Анализ: Какво означават поканите на БРИКС за Близкия изток?

...
В ерата на възникваща многополярност, ходът на групата БРИКС да
Коментари Харесай

В ерата на възникваща многополярност, ходът на групата БРИКС да разшири членството си не би трябвало да е изненада – с региона на Близкия изток и Северна Африка (MENA) не са изключени от възможен променящ се световен ред.

БРИКС се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка и се разглежда като противотежест на Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати).

Четири от шестте покани на БРИКС, които дойдоха в четвъртък по време на финала на срещата на върха на групата в Южна Африка, бяха предадени на страните от MENA: Саудитска Арабия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства.

Разширяването се основава на желанието на групата да изравни глобалното поле за игра, което смята за нагласено срещу нея.

Блокът скоро ще покани повече членове, избрани заради тяхното геополитическо значение, а не идеология, каза бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва в същия ден, предполагайки, че изборът на Близкия изток и Северна Африка също се основава на увеличаване на влиянието на групата.

Баланс през БРИКС

ОАЕ вече приеха предложението на блока. Очаква се Иран и Египет също да приемат техните покани, вероятно подкрепени от финансови интереси, казаха анализатори.

Саудитска Арабия обаче все още обмисля предложението, но вероятно ще го приеме, тъй като се стреми да балансира отношенията си със Съединените щати заедно с нововъзникващите сили като Китай, прогнозираха анализатори.

Според анализатори, железният съюз на кралството със САЩ вече се е разхлабил на редица фронтове; влизането й в БРИКС би било още едно разплитане – но все още далеч от премахването на връзките.

„Рияд първо ще прецени реакцията на Вашингтон и ще разгледа всички предложения от делегациите, които [президентът на САЩ Джо] Байдън ще изпрати до Рияд, преди да продължи с приемането на поканата“, Сами Хамди, управляващ директор на International Interest , фирма за политически риск, фокусирана върху Близкия изток, каза пред Ал Джазира.

И все пак, Саудитска Арабия, която вече е регионален лидер, също има амбициозен стремеж да стане тежка категория в световен мащаб, амбиция, за която по-дълбоките връзки с Китай са също толкова важни, според Мишел Гриз, старши политически изследовател в RAND Corporation.


ОАЕ, друг съюзник на САЩ, по подобен начин споделя този интерес към баланса, каза тя.

„Членството в БРИКС предлага път за Саудитска Арабия и ОАЕ да балансират съответните си отношения със Съединените щати с интересите си от задълбочаване на икономическите връзки с Китай“, каза Гриз пред Al Jazeera.

Влизането на двойката едва ли би било отражение на антизападно позициониране, твърди Хамди.

„Не мисля, че това означава, че са станали антизападни“, каза той. „Вместо това отразява степента, до която тези западни съюзници са се разочаровали от Запада и нарастващото усещане, че Западът вече не е ангажиран с техните интереси и сигурност.“

САЩ са гласни за оттегляне на присъствието си в региона, допълнителен тласък за страните от Персийския залив да разнообразят отношенията си, каза Хамди.

„Има чувството, че като се има предвид [че] Западът вече не дава приоритет на тези съюзници, диверсификацията на отношенията и стремежът към допълнителни полюси, блокове и орбити се превърна в екзистенциален политически и икономически императив“, обясни Хамди.< /p>

Нови икономически партньори, нови петролни политики?

Междувременно Иран, с вече лошите си отношения с много западни страни, се възползва от поканата си към БРИКС, за да твърди, че воденият от САЩ международен ред се срива.

„Разширяването на БРИКС показва, че едностранният подход е на път да се разпадне“, каза иранският президент Ебрахим Раиси, цитиран от иранската арабскоезична телевизионна мрежа Ал Алам.

Иран подкрепи усилията на BRICS да се отдалечи от зависимостта от щатския долар. Американското господство в глобалната финансова система е особено обезпокоително за Иран, тъй като икономиката му изпитва затруднения под тежестта на санкциите на САЩ.

Следователно влизането му в блока беше „по-широка тенденция на Иран, който се стреми да засили своите икономически и военни връзки с незападните сили“, каза Гриз.

„Мисля, че това също е доказателство, че Иран търси икономически партньори там, където може да ги намери – вероятно поради необходимост предвид продължаващите санкции“, добави тя.

Хамди каза, че навлизането на Иран заедно с ОАЕ и Саудитска Арабия „ще има големи последици върху търговията с петрол и политиката“, тъй като всички те са основни производители на петрол.

„С тези добавки БРИКС се превърна в блок с потенциално значително влияние върху световния петрол и финансовите механизми, с които се търгува петрол“, каза той.

Регионалните различия нямат значение

Докато регионът на Близкия изток и Близкия изток е в процес на разплащане с изграждането на подобрени двустранни връзки между няколко държави с предишни лоши отношения, различията остават. Въпреки това анализаторите казаха, че влизането на четирите страни от Близкия изток и Северна Африка обърква сътрудничеството в рамките на блока.

„През последната година видяхме как ОАЕ възстанови дипломатическите си отношения с Иран, а след това и сближаване между Саудитска Арабия и Иран – и тези промени направиха възможно да си представим сценарий, в който и трите страни са част на БРИКС“, каза Гриз.

Според Хамди Саудитска Арабия, ОАЕ и Иран отдавна са оставили настрана колективните различия като членове на ОПЕК и следователно ще могат да направят същото и в блока БРИКС.

„Въпреки че техните различия могат да усложнят процесите на вземане на решения, е малко вероятно това да попречи на операциите на блока“, каза Хамди.

Айхам Камел, ръководител на изследователския екип на Eurasia Group за Близкия изток и Северна Африка, се съгласи, че е малко вероятно регионалните проблеми да бъдат фокус и биха били неизгодни в това, което иначе е полезно споразумение за региона.

„С един ход регионът на Близкия изток и Северна Африка може да има четири члена в разширена организация на БРИКС“, каза Камел пред Ал Джазира. „Това ще подобри структурно техния ливъридж.“

Един укрепен регион допълнително ще проправи пътя към многополюсен свят, според Трита Парси, вицепрезидент на Института за отговорно държавно управление Куинси.

„Докато светът се отдалечава от еднополярността, САЩ също губят способността си да действат като пазач“, каза той пред Ал Джазира. „Вече нито една държава не може да решава кой е в Общността на нациите и кой е парий.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР