Анализаторите на банката Goldman Sachs представиха доклад, който предвижда какви

...
Анализаторите на банката Goldman Sachs представиха доклад, който предвижда какви
Коментари Харесай

Банкери прогнозират: Електромобилите ще разорят някои държави

Анализаторите на банката Goldman Sachs показаха отчет, който планува какви ще бъдат резултатите от увеличаващото се произвеждане на електрически коли. Според него през 2030 година се чакат големи загуби за петролната промишленост, което ще се отрази пагубно на бюджета на някои страни по света.

Експертите са начертали 3 сюжета, които са озаглавени „ базов ", „ хиперсценарий " и „ 2 градуса по Целзий " (в случая се има поради стоплянето на климата с 4 градуса до 2100 г.). В първия случая през 2030 година електрическите автомобили ще бъдат 6,5% от международния автопарк, във втория - 10%, а в третия - 15%, предава Automedia.

Според проучването, през 2024 година потреблението на петролни артикули ще доближи своя пик поради стремглаво разрастващите се пазари, отпред с Индия. След това обаче ползата към горивата ще стартира внезапно да спада.

Едновременно с това броят на електрическите автомобили ще пораства, като се чака през 2030 година те да доближат 83 млн. Това е 40 пъти повече от 2016 година, когато колите на ток бяха 2 млн. Решаващо въздействие за развиването на електрически превоз ще окаже цената на батериите. Сега те костват към 220 $ на киловат/час, само че с цел да може електрическите автомобили да се конкурират със общоприетите коли, цената би трябвало да падне до 100 $.

В сюжета, написан от икономистите от Goldman Sachs, се споделя, че през 2020 година един кВт/ч ще коства 165 $. Само след 5 години тя ще доближи 110 $, а през 2030 година към този момент ще е 75 $. В случая това предугаждане е съгласно „ хиперсценария ", тъй че има вероятни още два разновидността.

Всичко това ще удари грубо петролната индустрия. Цената на барел петрол продължава да пада и през 2030 година целият бранш ще стартира да губи по 1,3 трилиона $ на година. Цели 5 години преди този момент натоварването на заводите за преправка на петрол ще спадне до 81%, което е границата за облага на фирмите. Под нея те към този момент са на загуба. През 2030 година производителите на петрол ще изгубят още 9% от пазара, а приходите им ще стартират да спадат с 93 милиарда на година.

От Goldman Sachs предизвестяват, че по този метод развиването на електрическите автомобили ще удари съществено бюджета на страни, доста от които разчитат точно на приходите от петрол за стопанската система си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР