Американците напускат Афганистан, но не си отиват у дома, а

...
Американците напускат Афганистан, но не си отиват у дома, а
Коментари Харесай

Американците излизат в тил на Путин: Защо са ѝ на САЩ войски в Таджикистан?

Американците напущат Афганистан, само че не си отиват вкъщи, а остават напълно наоколо. Според публикация в The Wall Street Journal, в американската бизнес общественост администрацията на Байдън би желала да пребазира войските си в Узбекистан и Таджикистан. В същото време WSJ отбелязва, че още никой не се е обърнал към държавните управления на тези страни на публично равнище. Но тази детайлност не би трябвало да бъде успокояваща и подвеждаща.
Статията в една от най-влиятелните и добре осведомени американски медии е явен експериментален балон, предопределен да тества реакцията на всички заинтригувани страни към тази концепция. Каква би трябвало да бъде реакцията на такава заинтригувана страна като Русия също е напълно явна: би трябвало да бъде свален този експериментален балон. Появата на янките с оръжие на територията на още две някогашни руски републики по най-решителния метод не дава отговор на националните ползи на РФ.
Разбира се, отдръпването на американските войски от Афганистан също не дава отговор. Афганистан е изцяло специфична страна, която от дълго време си е спечелила репутацията на „ гробище на империи “. Принципът „ това, което е положително за мен, е неприятно за моя зложелател, а това, което е неприятно за мен, е положително за моя зложелател “ тук или въобще не работи или е преконфигуриран по най-странния метод. Целта на досегашния престой на американските войски в Афганистан никога не беше прикритие за Русия под формата на някогашни руски републики от Централна Азия, тясно свързани с РФ. Но в действителност се получи частично по този начин. Слабият и подвластен режим на президентите Карзай и Гани, разчитайки на американски щикове, сътвори единствено привидна непоклатимост в Афганистан.
В тази връзка могат да се изложат две хипотези. Неочакваното, само че горещо предпочитание на президента Байдън да се срещне с Путин допустимо най-скоро има доста общо с проектите на американците да намерят ново място за базиране на своите войски, които сега са в Афганистан. По време на това бъдещо свиждане Кремъл ще бъде уверен, че появяването на тези войски в Узбекистан и Таджикистан е в интерес освен на Съединени американски щати, само че е и в ползите на РФ. Традицията е свежа, само че е мъчно да се повярва. Защо обаче мъчно?
 Американските медии търсят вероятен правоприемник на Путин Американските медии търсят вероятен правоприемник на Путин
Американските политически наблюдаващи непрестанно са заети с търсенето на правоприемник на настоящия президент на Руската федерация Владими...
Американците са „ посетители “, които имат „ привлекателния ” табиет да слагат краката си в мръсни обувки на масата в дома на домакина. Янките също по този начин са „ посетители “, които, откакто влязат през вратата, е съвсем невероятно да преминат назад през нея.
Повлиян от възприятието за взаимност със Съединените щати след ужасната терористична офанзива на 11 септември 2001 година, Путин, без ясно избрани условия се съгласи с появяването на американска военна база в Киргизстан. Янките не оцениха този жест: незабавно започнаха да изкупуват локални медии и локалния политически хайлайф. В същото време някои финансови схеми, измислени от американците, бяха извънредно гениални. Те даже съумяха да употребяват Русия като инструмент за обезпечаване на своето въздействие.
Например ето подобен „ лют “ спомен може да се прочете в записките на някогашния съветски дипломат в Киргизстан Валентин Власов „ Пътищата на ориста “:
„ Базата разполагаше с великански ресурс от гориво: 4 милиона галона (14,8 милиона литра), съхранявани в дълбоки подземни резервоари. Шест киргизки компании, някогашна благосъстоятелност на Максим Бакиев (син на локалния президент), няколко години доставяха базата Манас с гориво, закупено от Русия при преференциални условия. Освен това по заповед на президента те бяха освободени от заплащане на вносни мита. Общият размер на импортираното от тях гориво от 2005 до 2010 година при нулева ставка на акциза възлиза на към 2 милиона тона. Приходите от договорката е отишла за президентското семейство. "
За да убеди Киргизстан да се сбогува с янките, Русия трябваше да отдели доста време и огромно многообразие от запаси.
 Залмай Халилзад: Афганистан ще бъде измежду първите, получили американска помощ Залмай Халилзад: Афганистан ще бъде измежду първите, получили американска помощ
Съединени американски щати ще продължат да дават финансова и филантропична помощ на Афганистан след изтеглянето на американските войски от ислямската репу...
Трябва ли да пуснем всичко още веднъж да се повтори? Москва би трябвало да убеди сътрудниците си в Душанбе и Ташкент, че приемането на плодородното американско предложение за „ помощ “ е като да пусне лисицата в кокошарника. Съдейки по обстоятелството, че единственият задграничен държавен глава на парада на 9 май в Москва беше водачът на Таджикистан Емомали Рахмон, процесът на сходно увещание към този момент е в разгара си. Това добра вест ли е? Определено да. Но тази добра вест има своя минус, който също би трябвало доста ясно да се осъзнае.
Ако призовем Таджикистан и Узбекистан да кажат „ не ” на американците, по този метод РФ се ангажира да подсигурява тяхната сигурност. И тези отговорности може въобще да не са единствено „ на хартия “. Както към този момент беше казано нагоре, мъчно е да се предскаже какво ще се случи с Афганистан, когато той се отърве от американските „ посетители “. Има ли потребност Русия от такава спомагателна геополитическа тежест? Като се има поради Украйна, Беларус и всичко останало, това е належащо единствено като петото колело на колата. Но за жалост, въпросът не се повдига по този метод. А стои по този начин: може ли Русия да избегне тази спомагателна геополитическа тежест?
Наивно е да се разчита, че американците ще пазят съветските ползи в Таджикистан и Узбекистан. Те ще бъдат там, с цел да потушат съветското въздействие по всевъзможен вероятен метод и, което е по-важно, със самия факт на своето наличие, те ще включат още по-дълбоко двете някогашни руски републики във вътрешноафганистанския спор. И в случай че този спор, не дай Боже, се трансферира зад границата, тогава янките ще се реалокират някъде другаде и отново ще би трябвало отново руснаците да почистят бъркотията. Москва няма да може да избяга от отговорността за гарантиране сигурността на някогашната руска Централна Азия.
По-добре е още от началото РФ да работи като водач и да поеме тази отговорност върху себе си. Скъперникът заплаща два пъти - този афоризъм е от голяма важност освен за финансовите транзакции, само че и за интернационалната политика.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР