Bublik on Centre Court!
— Wimbledon (@Wimbledon)

Още през цялото време на дуела двамата финалисти в Хале засвидетелстваха неоспоримата класа на своите сервиси, като подаванията скоростно се трупаха в активите им и привидно интригата липсваше. С отминаването на първата половина от частта, Рубльов трябваше да се сблъска с извънредно нежелана рана на междинния си пръст на своята играеща дясна ръка, като неколкократно болката го накара да сбърка лековато и той бе изправен пред угрозата да се раздели с началния си удар в седмия гейм.

Седмият подложен в схемата обаче стисна зъби и макар големия дискомфорт, който изпитваше, откри бърза развръзка в разиграванията посредством комбинации от сервис и форхенд, с цел да оцелее, като след това на два пъти се постановяваше физиотерапевтът на корта да стопира кървенето, с цел да може играта да продължи. Същевременно Саша не изпитваше никакви съмнения при личните си подавания и ловко ръководеше протичащото се при тях, преди с достигането на заключителното си такова за сета да се поддаде на напрежението, като направи пагубна двойна неточност, последвана от още две грешки от рутинни позиции, при което подгласникът в Хале спечелва за устояването на болката си по-рано в хода на мача и реализира първата крачка по пътя към успеха.

С настъпването на втората част проблемите на Бублик получиха напълно ново измерение, откакто той нямаше никакъв надзор над ударите си, които постоянно изпращаше отвън очертанията на корта, и руснакът скоропостижно доближи цели три брейкбола, само че международният номер 26 все пак остана невъзмутим и отстоя своето. Този миг вдъхна и стремежи от първенеца в Хале подтик в неговите дейности, като той онагледи безспорния си тенис гений посредством няколко страхотни къси топки, с цел да си обезпечи точка за пробив на собствен ред, но инкасира неправилност във фундаменталната обстановка, пропилявайки шанса си, което му подейства извънредно демотивиращо.

До огромна степен това породи завръщането на немислимия брой неточности от ракетата на казахстанския представител и Рубльов не чакаше втора покана, като завчас се възползва от проблемите на съперника си, с цел да осъществя основен пробив, донесъл му дублирането на водачеството в обособените сетове.

Самият Бублик пък надалеч не се отхвърли от това да се бори за успеха, макар сериозните си пропуквания във значимите моменти от срещата, като увеличи % си на извоювани точки във всеки един индикатор, в това число този на ретур, и поведе с 0:40 в шестия гейм, само че международният номер 7 остана до дъно невъзмутим и чрез отличното си сервиране напрегнат, устоя на натиска. Скоропостижно московчанинът на собствен ред взе превес в представянето си на посрещане и след серия от печеливши комбинации си заслужи прикрит мачбол, но не съумя да го оползотвори и закономерният излаз на сета бе тайбрек.

В него нервността очевидно взе връх над седмия подложен, който на два пъти сбърка лековато точно от обичания си дланен удар и изостана с 3:6 точки, само че последователно откри темп в дейностите и чрез страховит ретур по правата възвърне паритета, само че единствено с цел да забележим в идните две разигравания ас от страна на Бублик, който бе последван от прословут пасинг шот, с което първенецът в Хале понижи изоставането си в общия резултат на срещата.

Fighting back on Centre Court.
— Wimbledon (@Wimbledon)

Четвъртият сет пък имаше достойнството да онагледи изключителните сервиси, с които разполагаше всеки от двамата сложени тенисисти на корта, като в по-голямата част от времето те просто самобитно се съревноваваха кой по-бързо ще завоюва подаването си. Внезапно с достигането на десетия гейм ръката на международния номер 26 трепна неколкократно, като той спря ударите си в мрежата и изостана с 15:40, но стремително пласира четири невероятни първи сервиса, с което заличи двата мачбола пред своя сътрудник, с цел да провокира изиграването на нов тайбрек.

Там казахстанският представител още веднъж заложи на риска в дейностите си и въпреки да имаше 35 аса на сметката си, единствено към този миг, то той направи двойна неточност и изостана с 2:4 точки. Предусетил усета на провалянето, Саша прибегна към повишената експанзия в ударите си и порази неколкократно половината на седмия подложен с бомбастични ретури, като взе връх над него и след следващата си наказателна акция от форхенд изпрати дуела в заключителната му фаза.

We`re not done yet.

From two sets down, Alexander Bublik takes Andrey Rublev to a fifth set!
— Wimbledon (@Wimbledon)

Решаващата пета част пък се трансформира в съвсем огледално копие на това, което гледахме в четвъртата, откакто господството на сервиращите още веднъж бе на дневен ред. В това русло бяхме отведени до седмия гейм, когато нервите на Бублик просто не устояха на напрежението и той позволи да бъде продънен в извънредно несъответствуващ миг, откакто бекхендът му спря в мрежата, а руснакът постави едната си ръка върху крайния триумф - 4:3. Впоследствие двамата продължиха да преобладават със своите сервиси и в заключителния момент, когато Рубльов подаваше за спечелването на мача, то той ни сервира вероятно точката на шампионата, откакто на метри зад главната линия плонжира върху тревното покритие и осъществя уинър, с който заслужи бурните овации на публиката, в това число тези на Саша от другата страна на мрежата, като броени секунди по-късно пласира ас и узакони триумфа си.

" That is one of the great shots we`ve seen here in YEARS! ", take a bow!
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР