Аминокиселините са органични съединения, които играят много критични роли във

...
Аминокиселините са органични съединения, които играят много критични роли във
Коментари Харесай

Кои са незаменимите аминокиселини?

Аминокиселините са органични съединения, които играят доста сериозни функции във вашето тяло. Имате потребност от тях за жизненоважни процеси като създаване на протеини, хормони и невротрансмитери. Те са съсредоточени в храни, богати на протеини, като месо, риба и соя.

Човешкото тяло употребява аминокиселини, с цел да създава протеини, да извършва сериозни метаболитни функционалности при образуването на други молекули и да създава сила. Някои аминокиселини се синтезират от човешкото тяло, само че незаменимите аминокиселини би трябвало да се набират от храната.

Неесенциални аминокиселини

Неесенциалните аминокиселини могат да бъдат набавени от човешкото тяло посредством разнообразни пътища на биосинтеза. Здравите хора с естествен синтез на аминокиселини създават следните аминокиселини: аланин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, глутамин, глицин, серин, глутаминова киселина, пролин и тирозин.

Есенциални аминокиселини

Незаменимите аминокиселини не могат да се създават от човешкото тяло и би трябвало да се набират от храната. Тези аминокиселини са наложителни, защото неналичието на задоволителна бионаличност има неподходящи последствия за здравето. През 30-те години на предишния век е открита есенциалността на осем аминокиселини. Осемте незаменими аминокиселини са изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Хранителните източници на аминокиселини са храни, богати на протеини.

Девет есенциални аминокиселини

Когато аминокиселините за първи път са били класифицирани по есенциалност, единствено осем от 22-те общоприети аминокиселини са избрани като незаменими за възрастните хора. Известно време се е считало, че хистидинът е незаместим единствено в ранна детска възраст, което го прави условна аминокиселина. По-късно обаче, когато е открито, че е незаместим през целия човешки живот, хистидинът е прекласифициран като незаменима аминокиселина.

 протеините са източници на аминокиселини

- Фенилаланин. Вашето тяло трансформира тази аминокиселина в невротрансмитерите тирозин, допамин, епинефрин и норепинефрин. Той играе значима роля в структурата и функционалността на протеините и ензимите и производството на други аминокиселини.

- Валин. Това е една от трите аминокиселини с разклонена верига (BCAA) в този лист. Валинът оказва помощ за стимулиране на мускулния напредък и регенерация и взе участие в производството на сила.

- Треонин. Това е съществена част от структурните протеини, като колаген и еластин, които са значими съставни елементи на кожата и съединителната тъкан. Той също по този начин играе роля в метаболизма на мазнините и имунната функционалност.

- Триптофан. Често обвързван със унесеност, триптофанът е предходник на серотонина, невротрансмитер, който контролира вашия вкус, сън и въодушевление.

- Метионин. Тази аминокиселина играе значима роля в метаболизма и детоксикацията. Също по този начин е нужна за растежа на тъканите и усвояването на цинк и селен, минерали, които са жизненоважни за вашето здраве.

- Левцин. Подобно на валина, левцинът е BCAA, който е от решаващо значение за синтеза на протеини и възобновяване на мускулите. Той също по този начин оказва помощ за контролиране на равнищата на кръвната захар, подтиква заздравяването на рани и създава хормони на растежа.

- Изолевцин. Последният от трите BCAA, изолевцинът взе участие в мускулния метаболизъм и е мощно съсредоточен в мускулната тъкан. Също по този начин е значим за имунната функционалност, производството на хемоглобин и енергийната регулация.

- Лизин. Лизинът играе съществена роля в синтеза на протеини, усвояването на калций и производството на хормони и ензими. Също по този начин е значим за производството на сила, имунната функционалност и производството на колаген и еластин.

- Хистидин. Вашето тяло употребява тази аминокиселина, с цел да създава хистамин, невротрансмитер, който е жизненоважен за имунния отговор, храносмилането, половата функционалност и циклите сън-събуждане. Това е от решаващо значение за поддържането на миелиновата обвивка, защитна преграда, която заобикаля вашите нервни кафези.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР