Анатоли Станев подкрепя инициативатаЧетири общини от област Русе поискаха финансова

...
Анатоли Станев подкрепя инициативатаЧетири общини от област Русе поискаха финансова
Коментари Харесай

Над 43 000 лева са нужни за ремонт на шест военни паметника в Русенско

Анатоли Станев поддържа самодейността

Четири общини от област Русе желаеха финансова поддръжка от страната в размер на близо 43 300 лв. за ремонт на шест военни паметника. Това стана по-рано през днешния ден по време на съвещанието на непрекъснато настояща междуведомствена регионална комисия по военни монументи, което бе водено персонално от регионалния шеф Анатоли Станев. Той бе безапелационен, че ще спомага по всевъзможен метод за реализиране на поставените цели и ще поддържа всяко предложение, обвързвано с реновирането на военни монументи в района. „ Те са неразделна част от историята ни и карат да се усещаме горди. Важно е да се погрижим за тях, тъй като те ни дават един от най-ценните уроци по национализъм “, разяснява Станев. От Областна администрация напомнят, че с помощта на него и екипа му преди няколко месеца от служебния кабинет бяха отпуснати близо 20 000 лв. за ремонт на седем военни паметника в пет общини от региона.

Най-много финансови средства по време на днешната среща бяха поискани от страна на Община Иваново. Идеята е с към 13 600 лв. да бъдат възобновени плочите с надписите от Паметника на починалите във войните 1912 – 1918 година в село Щръклево. Имената, които би трябвало да бъдат отначало изписани, са над 100. Малко над 12 000 лв. желаеха и от Община Русе. Те се борят за рехабилитацията на два паметника. Единият се намира в двора на църквата „ Свети Архангел Михаил “ в русенския квартал Долапите. Става дума за Паметника на починалите бойци в Балканската и Първата международна война. Другият монумент е обвързван още веднъж с подвига на храбрите русенци в двете войни, само че той се намира в село Басарбово. За първия ще бъдат нужни към 2100 лв., а за втория малко над 9800 лв.. И при двата монумента се планува разчистване с водоструй и препарати със специфична дюза за реституция, култивиране с химични средства на неподдаващите на миене сектори, добиване на соли посредством неутрализация на засегнатите сектори, незадълбочено подсилване на развалени и отчупени сектори и ретуш, както и дълготрайна отбрана на повърхността посредством консервация и хидрофобизация. По предварителни сметки близо 8900 лв. ще са нужни за ремонта на два паметника на територията на община Борово. Става дума за тези, свързани с Балканската, Първата и Втората международни войни в селата Екзарх Йосиф и Горно Абланово. И на двете места ще се наложи облицоване с врачански камък, както и монтаж на нови гранитни плочи. Колкото до община Ценово, там е планувана рехабилитация на един монумент. Паметникът на починалите в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война от село Караманово се чака да бъде изцяло ремонтиран за малко над 8700 лв.. Освен разчистване, импрегниране, възстановяване, консервиране и химическа обработка против плесени на съществуващите фотоси и други детайли, ще бъде изработен ремонт и на целия пиедестал на паметника.

Необходимо е да се означи, че предложенията ще бъдат изпратени в Министерството на защитата, като там от междуведомствена комисия ще се реши финално кои от тях да бъдат финансирани. С решение на Министерски съвет от 6-и октомври предходната година бе основан Национален предприемчив комитет за честването на 110 години от Балканските войни /1912-1913 г./ надлежно през 2022-а и 2023-а. Той е под председателството на министъра на защитата Димитър Стоянов. Един от главните акценти при отбелязването на годишнината е подложен върху ремонта и възобновяване на военни монументи на починалите и участниците в Балканските войни.

В рамките на днешната среща участваха представители на общините от района, основният проектант на Русе Иван Ениманев, началниците на Военното окръжие и гарнизона надлежно подполковник Васил Петров и подполковник Павлин Илиев, представители на Държавния списък, Регионалния исторически музей, Съюза на архитектите, Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и запаса, на военноинвалидите и военнопострадалите, както и на Военния клуб.

Същевременно от страна на Кристина Алексова от Министерството на защитата бе оказана цялостна методическа поддръжка на присъстващите при подготовката на съответните документи за кандидатстване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР