Анализът е от страницата Заглавието е на Дневник.От въвеждането на

...
Анализът е от страницата Заглавието е на Дневник.От въвеждането на
Коментари Харесай

Медийните пакети – има формации, които са "абонирани"

Анализът е от страницата Заглавието е на " Дневник ".

От въвеждането на медийните пакети през 2014 година до момента те варират от половин до един милион лв. за избирателен цикъл. Право на такива имат партии и обединения, които вземат участие в избори на национално равнище, само че не получават държавна дотация. Медийни пакети се поставят и на инициативни комитети. Те са тип държавна помощ, която цели да обезпечи на по-малки и нови политически планове (без обилни финансови ресурси) достъп до медиите, с цел да могат по този метод да предадат посланията си на гласоподавателите. Размерът на пакетите за участниците в изборите варира сред 5000 и 40 000 лева

В последните 2 години се организираха 5 парламентарни и едни президентски избори. От финансовите доклади на участниците в тях излиза наяве, че все по-голяма роля придобива финансирането посредством медийни пакети.

Вече представихме данните за и от акцията за парламентарните избори от 2 април 2023 година В тази обява ще фокусираме вниманието към медийните пакети и към кои издания се насочиха те.

Как се разпределят медийните пакети?

Политическите обединения не получават непосредствено средствата от медийните пакети. За ръководството на тези суми е виновна Централната изборна комисия (ЦИК), която ги изплаща към медиите, след представянето на подписани контракти сред тях и участниците в акцията.

В последната конкуренция за парламентарни избори общо 14 обединения се възползваха от този вид финансиране. Сумата на всички медийни пакети възлизаше на 534 441 лева В графиката по-долу може да видите съответните партии и обединения, както и средствата, които е разходвала всяка една от тях:

 Медийните пакети – има обединения, които са

Равносметката от последните пет парламентарни акции демонстрира, че има обединения, които като че ли са " абонирани " за приемането на медийни пакети. Така партиите МИР и Български народен съюз " Нова Демокрация " са получили помощ в размер на съвсем 200 000 лева, с цел да популяризират стратегиите си, участвайки във всички парламентарни избори в последните две години. За четири от акциите държавни средства са получили обединенията " Глас национален ", а също и " Български съюз за директна народна власт " и " Българско национално обединяване " (БНО) - всяка от тях е разполагала с почти по 160 хил.лв.

Къде бяха ориентирани медийните пакети?

Най-голямата част от медийните пакети в акцията беше ориентирана към частните малките екрани - 173 381 лева (32% от всички медийни пакети). Следват онлайн медиите със 162 359 лева или 30%. Българска национална телевизия се подрежда измежду най-предпочитаните канали за връзка на участниците, получили тази форма на държавна помощ. Това е обяснимо като се има поради, че цените на националната телевизия се дефинират от Министерския съвет и са доста по-ниски от тези на частните малките екрани с народен обсег.

Разпределение на средствата от медийни пакети по тип медия може да видите по-долу:

 Медийните пакети – има обединения, които са

За първи път в петте акции с най-вече привлечени средства от медийни пакети е публичната Българска национална телевизия. Тя е следвана от телевизия " Евроком ", която обичайно е най-предпочитана за този вид реклама. В последните акции малкия екран е привлекателна освен за огромна част от участниците, получаващи медийни пакети, само че и за парламентарно показаните партии и обединения., който Институтът за развиване на обществената среда (ИРПС) прави по време на акции, демонстрира, че обилни средства в малкия екран за изборите на 2-ри април бяха вложени от " Възраждане " и Българска социалистическа партия за България. " Евроком " има и процедура за подписване на безплатни контракти с обединенията, което е допустима причина за привличане на спомагателен интерес от страна на партиите.

Всички медии, получили средства от пакетите за изборите през октомври, може да видите в идната графика:

 Медийните пакети – има обединения, които са

Впечатление вършат и някои нетипични за политическа реклама медии, определени от участниците в акцията. Така да вземем за пример партия БНО е отделила 14 880 лева от медийния си пакет за реклама, обезпечена от сдружението " Селевкиди " ЕООД. То ръководи уеб сайтове като razkritia.com, goreshto.net, zdravno.net, mreja.bg и други

И този път, както и, прави усещане уеб сайтът agorapost.bg.

" Българският съюз за директна народна власт " е насочил целия си медиен пакет (39 896 лева.) за реклама в този уебсайт. Наша информация от през 2022 година сподели, че членове на изпълнителното бюро на партията вземат участие в управителния съвет на юридическото лице, притежател на медията. Очевидно тази съгласуваност сред медия и партия не съставлява спор на ползи , който да повлияе върху метода на потребление на средствата от медийния пакет. В своя " Доклад по отношение на организацията и произвеждането на избори през 2022 и 2023 година " ЦИК отбелязва, че: " Усвояването на средствата от медийните пакети може да бъде " рационализирано " посредством потреблението на такива свързани уеб сайтове. По този метод медийните пакети не реализират задачата, поради която бяха въведени в Изборния кодекс през 2014 година

Това умозаключение на ЦИК в огромна степен се удостоверява и от резултатите на изборите от 2 април. Тогава множеството партии, получили най-големи суми от този вид държавна помощ през последните две години, не събраха толкоз гласове, колкото бяха показаните от тях подписи в поддръжка за включването им в акцията:

 Медийните пакети – има обединения, които са

Някои решения на проблемите с медийните пакети

Примерите нагоре демонстрират, че даже и да има подозрения за разходването на медийните пакети, инспекции могат да се правят едвам след края на акцията и публикуването на финансовите доклади от нея. Това прави невъзможна предварителната защита на възможни злоупотреби. Въпреки че ЦИК дава отговор за следенето на договорите, постоянно те се утвърждават без диспути всъщност. Така в отчет за активността на ЦИК по отношение на изборите през 2021 година Комисията признава за този проблем: " Централната изборна комисия извършваше инспекция на договорите от официална страна и приемаше, че договарящите страни са добросъвестни. "

В тази връзка Институтът за развиване на обществената среда неколкократно предлага на Централната изборна комисия да сътвори онлайн указател за разпределението и разходването на медийните пакети. Той би дал опция за реализиране на цивилен надзор в границите на акциите. Така всички заинтригувани лица - жители, медии, политически партии, ще научават при какви условия се разходват обществените запаси. След като ЦИК не съумява да се оправи с контрола на средствата, заинтригуваните страни биха могли да наблюдават данните и да подават сигнали при подозрения за неточно разходване.

Въпреки че през годините нееднократно сме били очевидци на с медийни пакети, ЦИК продължава да отхвърля основаването на подобен указател. Следва да посочим, че всички данни, нужни за него, се дават на комисията. Самото техническо осъществяване и поддържането му не би представлявало особена компликация.

Друго допустимо решение съставлява въвеждането на законодателни промени и предвиждането и на избран % съфинансиране от страна на партиите за медийна реклама в акцията. Така политическите обединения ще бъдат насърчавани да развиват партийна активност и отвън предизборните акции, както и да търсят спомагателни източници на финансиране. Подобен " непълен медиен пакет " ще е стъпка към по-голям баланс сред обществено и частно финансиране. В последния си отчет ЦИК също възприема сходна концепция, като даже обвързва това условие за съфинансиране с постигането на " избран избирателен резултат по сходство на партийната дотация ".

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР