Анализатори от гръцката Алфа банк“ прогнозират, че през 2023 г.

...
Анализатори от гръцката Алфа банк“ прогнозират, че през 2023 г.
Коментари Харесай

Прогнозират спад на инфлацията в Гърция през 2023 г.


Анализатори от гръцката „ Алфа банк “ предвиждат, че през 2023 година инфлацията в Гърция ще спадне до 4,5-5 %, т.е. по-ниска от плануваните в бюджета 5 %, написа в. „ Катимерини “, съобщи Българска телеграфна агенция. Алфа банк прави оценка инфлацията през 2022 година на 9,3 % по отношение на базата от 9,9 %, избрана в бюджета за 2023 година

Банката даде оценка, че през първото полугодие на 2023 година инфлацията ще се движи сред 5-6 %, а по-късно ще спадне до 4,5-5 %. Във вчерашния седмичен бюлетин за икономическо развиване на банката се показва, че пикът на инфлацията е преминат и е почнал нейният равномерен низходящ курс. Въпреки това банката отбелязва, че нормализирането ще зависи от степента на прекачване на увеличените цени върху други категории артикули и услуги посредством нарасналите индустриални разноски и заплати.

Бюлетинът, направен от отдела за стопански изследвания на банката, изяснява спада на инфлацията през последните три месеца на 2022 година посредством базови резултати, само че също и с понижаването на цените на силата. В него се показва, че през последните 5 месеца цената на природния газ е спаднала с 80 %, а на петрола - с 12 %.

В бюлетина се споделя, че забавянето на инфлацията през последните месеци се вижда най-добре като се сравнят ценовите нива сред септември и декември 2022 година, като през този интервал показателят на цените спада с 2,2 %.

Анализаторите на банката показват, че от октомври насам присъединяване на цените на енергийните артикули в повишаването на единния показател на потребителските цени понижава (от 5 процентни пункта през септември до 0,5 пункта през декември). Делът на непреработените храни е постоянен, до момента в който делът на модифицираните храни и промишлените артикули се усилва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР