Анализ на руските регулаторни отговори отхвърли възможността Производствено обединение Маяк“,

...
Анализ на руските регулаторни отговори отхвърли възможността Производствено обединение Маяк“,
Коментари Харесай

Доклад: Няма замърсяване с рутений-106 в Южен Урал

Анализ на съветските регулаторни отговори отхвърли опцията Производствено обединяване „ Маяк “, което е част от корпорацията " Росатом ", да е източникът на замърсяване с рутений-106.

Във връзка със известието на формалния уебсайт на Росгидромет на информация за откриването на територията и в атмосферата на Южен Урал на радионуклида рутений-106, по самодейност на генералния шеф на съветската корпорация „ Росатом “ бе основана специфична междуведомствена комисия. В интервала от 29 ноември до 1 декември 2017 година експерти от „ Росатом “, Института за безвредно развиване на атомната енергетика на Руската академия на науките (ИБРАЕ РАН), както и работна група от Федералната медико-биологическа организация (ФМБА) на Русия организираха спомагателна инспекция на положението на радиационната конюнктура на обектите на ФГУП „ Пожарна охрана „ Маяк “ и радиационния мониторинг, проведен в предприятието. 

Комисията проучва бази данни от системите за радиационен мониторинг на ФГУП „ Пожарна охрана „ Маяк “. Бяха взети и изследвани проби от почвата за установяване на незадълбочено попадане на радионуклиди, бяха направени контролни измервания на мощността на дозите на гама-излъчванията и плътността на потока от бета частици в местността и околните пунктове Аргаяш, Метлино, Новогорний, Худайбердинск, в които Росгидромет на 25 септември - 1 октомври 2017 година записва нараснало наличие на рутений-106. Подборът и измерванията на пробите се правиха редом в лабораториите на ФГУП „ Пожарна охрана „ Маяк “ и Междурегионалното ръководство № 71 на ФМБА на Русия (гр. Озьорск) с присъединяване на членовете на комисията.
Измерванията на контролните проби не демонстрираха съществуване на рутений-106 (нивото на замърсяване на почвата с рутений-106 е по-ниско от минимално откриваемото), мощността на дозите на гама излъчването и плътността на потока на бета частиците подхождат на естествения декор.

Комисията не е разкрила нарушавания в работата на системите за радиационен мониторинг на „ Пожарна охрана „ Маяк “.

По-рано закрепените стойности на обемната интензивност на рутений-106 в пробите на аерозолите, обявени от Росгидромет, са били в обособени обитаеми пунктове на Южен Урал сред 100 – 10000 пъти по-ниски от допустимата му за популацията средногодишна обемна интензивност, открита от нормите за радиационна сигурност (НРБ-99/2009). Според резултатите от непрестанния радиационен надзор в предприятията и АЕЦ, ситуирани в Европа и Южен Урал, концентрацията на рутений-106 в обсъждания времеви интервал не са превишавали една хилядна от допустимия за популацията стандарт.
Тези стойности не надвишават и на практика съответстват със стойностите, закрепени по едно и също време в този интервал в Европа. По данни на МААЕ от 13.10.2017 година обемните концентрации на рутений-106, регистрирани във въздуха на европейски страни, са се намирали в диапазона от десетки микробекерела на пространствен метър (µBq/m3) до десетки милибекерела на пространствен метър (mBq/m3). Най-голямата стойност от 145 mBq/m3 са регистрирани на 30.09.2017 година в Букурещ, Румъния. Предизвиква безпокойствие отсъствието на информация, разкриваща аргументите за аномално високите стойности на рутений-106 в Румъния.
Членовете на комисията са съгласни с позицията на МААЕ, че изпускането на засечения рутений-106 не може да е обвързвано с активността на АЕЦ, тъй като в АЕЦ, в резултат на процеса на разделяне на урана, рутений-106 като артикул на деленето, участва извънредно в смеси с други изотопи като рутений-103, цезий-137, стронций-90 и доста други, които не са били засечени.

Освен това „ чист “ рутений-106 и препарати, които го съдържат, като предписание не се създават от отработено нуклеарно гориво. Малки концентрации на рутений-106 в смеси от артикули на разделяне вършат процеса по извличането му от отработеното нуклеарно гориво и последващото разработване на препарати извънредно трудоемко и скъпоструващо.
От гореизложеното следва, че източник на изпускането не могат да бъдат предприятия, които се занимават с преработката на отработено нуклеарно гориво, тъй като, както и в тази ситуация с АЕЦ, рутений-106 не може да постъпи във въздуха без посочените нагоре артикули на разделяне, чиято интензивност нормално е по-голяма, в сравнение с интензивността на рутения.
Отделно, би трябвало да се подчертае, че Пожарна охрана „ Маяк “ не създава „ чист “ рутений-106.

В Русия „ чистият “ рутений-106 за медицински цели се получава посредством облъчване на специфични цели във високопоточни нуклеарни реактори с следващо обособяване с радиохимични способи. Максималната интензивност на получаемите партиди от препаратите не надвишават няколко десетки благи кюри (milliCi), а оптималната сумарна интензивност на медицинския рутений-106, създаван в Русия за една година не надвишава 1 кюри.

Съответно, медицинските институти също не могат да бъдат считани за източник на изпускане, поради доста ниското равнище на радиоактивност на рутений-106, който те употребяват.

През октомври 2017 година френският Институт за радиологична отбрана и нуклеарна сигурност (IRSN) и немският Федерален офис за радиационна отбрана (BfS) разгласиха резултатите от компютърно симулирано моделиране за идентификация на евентуални райони на местонахождението на източника на лъчение на рутений-106 въз основата на измервания на проби от въздуха в Европа. В информациите се посочваше, че хипотетичният източник може да се намира на територията на Руската федерация сред Волга и Урал. В прессъобщението на IRSN от 09.11.2017 година се съобщаваше, че съгласно изчисленията на експертите от института интензивността на рутений-106 на мястото на изхвърляне би трябвало да е била от 100 to 300 TBq (от 2700 до 8100 Ci).

Членовете на комисията са съгласни с извода за равнището на интензивност на хипотетичния източник. По изчисленията на ИБРАЕ РАН, в случай че източникът на изпускане на „ чистия “ рутений-106 се е намирал сред Волга и Урал, както е декларирано от IRSN, интензивността на изхвърления в атмосферата „ чист “ рутений-106 би трябвало да е била от порядъка на хиляди кюри.

На основата на това комисията може да направи следните заключения:

Ако „ спешните изпускания “ с такава интензивност са се случили в Пожарна охрана „ Маяк “, то попадането на рутений-106 в почвата в град Озьорск и другите близки обитаеми пунктове би било значително по-високо, в сравнение с в Европа. Тези попадания биха били регистрирани от комисията по време на подбора и измерванията на пробите в интервала на работа й. Попадане в почвата би могло да бъде проследено и през днешния ден. Това наложително биха разкрили и надзорните органи: ФМБА на Русия, Роспотребнадзор, Росгидромет. Това не се следи.

Според оценката на комисията в случай че „ спешните изпускания “ на такава интензивност са се случили в Пожарна охрана „ Маяк “, то показанията на автоматизираните системи за надзор на софтуерните процеси и радиационните параметри биха били десетки и стотици пъти по-високи. Мощността на дозите на гама излъчването би се нараснала в пространствата на инсталациите, изключително в местата, където минават вентилационните тръби. Автоматизираните системи за радиационен надзор на работните места на личния състав наложително биха посочили превишаване на контролните равнища, би проработила и съответната сигнализация и информацията за тези обстоятелства би била налична за огромно количество хора, работещи в предприятието. Да се скрие такава обстановка е невероятно. Персоналът на ФГУП Пожарна охрана „ Маяк “ и жителите на град Озьорск научават, че на предприятието се приписва огромна повреда от средствата за всеобща информация.

Освен това, членовете на комисията са съгласни със експертите от IRSN, че при повреда, сходна на тази, която са пресметнали, би трябвало да настъпи евакуация на популацията на град Озьорск. Ако в такива случаи не се организира евакуация или тя се забавя, то наложително се открива постъпване, в този случай на рутений-106, в организма на личния състав на предприятието. В организма на 250 сътрудници на Пожарна охрана „ Маяк “, включително и на работещите в Радиохимическия цех, минали през контрола на спектрометър през октомври-ноември 2017 година, не са открити никакви следи от рутений-106. Изследването е извършено от експертите от Южно-уралския институт за биофизика на ФМБА на Русия. Този институт е единствената самостоятелна в страната организация, която е акредитирана в региона „ Индивидуална дозиметрия на лица от личния състав и популацията “.

Според резултатите от мониторинга, възложен от Росгидромет, обемната интензивност на рутений-106 (десетки mBq/m3) в Южен Урал на практика съответствува със стойностите, измерени в Европа. При това, специфичност на обстановката е отсъствието на сектори с нараснал радиационен декор сред Южен Урал и Източна Европа, които неизбежно биха се образували в случай че източникът на лъчение бе ситуиран на повърхността или покрай повърхността в Южен Урал.

Отчитайки, че тези територии се намират на разстояние повече от 2500 км, може да се допусна съществуването на различен източник на изхвърляне, който е външен във връзка с упоменатите територии. Такъв източник може да бъде изгарянето в атмосферата на неестествен сателит (или негова част), на борда на който се е намирал източник на рутений-106 с висока сумарна интензивност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР