Анализ на Методий Иванов за „Война и мир” Френското предложение

...
Анализ на Методий Иванов за „Война и мир” Френското предложение
Коментари Харесай

Докога ще правим „сделки“ с националните ни интереси?

Анализ на Методий Иванов за „ Война и мир”

Френското предложение за РСМ е извънредно положително за България„, съобщи пред Нова телевизия водачът на Демократична България Христо Иванов. Знаейки, че негово мнение в тази ситуация не е задоволително меродавно, той се опита да внуши на феновете, че по този начин били мислели всички дипломати от партиите, с които бил разговарял и това било „ общото мнение “. Което обаче надалеч не е правилно, тъй като редица анализатори към този момент показаха подводните камъни в обсъжданите документи.

Христо Иванов манипулира и като споделя, че и съгласно министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска това предложение било положително – уви, тя регистрира като триумф на българската дипломация единствено обстоятелството, че е било признато настояването ни за вкарване на българите в конституцията преди започването на договарянията (а не директно преди финала им, както искаше Скопие). Тя регистрира, че е реализиран прогрес, само че има още работа и проблеми, които не са позволени – позицията ни за езика не е предпазена, няма и задоволително гаранции за осъществяването на настояванията ни, изключително за осъществяването на Договора от 2017 година Как тогава можем да приемем, че това е добре за нас?

Фактите са, че все още няма информация по какъв начин наподобяват предвижданите в предлагането едностранни декарации за езика и двустранния протокол, обвързван с осъществяването на Договора от 2017 г . Този протокол е основен – в случай че в него РСМ се ангажира със периоди, съответни параметри и механизми за надзор на осъществяването и този протокол влезе в преговорната рамка, единствено тогава би било триумф за нас и европейска гаранция за нашите условия. Няма я също пътната карта и проекта за деяние на Скопие и следва те да бъдат показани обществено. Дефакто това предложение е „ котка в чувал “ и единствено извънредно безотговорни национал-нихилисти могат на база на наличната информация да настояват, че то е положително и да молят за неговото приемане.

Наред с това, дано отдадем на елементарен пропуск, а не на предумишленост и поети задължения обстоятелството, че Христо Иванов не обелва и дума за потребността българските дипломати в действителност да довършат своята работа и да договорят нужните корекции на работния вид на предлагането, преди то да бъде прегледано и утвърдено на съвещанието на Комитета на непрекъснатите представители, в който вземат участие представители на всички 27 страни. Това е нещото, от което би имало действителна изгода и което би подсигурило отбраната в цялостна степен на нашите ползи. Това е комплицирана и виновна задача, която не може да става пленник на конюнктурните ползи на външни сили и сложени от тях ултимативни периоди. Особено в сегашния извънредно под напрежение миг, в който България е погълната от вътрешнополитически рецесии и проблеми – евентуално рухване на държавното управление, неприет бюджет, висока инфлация, война в прилежаща страна и други

Но очевидно има сериозна атака за незабавно одобрително гласоподаване в Наросното заседание на „ френското предложение “, тъй като в редом изявление по Българска национална телевизия неговата съпартийка Антоанета Цонева излага операцията, че българските ползи са предпазени, заради прецедента „ междудържавни двустранни връзки да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен развой “.

Истината обаче е, че ползите ни не са въобще предпазени в целокупност, тъй като няма категорично включване на всички претенции от протокола 4+1, а действително са заложени единствено 2 от тях – за вписването на българите в конституцията на РСМ и за ограничение на езика на ненавист и дискриминирането (без конкретика). Не са упоменати категорично казусът с отхвърли на Скопие да обективизира историята и да спре фалшификациите, смяната на учебниците и табелите, реабилитирането на жертвите на комунизма. За езика се планува подписването на някакви едностранни заявления, които очевидно са в мултиперспектива посока, тъй като другояче щеше да е единствено една взаимна декларация, надлежно това няма да е в наш интерес.

В предходно с
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР