Анатолий Чубайс, бивш ръководител на държавната корпорация Роснано, бивш ръководител

...
Анатолий Чубайс, бивш ръководител на държавната корпорация Роснано, бивш ръководител
Коментари Харесай

Близък сътрудник на Путин подаде оставка и напусна Русия заради войната

Анатолий Чубайс, някогашен началник на държавната корпорация " Роснано ", някогашен началник на RAO UES и някогашен вицепремиер на Русия, който през последните години беше представител на Владимир Путин по стабилно развиване и климат в интернационалните организации, подаде оставка от поста си и напусна Русия, съобщи Bloomberg, базирайки се на два източника, осведомени с въпроса.

Руската държавна организация ТАСС потвъри напускането му от поста на специфичен делегат на Путин.

Според източници на Bloomberg Чубайс категорично се базира на опълчването си на войната, която Кремъл стартира на 24 февруари в Украйна.

66-годишният корпоративен началник беше един от първите високопоставени съветски представители, които прекъснаха връзките си с Кремъл поради нашествието на Русия в Украйна. Войната продължава съвсем месец, през което време повече от 3 милиона бежанци напуснаха Украйна, няколко украински града бяха разрушени и на процедура изтрити от лицето на земята, а западните страни постановиха тежки наказания на Русия.

66-годишният Чубайс е един от дребното стопански реформатори от 90-те години, които останаха на власт. Чубайс се счита за " проектант " на съветската приватизация през 90-те години. През 1991-1994 година е началник на Руския държавен комитет за ръководство на държавната благосъстоятелност, през 1992-1994 година - вицепремиер на Руската федерация при министър-председателя Виктор Черномирдин, по-късно началник на президентската администрация и министър на финансите при президента Борис Елцин.

При Владимир Путин Чубайс заемаше управителни позиции в огромни държавни компании, в това число RAO UES и Rosnano, до момента в който не беше назначен за делегат на устойчивостта през 2020 година Bloomberg отбелязва, че Чубайс е развил връзки с задгранични висши чиновници и организации.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР