Американците са най-големите клиенти на приложения от рода купувай сега,

...
Американците са най-големите клиенти на приложения от рода купувай сега,
Коментари Харесай

Възход на платформите „купувай сега, плащай после”


Американците са най-големите клиенти на приложения от рода „ купувай в този момент, плащай след това ”
(снимка: CC0 Public Domain)

Неотдавна американската компания Square погълна австралийския разработчик Afterpay – създател на едноименното приложение – за 29 милиарда $. Afterpay е платформа от типа „ купувай в този момент, плащай след това ” и огромната договорка внезапно насочи прожекторите към цялостен бранш от сходни системи, който се разраства бързо и притегля вниманието на регулаторите.

Австралийското приложение е нaсочено към младежите, които с лекост възприемат безкасовия метод на живот. Afterpay към този момент може да се похвали с повече от 16 милиона клиенти по целия свят и работи с близо 100 000 търговци на дребно. Успехът му, наподобява, е хванал окото на Square – платформа за цифрови заплащания, благосъстоятелност на шефа на Twitter Джак Дорси.

Друго известно приложение от този тип е шведското Klarna. Има и други играчи, които се борят за част от пая, наименуван „ Купи в този момент, плащай след това ” (КСПП). Сред тях са услугата за електронни заплащания PayPal, онлайн търговецът на дребно Amazon и редица банки.

Бързо възходящ бранш

Според изследване на Kaleido Intelligence, този бранш е повишен четирикратно до близо 80 милиарда $ в международен мащаб в интервала сред 2018 и 2020 година Пазарната му стойност може да доближи 250 милиарда $ до 2025 година.

„ Това е принцип, който съществува от много време, само че процесът на регистрация в никакъв случай не е бил толкоз равномерен, ефикасен и радушен ”, сподели Томас Рокафул, банков анализатор в Sia Partners, представен от. За разлика от кредитната карта, за потребителите на КСПП не се начислява рента или присъединителна такса, а лимитите на разноските се поддържат ниски.

Компаниите печелят по-голямата част от парите си, като таксуват търговците на дребно на база транзакция. В случая с Afterpay магазините, употребяващи приложението, губят към четири % от цената на транзакцията, само че получават останалата част от кеша незабавно и не са изложени на риск от неплащане.

„ За потребителите това е по-евтина опция на кредитните карти за финансиране на покупки и по-удобно в процеса на заплащане ”, споделя Ник Мейнард, анализатор в Juniper Research. „ За търговеца е относително елементарно да интегрира КСПП в своите системи. Това може да им разреши да усилят междинната стойност на поръчките си и % на реализация ”.

Според анализатора на Kaleido Intelligence Щефан Сорел, търговците на дребно, предлагащи алтернатива за КСПП, се радват на 20% нарастване на броя на посетителите на своите уеб сайтове, които завършват покупките си (т.е. не се отказват).

Претоварен пазар

Kaleido Intelligence пресмята, че американците са най-големите клиенти на такива приложения и съставляват към една трета от международния пазар на КСПП през 2020 година Но Азия също набира скорост. В Европа картината е доста по-шарена.
още по тематиката
Според Sia Partners, КСПП заплащанията съставляват 23% от оборота на дребно на онлайн магазините в Швеция през 2020 година Този % е 19% в Германия. В страни като Испания и Италия, където потребителите към момента избират обичайните способи на заплащане, делът е единствено два %, а във Франция – 4%. Въпреки това има упования, че КСПП пазарът в Южна Европа ще „ експлодира ” през идващите години.

Жан-Пиер Вибу, началник на експерта по КСПП Oney Bank, съобщи, че за този пазар се предвижда годишен ритъм на напредък от 30% в Европа.

Като част от този подем броят на доставчиците на КСПП услуги ще пораства. Не е надалеч моментът, в който пазарът ще се окаже претъпкан, сподели Мейнард, прогнозирайки „ интервал на консолидация ” в обозримо бъдеще. Покупката на Square на Afterpay е единствено предвестител на това, което ще се случва – поредицата сливания и придобивания в бранша.

През януари Affirm – основана от съоснователите на PayPal – закупи канадската PayBright. Миналата година пък Klarna купи италианския Moneymour. Във Франция банковият колос BNP Paribas предходната седмица подписа съглашение за закупуване на онлайн снабдител на потребителски заеми Floa. През май Banque Postale се сплоти с започващата компания finma Alma.

Не е без риск

Пазарът си има и своите опасности, като критиците настояват, че Afterpay и сходни приложения могат да изкушат хората да харчат пари, които нямат. Индустрията на КСПП значително е нерегламентирана в множеството страни. Това е повода за възходящия брой апели регулаторите да се намесят, с цел да защитят потребителите.

„ Някои консуматори не са наясно с последствията от това, което се случва, в случай че не изпълнят заплащанията, което е неприятно за цялата промишленост ”, сподели Сорел. Потребителите, които не изпълнят плануваните си заплащания, получават обилни такси за закъснение. Това е в ущърб и на потребителите, и на целия бранш.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР