Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Президентът Румен Радев

...
Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Импийчмънт на президента: Почти невъзможно, но има смисъл да се опита

Анализът е препубликуван от Заглавието е на " Дневник ".

Президентът Румен Радев събира от ден на ден ненавист - също като съветския дипломат Елеонора Митрофанова. Но неговият импийчмънт е надалеч по-труден от нейното изпъждане от страната. Което не значи, че политическото слагане на въпроса за отстраняването на Радев от поста е безсмислено.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов разгласи курс към импийчмънт на президента, въпреки и да не срещна никакъв възторг у съдружните си сътрудници от " Да, България ". И в действителност, има доста причини всъщност против поръчката.

 Атанас Атанасов разгласи, че ще работи за импийчмънт на президента Атанас Атанасов разгласи, че ще работи за импийчмънт на президента

Едно съвсем невероятно решение

Процедурата може да се задейства едвам в идващия парламент, с подписка от 60 депутати. Президентът може да бъде предварително освободен от поста единствено при държавна измяна и нарушаване на конституцията. Тълкувателно решение на Конституционния съд отпреди 3 години обаче демонстрира, че това е съвсем невероятно, тъй като и пълноценно следствие против него персонално би могло да е единствено мощно лимитирано.

Обвинението за държавна измяна и/или нарушаване на конституцията би трябвало да бъде подкрепено от 160 депутати, а Конституционният съд да се произнесе в едномесечен период. Предвид единодушието, с което съдиите преди 3 години оповестиха съвсем цялостната цялост на президента, надали може да се чака те да го смъкват от поста. А даже и това да стане, мандата му ще продължи вицепрезидентът Илияна Йотова, която идейно по нищо не се отличава от Радев. А тъй като той не може повече да се кандидатира за поста, тя би получила превъзходен трамплин да е кандидат за постоянно определен президент през 2026 година

Трудно реализуем ще е и упрекът, че партийните политици се пробват да въвлекат в политическата рецесия и единствената институция - на президента, която в този момент е отвън нея и би могла да я тушира. И че в случай че бъде мощно подронен престижът и на тази власт, чиято легитимност също произтича директно от народа както парламентарната, България може да се озове на прага на анархията.

Защо въпреки всичко има смисъл

И все пак това, има смисъл от слагането на президента на прицел. Именно тъй като в политическата рецесия неговата власт с поредност от служебни държавни управления се оказва оттатък конституционно избраната. Да, той няма виновност за това - партийните политици, неспособни да излъчат постоянен кабинет, му я тикат в ръцете и е доста мъчно да се дефинира дали и с кои свои дейности Радев, отивайки оттатък, не застава против конституцията. Тъкмо в този политически спор обаче, а не пред категоричността на един съд, може да се сложи границата на това оттатък, което основателите на конституцията не са могли да си показват - че краткотрайното служебно президентско ръководство може да се окаже съвсем непрекъснато.
Изходната позиция в офанзивата по " усмиряването " на президента е, че страната ни е парламентарна република. И че без значение дали излъчва или не държавно управление, само Народното събрание може да дефинира курса на вътрешната и външната политика на страната, а държавното управление, в това число служебното, да го извършва.

Нито държавното управление на Гълъб Донев, което, в случай че и да е служебно, по конституция управлява и реализира вътрешната и външната политика на страната, нито президентът Радев, който е принципал на това държавно управление, могат да дефинират жалоните на тази политика, когато те към този момент са били избрани от Народното събрание, какъвто е казусът във връзка с войната в Украйна - наказания за агресора в границите на Европейски Съюз и НАТО и помощ за украинците. И когато Радев каже - ние ще наложим несъгласие на ембарго от Европейски Съюз за импорт на съветско нуклеарно гориво, а на украинците военна помощ повече няма да даваме, с това той лишава стратегическата власт на Народното събрание.

Какво президентът няма право да споделя

Друг е въпросът, че към този момент единствено с думи, а не с дейности. Защото в признатото в края на предходната година парламентарно решение държавното управление е задължено " да продължи да подхваща всички дейности за оказване на следваща военна и военно-техническа поддръжка за Украйна съгласно декларираната от нея нужда и българските благоприятни условия ". Тоест президентът не може да каже на кабинета - към този момент дадохме, каквото дадохме, стига толкоз.

 Румен Радев: България ще наложи несъгласие върху възможни европейски наказания върху нуклеарното гориво от Русия Румен Радев: България ще наложи несъгласие върху възможни европейски наказания върху нуклеарното гориво от Русия

А в декларацията си още в първия ден на войната Народното събрание декларира, че " поддържа сътрудниците и съдружниците си в Европейски Съюз и НАТО при разискването на пакет от ограничения, в това число наказания, за деескалация на спора ". Тоест президентът не може да разгласи еднолично - ще наложим несъгласие на наказания против съветското нуклеарно гориво. И то още преди да се види дали няма да има дерогация за нас, както бе за петрола и дали в действителност не може АЕЦ " Козлодуй " да мине напълно на неруско нуклеарно гориво, откакто към този момент бяха подписани контракти за различно.

Освен пряк напън президентът да не се разпищолва в прокремълски позиции и дейности, опасността за процедура за импийчмънт може да бъде и платформа за сближение на евроатлантическото парламентарно болшинство, което се прояви в 48-ото Народно събрание с декларацията против съветския агресор, решението за оръжието за Украйна и утвърждението на втората партида изтребители F-16. Ако не 60, а 160 депутати се включат в подписка за пускане на процедура за импийчмънт, това ще е сериозна поръчка, че те с лекост могат да я внесат в Конституционен съд (когато към този момент се желаят 160 подписа), даже и без да го създадат. С ясното обръщение: Радев, внимавай в картинката, следвай решенията и духа на Народното събрание.

Нещо повече от юзда

Импийчмънтът обаче би могъл да се окаже и освен това от президентска юзда - да се трансформира в патерица за съставяне на кабинет на малцинството. ГЕРБ има потребност и от нови доказателства за своя евроатлантизъм след тежките вреди по глобите " Магнитски ", които свързаха корупцията у нас с Русия и които в продължението си могат да задълбаят по-навътре и по-нагоре. А това най-малкото значи Бойко Борисов да създадем кръгом от стоплените си в последно време връзки с президента.

 " Демократична България " подлага на критика президента за изявленията му от Брюксел

И в случай че новата коалиция " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ)спечели изборите и вземе първия управнически мандат, пасивната поддръжка от ГЕРБ за едно държавно управление на малцинството би могла първо да се обезпечи (за да може колаборацията да бъде по-лесно призната и от двата електората) въз основата на една антипрезидентска коалиция с подписи за импийчмънт.

Най-бързата интервенция по избавително оцеляване за ГЕРБ ще е да се обърне против остарелия си зложелател Радев и да подписа помирение с сегашния си зложелател и съперник ПП-ДБ. За ПП-ДБ пък глобените по " Магнитски " и политическият сътрудник за съветско въздействие на " Дондуков " 2 са строители на един и същи корупционен антидемократичен и геополитически неправилен път.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР