Amnesty International публикува доклад от 278 страници, изготвян цели 4

...
Amnesty International публикува доклад от 278 страници, изготвян цели 4
Коментари Харесай

Amnesty обвини Израел в апартейд

Amnesty International разгласява отчет от 278 страници, изготвян цели 4 години, в който упреква Израел в апартейд и поддържане " система на подтисничество и владичество " над палестинците от 1948 година, осведоми AP.

Конкретният отчет е част от преосмислянето на израелско-палестинския спор в последното десетилетие от вероятността на битка за равни права. Изводите идват на фона на сходни констатации на други правозащитни организации, в това число и Human Rights Watch.

Горепосочения отчет наблюдава събитията от 1948 година Около 700 000 палестинци са избягали или са били прогонени по време на арабско-израелската война. Палестинците, останали в Израел, живеят под военно ръководство до преди войната в Близкия изток през 1876 година, когато Израел завзема Западния бряг и Газа.

" От основаването си през 1948 година Израел организира политика на определяне и поддържане на еврейска демографска надмощие и на оптимален надзор върху земята в интерес на израелските евреи, като в същото време лимитира правата на палестинците и не разрешава на палестинските бежанци да се завърнат по домовете си ", се показва в отчета на Amnesty International.

Amnesty International слага акцент обаче върху фактическото анексиране на Западния бряг, Източен Йерусалим и блокадата на линията Газа през 2007 година от Израел и по този начин противоречивото създаване на еврейски селища.

AP прибавя, че Израелската страна отхвърля обвиняванията с мотив, че арабските жители в територията на Израел се употребяват с равни права и дефинира предходните отчети на Amnesty като пристрастни. Израел упреква организацията в антисемитизъм и опити за делегитимиране на Израел.

AP подчертава изказване на министерството на външните работи на Израел, в което се показва, че езикът на отчета е екстремистки и се изопачава историческия подтекст. По време на мирните процеси през 90-те години Израел даде лимитирана автономност на Палестина, изтегляйки военните си елементи от Газа през 2005 година

Генералният секретар на Amnesty Агнес Каламард отхвърля обвиняванията от страна на израелската страна и декларира, че Аmnesty признава Израел и осъжда антисемитизма, и дефинира обвиняванията към организацията като обезверен опит да се отклони вниманието от констатациите на отчетите.

Докладите правят оценка политиките на Израел въз основа на интернационалните конвенции - Римския статут на интернационалния углавен съд (ICC). В него като формулировка апартейда се дефинира като " институционален режим на редовно насилничество и доминация от страна на една расова група над друга ", осведоми AP.

Международният углавен съд към този момент проверява евентуални военни закононарушения от страна на Израел и палестинските бойци. Миналата година Съветът по правата на индивида към Организация на обединените нации основава непрекъсната анкетна комисия, която проверява злоупотребите против палестинците в Израел, Западния бряг и линията Газа, в това число за апартейд, прибавя AP.

Израел от своя страна упреква Международния углавен съд и Съвета по правата на индивида към Организация на обединените нации в користолюбие.

Според старши научния помощник в израелския институт за народна власт Ювал Шани е " малко евентуално " да бъде повдигнато обвиняване в апартейд от страна на МНС. Той добавя, че изказванията за апартейд са " крайни и напълно неоснователни ", само че и признава, че има дискриминация в комплицираната конюнктура в района, показва AP.

AP цитира Ювал Шавани: " Там в действителност има детайли, които могат да се квалифицират като дискриминация, сегрегация и подтисничество, като се има поради продължителността на окупацията ", сподели той. Но " е мъчно да се направи разграничаване сред въпроси, които са свързани с политиката за сигурност, с конкуриращи се национални искания, и това, което е расистка стратегия. "

Външният министър на Израел Яир Лапид съобщи пред кореспонденти, че не е изумен от заклеймяването на Израел като дискриминационна страна на расова основа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР