Анализът е от седмичния бюлетин на Кой как мери промените

...
Анализът е от седмичния бюлетин на Кой как мери промените
Коментари Харесай

Скокът в цените - първо в енергията и металите, после и в други индустрии

Анализът е от седмичния бюлетин на

Кой по какъв начин мери измененията в цените е неизбежният спор, които постоянно тече редом на същинската полемиката за аргументите, последствията и упованията за бъдещето. Последните статистически данни за смяната на цените на производител допълват картината на инфлационните процеси, които отчетливо се демонстрират в последните месеци. През септември общият показател на цените на производител нараства с 2,4%, а в съпоставяне със същия месец на предходната година нарастването е с 20%. Обръщаме внимание на този показател, тъй като той разрешава по-пълно схващане на протичащите процеси в стопанската система.

Като начало, цените на първични материали, материали, сила, полузавършени произведения, машини и въобще всичко, което се доставя от бизнес към бизнес, се трансформират под влияние на разнообразни фактори и с друга скорост спрямо цените, които семействата заплащат при своето ползване. И това ни дава първото пояснение на постоянно изказваните подозрения в последните месеци за надеждността на показателя на потребителските цени, изчисляван и оповестен от статистическите служби у нас и на всички места по света. От една страна четем за върхове в цената на някои артикули съвсем ежедневно, от друга - Национален статистически институт ни споделя, че цените са нарастнали с 4,8% за последните 12 месеца през септември 2021 година Не че това е невисок ритъм, само че дано оставим тази оценка за различен разбор.

Важното е, че това, за което всички слушаме, не е останало прикрито - може да не е проявено към момента в цените на пазара на дребно, които заплащат семействата, само че се вижда напълно ясно в данните за измененията в цените на производител. Увеличение от 20% приблизително за общия показател е доста висока стойност, изключително след интервал на спад или минимална смяна в интервала 2015-2019 година - петте години до началото на пандемията доведоха до повишаване на цените на производител с общо 10%. Също в този знак виждаме и близо 40-процентното нарастване на цената на създаваните и доставяни в страната газ, топлоенергия и електрическа енергия, даже с повече от 40% растеж на цените на главните метали, над 17% повишаване на дървения материал, и така нататък

Графика 1: Промяна в показателя на цените на производител през септември 2021 година по отношение на междинната стойност за 2019 година

 Източник: Национален статистически институт, калкулации на създателя
Източник: Национален статистически институт, калкулации на създателя

Тук може би още веднъж би трябвало да отбележим, че в случай че преглеждаме инфлацията като паричен феномен, като признак на паричното предложение и неговата динамичност, то измененията в цените на артикули, услуги, активи са негова последица и проявяване. Промените в цените не стават отмерено във времето, а още повече е явно, че другите цени нарастват друго. Популярно е да се следи и разяснява общият показател на ценовото ниво, било на производител или потребителски, фокусирайки се по този начин върху междинната смяна - а доста значима в действителност е и смяната в относителните цени, тя точно дава сигнали на пазарните участници по какъв начин да се приспособяват към някаква смяна в икономическите фундаменти.

Ако следваме тази опростена рамка, световно, в Европа и у нас виждаме поредност от промени. Първо стартират да порастват цените на активите - финансови и действителни. Това се следи в избухливото повишаване на част от търгуемите обществени компании в развитите стопански системи и в осезаемото повишаване на цените на недвижимите парцели на процедура на всички места. Този развой стартира доста преди пандемията. През последната година пък виждаме осезателен растеж на цените на производител - като още веднъж към момента той е движен от някои основни първични материали и енергоносители. Потребителските цени едвам неотдавна и в доста по-малка степен се усилват - към този момент.

Но в действителност преливането е разумно да премине, да вземем за пример по този начин - по-високите цени на газ, ток, нефт, метали ще усилят разноските на съвсем всички останали производства и услуги, въпреки и не в идентична степен. С известно закъснение те ще предадат част от нарастването върху крайните цени - първо на някои артикули, след това на останалите и на услугите. В това опростено показване на стопанското взаимоотношение наподобява сме към момента на първия стадий от цялостния развой на " разливане " на по-високите цени. И това ще виждаме в идващите 6-12 месеца - първо при цените на останалите бизнес браншове, след това последователно по обособени съставни елементи на потребителската кошница.

Разбира се, остава въпросът дали това ще е еднократно пренареждане - т.е. индивидуален скок, коригиращ насъбрани към този момент в предишното макро несъответствия - или ще отключи повтарящ се развой, който на процедура допуска поредни години с непрекъснато повишаване на ценовото ниво. Още повече, че това събитие отключва и повишаване на разноските за труд и кръгът става цялостен. В този текст няма даже да опитаме да търсим отговор на този, другояче фундаментално значим, въпрос.

Графика 2: Промяна в показателя на цените на производител през септември 2021 година по отношение на междинната стойност за 2019 година

 Източник: Национален статистически институт, калкулации на създателя
Източник: Национален статистически институт, калкулации на създателя

Остава да проверим още една догадка - че този растеж е обвързван с ниската база вследствие на тежко засегнатата световна стопанска система през 2020 година Действително, ненадейно бързото възобновяване играе своята роля, тъй като без нарастване на производството и потреблението надали може да разбираем въпросните несъответствия и " тесни места " в предлагането от последните месеци. Затова изчисляваме смяната в показателя и при база междинната стойност за 2019 година - явно добра година и за България, и за огромна част от световната стопанска система.

Виждаме, че в действителност общият показател е с малко по-ниско повишаване - 17,6% за цялата промишленост. Но като цяло картината е сходна - 44% повишаване при производството на съществени метали, 39,3% растеж при силата, към този момент 35,2% растеж при металните руди. Отчетливо висок растеж има при химическите и пластмасовите произведения, дървения материал и модифицираните артикули, храните, металните произведения. Същевременно за доста индустриални артикули смяната е лимитирана - това е годно за машиностроенето, автомобилното произвеждане, облеклата и текстила, електрониката и други

Част от обяснението е, че в доста действия разноските за тези първични материали и материали, които внезапно нарастнаха, са с релативно невисок дял, а в същото време софтуерни усъвършенствания разрешават общо нарастване на продуктивността и успеваемостта, тъй че да се задържат цените. Независимо от това обаче някакво " преливане " от останалите браншове ще има и това евентуално ще усилва цените и за тяхната продукция, даже в случай че внезапното повишаване при силата и базовите метали се овладее.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР