Пътуването с линейка може да бъде скъпо – и потребителите не са защитени от изненадващи сметки

...
Американците са защитени от повечето изненадващи медицински сметки от Закона
Коментари Харесай

Американците са защитени от повечето изненадващи медицински сметки от Закона за без изненади, който влезе в сила миналата година. Но има един ключов елемент, който законодателството пропусна: пътуванията с линейка.

Неотдавнашен доклад установи, че повече от половината пътувания с линейки от осигурени пациенти водят до изненадваща сметка. Тези пътувания струват на пациентите приблизително 130 милиона долара годишно, според U.S. Public Interest Research Group или PIRG.

Дейвид Фенг и Кристи Шум в момента се борят за сметката си, която възлиза общо на над 7000 долара. Сметката е за превоз на линейка, 1-годишният им син Тео, взе от дома си като новороден, седмица след като се роди преждевременно.

„Той дишаше, но много тежко“, каза Фън. „Така че той не получаваше целия кислород, от който се нуждаеше.“

Лекарите казаха на двойката, че бебето трябва да бъде прехвърлено с линейка в детска болница със специален екип и животоподдържащи устройства. В нито един момент от този процес цената на пътуването не им мина през ума.

Въпреки това няколко седмици по-късно, докато Тео все още беше в болница с, както специалистите определиха, две дупки в сърцето му, двойката получи сметка за трансфера с линейка. Общо над $7000.

Застрахователната компания на Christy's, UnitedHealthcare, плати близо 1000 долара от тях, оставяйки ги да дължат останалите – повече от 6000 долара, тъй като UnitedHealthcare каза, че услугата е „доставчик или съоръжение извън мрежата“.

>

„Напълно шокиращо е, когато видите сметката и за мен това е наистина несправедливо“, каза Фенг.

Много изненадващи медицински сметки като тази, която получиха, бяха премахнати от Закона за без изненади, законодателство приет от Конгреса през 2020 г., който защитава потребителите срещу повечето изненадващи сметки за спешни услуги, включително полети с животоспасяващи хеликоптери.

Но това, от което не се отърва, бяха изненадващи сметки от обикновени наземни линейки.

Патриша Келмар от PIRG каза, че Конгресът е „избегнал“ проблема и „реши да признае проблема, като създаде федерален комитет, който да разгледа проблема по-задълбочено“. Келмар е в тази комисия.

„Има фиксирани разходи, когато става дума за лечение с линейка“, каза тя. „Трябва да определим цена, която е обвързана с разходите и това ще помогне на нашите застрахователни компании да плащат тези разходи на реална цена и ще защити хората от тези наистина високи сметки извън мрежата.“

< p>Но няма твърд график за разработване на нова система, което кара някои семейства да се борят.

Shum обжалва сметката им за линейка от $6000, но получи писмо от UnitedHealthcare, което гласи: „Плащането за тази услуга е отказано.“ Застрахователната компания също си върна 1000 долара, които е платила – като каза, че застрахователната компания на Фенг, Blue Cross Blue Shield от Калифорния, е трябвало да плати всички разходи за първия месец на бебето.

Повече от година по-късно сметката за линейка – общо над $7000 – остава неплатена въпреки часовете, прекарани по телефона с двете компании, опитвайки се да получат отговори.

„Разочароващо е,“ Шум каза. „Фактът, че ни отнема толкова много време и все още не е решен и ние все още не знаем нищо.“

Компанията, предоставила линейката, каза пред CBS News, че сметката е била подавана няколко пъти, но беше "заклещен" в системата. Освен това се казва, че специализираният транспорт за интензивни грижи е скъп за денонощна работа и разчита на застрахователните компании да възстановяват навреме и на справедлива цена.

Blue Cross Blue Shield от Калифорния каза пред CBS News, че не може отговаряйте на въпроси относно проблеми със сметката на двойката поради федералните закони за поверителност.

Семейството казва, че Blue Cross Blue Shield се е обадило и е обещало, че работи за разрешаването на проблема, но семейството казва, че все още няма решение.< /p>

UnitedHealthcare, застрахователят на Шум, каза, че основното покритие за Тео е под застрахователя на баща му, а не от UnitedHealthcare, но сега те са се „свързали както с компанията за линейка, така и с (Blue Cross Blue Shield of California), за да помогнат за разрешаването на този проблем ."

Все пак Фън и Шум казват, че стресът от сметките не е могъл да попречи на един вълшебен момент – денят, в който Тео най-накрая се прибра от болницата след два месеца и половина. Сега е здрав.

Бихме искали да знаем колко сте платили за медицински процедури. Можете да ни изпратите имейл на [email protected].

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР