Андреа Цветанова е българска волейболистка, която бе избрана за разпределител

...
Андреа Цветанова е българска волейболистка, която бе избрана за разпределител
Коментари Харесай

Андреа Цветанова, която покорява рекорди и е №1 в САЩ

Андреа Цветанова е българска волейболистка, която бе определена за разпределител на година в щатското колежанско състезание за дами. Тя е щерка на някогашната българска национална състезателка Евелина Цветанова. В особено изявление пред Дарик и dsport Андреа Цветанова разяснява триумфа си и споделя за върховете, които е съумяла да усъвършенства в колежанското състезание на Съединени американски щати по волейбол за дами. Тя има 114 аса през сегашния сезон.

Нека да отбележим първо, че това е първото ти изявление на български. Свикнала си по принцип те да бъдат на британски поради твоите триумфи.

Да, до в този момент съм дала три изявленията на британски тази година. Едно, от които беше за много прочут уебсайт в Балтимор. Това е първото ми изявление на български.

Всички си спомняме изявите ти в българското състезание, само че въпреки всичко показа повече, на какъв брой години си и къде в действителност играеш сега?

На 22 години съм. Тренирам, от както се помня. В момента изучавам и играя в Съединени американски щати. По-конкретно в щата Мериленд. Университетът ми се споделя „ Котън Стейт “ и тази година имахме доста сполучлив сезон. Мисля, че беше най-успешният сезон за този университет.

От какъв брой години в действителност си в Съединени американски щати?

Вече съм тук четвърта година. Като имам още една година поради пандемията от ковид. От университета взеха решение да провиснал петата година като бонус. Догодина отново се връщам там. Там изучавам логика на психиката и се надявам да се специализирам към спортната такава. Това, което изучавам ми оказа помощ на мен като играч.

В актуалния спорт без състезателен психолог няма огромен клуб, който да успее.

Да, в днешно време има доста психолози в огромните и сполучливи спортни клубове. В Съединени американски щати има психолози даже и в тимовете за подрастващи. Винаги състезателите имат потребност от човек, с който да поговорят или просто да ги изслуша.

Основното обаче е волейболът, тъй като при теб се предава и по кръвна линия.

Основното, несъмнено, че е волейболът. Както споделих, от както се помня съм залата. Започнах да упражнявам първо като бяхме в Кипър, тъй като майка ми играеше там. После като се завърнахме в България започнах в ЦСКА и много дълги години бях там. Лятото, когато имаме отмора от учебно заведение, постоянно съм била в залата.

Беше част от националните гарнитури, разкажи ни.

Когато бях по-малка ме викаха, само че към този момент не.

Последните месеци стъпи на върха на ранглистата на щатското студентско състезание. Отделно направи по този начин, че във всеки един гейм да имаш ас, без изключение.

Да. Какво да кажа, за мен бе същинско наслаждение. Сервизът за мен е много мощен детайл, от както бях в ЦСКА. С времето станах по-добра и съумях да се подобря. Тази година очевидно ми е „ lucky year “(късметлийска година). Изравних един от върховете в щатското студентско състезание. Водя ранглистата за асове в гейм и мисля, че ще бъда възнаградена от „ NTWA “ с плакет. Това ме радва доста. Нямам думи, с цел да го опиша. Всекидневната работа се отблагодарява. Избрана съм и за разпределител на годината и състезател в първия тим, както и четири път разпределител на седмицата. Доста други върхове съумях да подобря.

Разкажи ни за тима ти. Професионално ли се гледа на него или повече като спомагателен предмет?

В тима има и чужденки. Либерото ни е от Пуерто Рико, имаше девойки и от Доминиканската република. Момичетата са много приветливи и задружни. Бих споделила, че се гледа професионално до колкото се може. Стремим се да бъдем измежду първите тимове в конференцията.

Волейбола виждаш ли го като бъдеще?

С наслаждение бих се радвала да продължа да играя волейбол. Силно се надявам да мога да поиграя още, тъй като не мога да кажа сбогом на волейбола толкоз елементарно. Искам в чужбина да играя, само че не и в България.

Спомена, че беше част от подрастващите национални гарнитури. Сега си на 22 години, имала ли си диалози с Лоренцо Мичели?

Не съм имала диалози сега, само че те си имат разпределители. За мен е значимо да се сготвям независимо за годината.

Как оценяваш своето равнище, сигурно, гледаш и националния тим?

През годините много израснах и доста неща научих благодарение на майка ми. Смятам, че напълно умерено мога да играя в положителни професионални тимове. Защото знам, че с моя хъс – няма какво да ме спре.

Заради Евелина Цветанова ли реши да бъдеш разпределител?

Първо желаех да бъда либеро като по-малка, тъй като доста ми харесваше. После обаче треньорите просто взеха решение да бъда разпределител. Майка ми е човек, който постоянно ме поддържа. Гледа ми всеки мач в Съединени американски щати, без значение от часовата разлика, а след това вършим анализ.

Има ли други българи в щатското колежанско шампионати?

Има, да. Няколко мои някогашни съотборнички от ЦСКА отпътуваха. Натали Петрова беше в „ Уест Верджиния “. Елена Такова към този момент приключи, само че беше в „ Луизиана Тех “, Цветелина Илиева също. Има много девойки, които се ориентират да учат и играят в щатите.

Какво е отношението в Съединени американски щати към волейбола?

Подготовката тук е много сериозна. Имаме и предсезонна подготовка. Тренираме по няколко пъти дневно, а и се обръща доста съществено внимание на възобновяване. По време на сезона също се поддържа страхотна форма.

За самата теб какво означа в действителност да бъдеш разпределител на година и да бъдеш на върха на ранглистата?

Нямам думи, с които да опиша какъв брой се веселя и какъв брой съм горда. Знам, че всички останали са горди с моите достижения. Без помощта на моите съотборнички и треньора ми това нямаше да се случи, по този начин и на родителите ми. В началото на сезона споделих на треньора, че моята цел е да бъда разпределител на годината, а тимът да завоюва конференцията. Изпълних основната си цел. Със сигурност не чаках, че ще подобря тези горди.

Колко аса имаш?

Общо са ми 114.

Има ли в теб горест, по тази причина че в родината ти твоите триумфи не са известни?

Честно казано не, тъй като аз не обичам да манифестирам с триумфите си. Хората, които са значими за мен ще виждат какво реализирам.

Как би реагирала в случай че български клубен или пък от националния тим те потърсят?

Със сигурност, бих се зарадвала и считам, че ще бъде в моя изгода. Не знам по какъв начин ще стане с колежанското състезание, само че сигурно доста бих научила националния тим, тъй като девойките там са положителни.

След като завоюва толкоз доста самостоятелни награди, каква е идната ти цел?

Целта за пролетния сезон е да се съсредоточвам върху ученето, с цел да завърша с добър триумф и резултати. Трябва да усъвършенствам през новия сезон своите триумфи още веднъж.

Гледай волейбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Шампионската лига за мъже и дами и Световното клубно състезание за дами, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР