Анатолий СТЕПАНОВ, Дария АНДРИЕВСКА Агенция Франс пресВ източна Украйна, където

...
Анатолий СТЕПАНОВ, Дария АНДРИЕВСКА Агенция Франс пресВ източна Украйна, където
Коментари Харесай

Губим - украинците са отчаяни от признанието на командира си, че войната е в задъдена улица

Анатолий СТЕПАНОВ, Дария АНДРИЕВСКА
Агенция " Франс прес "

В източна Украйна, където настава следващата изтощителна зима и дружно с това евентуално заледяване на фронтовата линия – един украински боец споделя мрачна оценка на спора.

35-годишният войник, който взе участие в бойните дейности край разрушения от войната град Бахмут стига по-далеч от мненията на най-висшия боен в Украйна - главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужни, който призна, че войната с Русия е стигнала до задънена улица.

" Говоря това от известно време. Стъпка по стъпка губим войната ", сподели пред Агенция Франс Прес военнослужещият, който употребява позивната " Мъдри ".

" Колкото по-дълго продължава тази статична война, толкоз по-зле е за нас ", сподели той в телефонно изявление за френската организация.

Линията на фронта сред украинската войска и съветските сили, окупиращи източната и южната част на страната, съвсем не се реалокира от предишния ноември, макар многократните съветски удари и украинската контраатака.

Украинският военачалник Валери Залужни изненада наблюдаващите с извънредно откровена оценка, че воюващите страни са стигнали до задънена улица по продължение на разтегнатата на към 1000 км фронтова линия.

" Точно както през Първата международна война, достигнахме лимита на технологиите, което ни слага в задънена улица ", сподели той пред английското списание The Economist.

" Най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив, " съобщи Залужни.

Необходими са нови подходи

Коментарите му поляха със леден душ мощно рекламираната контраатака, която Украйна стартира това лято, откакто натрупа западни оръжия и образова свежи попълнения новобранци.

Но този напън не докара до нещо доста и публицистите от Агенция Франс Прес откриха предишния месец, че Украйна към момента се бие с съветските сили в едно основно село, което твърдеше, че е превзела седмици по-рано.

В отговор на мненията на Залужни почитан украински чиновник сподели пред Агенция Франс Прес, че страната е изправена пред повратна точка и ще би трябвало да вземе решение за тактика по какъв начин да завоюва спора с Русия.

Президентският асистент Михайло Подоляк в това време призна на собствен ред, че този интервал на борби е минал в " компликации ".

А Олексий Данилов, ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна, призна, че са " нужни нови подходи ".

Украинските сили приканиха западните съдружници да обезпечат изтребители F-16 и ракети с огромен обхват, до момента в който пехотата се блъска в дълбоки съветски отбранителни линии, през които се бори да пробие.

" Имаме проблеми с прекалено много проблеми. Първо, качеството на образованието на нашите бойци. Второ, нямаме задоволително оръжия и артилерия ", сподели 33-годишен украински военнослужещ покрай Бахмут пред Агенция Франс Прес.

" Изпитваме остра липса на артилерия и става все по-лошо ", сподели боецът, който се назовава " Дан ".

Подготвени за най-лошото

Залужни обаче завоюва похвали, като набеляза някои нужни ограничения за излизане от задънената улица, в това число нововъведения в дроновете и контрабатарейните технологии и усъвършенстван потенциал за разминиране.

Микола Биелиесков, украински боен анализатор, беше оптимист и сподели, че Залужни е обрисувал нов курс към триумфа, в случай че политиците в Киев и Запада решат да го следват.

" Като цяло има консенсус, че Русия няма да завоюва и Украйна няма да загуби ", сподели той.

Кремъл, в отговор на изявлението на Залужни, зае друга позиция.

" Не, не се е стигнало до задънена улица ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти.

" Русия поредно организира специфичната военна интервенция. Всички цели, които бяха сложени, би трябвало да бъдат изпълнени ", добави той, употребявайки израза на Кремъл за войната.

В Киев жителите на столицата похвалиха Залужни, че споделя истината и приканиха украинските политици да се вслушат в думите му.

" Всички се надявахме на най-хубавото, само че всички се подготвихме за най-лошото ", сподели 19-годишната Кристина, разхождайки се покрай емблематичния площад Майдан с майка си.

И тя предизвести за следствията от бездействието.

" С всички момчета и девойки, които починаха там, и всички цивилни, и всички военни, всичко ще е било на вятъра. "

Инфо: news.yahoo.com

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР