Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална

...
Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална
Коментари Харесай

Посолството на САЩ с официално изявление относно нотификацията до Конгреса за закупуването на F-16

Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за евентуална продажба на въоръжениe на съдружници в НАТО, цената на коeто надвишава 50 милиона $. Планираната от България облага на осем изтребителя F-16 попада в тази категория.

Това се показва в изказване на Посолството на Съединени американски щати по отношение на известието до Конгреса за закупуването на F-16. "Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не чакаме несъгласие от негова страна ", допълват от Посолството. От там прецизират още, че известията са въпрос на публично притежание. "Важно е да се означи, че цената, представена във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата ", се споделя още в позицията.

"Държавният департамент и Министерството на защитата на Съединени американски щати дават опция за горна граница във всички известия, ако задграничните сътрудници разширят обсега на програмата отвън в началото декларираното. Това заобикаля нуждата от промени в известието до Конгреса и понижава времето, належащо за привършване на задгранична военна продажба ", декларират от американското посолство.

Те изясняват още, че известието за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1,6 милиарда $, само че това не е крайната цена. От Посолството разясняват, че действителните дефинитивни разноски на програмата ще се основават на окончателните български условия. "Нотификацията, изпратена до Конгреса, е единствено една стъпка в процеса за задгранични военни продажби. След като процесът по известяван завърши, Министерството на защитата на Съединени американски щати ще даде предложение за подписване на договорка. На този стадий ще стартират дефинитивни договаряния и българското държавно управление може да преразгледа или предефинира условията, преди да се стигне до крайната цена ", допълват още от Посолството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР