Американското издание посвети статия на разсекретения документален филм за изпитанията

...
Американското издание посвети статия на разсекретения документален филм за изпитанията
Коментари Харесай

В САЩ оцениха разсекретено видео от изпитанието на Цар Бомба

Американското издание посвети публикация на разкрития документален филм за тестванията в Съюз на съветските социалистически републики на 50-мегатонната термоядрена бомба с прякор " Цар Бомба " на Запад.

Видеото на тестванията беше качено по-рано от " Росатом " на канала му в YouTube.

Според The ​​Drive документалният филм " дава нова и вълнуваща вероятност " на това неповторимо предизвикателство. Изданието отбелязва, че преди този момент са били налични единствено къси видеоклипове и нискокачествени фотографии от детонацията на " Цар Бомба ".

Авторите на материала назовават ​​създаването на най-мощната термоядрена бомба в света " извънредно софтуерно достижение ", като акцентират бойните качества на " чудовищното оръжие ".

Изданието показва ролята на руския водач Никита Хрушчов в основаването на тази термоядрена бомба, която е създадена по негови персонални указания в разгара на Студената война.

The Drive също по този начин отбелязва, че Цар Бомба се оказа прекомерно голямd за практическа военна приложимост, защото са зародили компликации при нейната доставка и избора на цели.

AН602 (известна още като " Цар Бомба " ) е термоядрена авиационна бомба, създадена в Съюз на съветските социалистически републики в интервала сред 1956-1961 година от група нуклеарни физици, ръководена от учен Игор Курчатов.

Изпитанието на AН602 се организира на 30 октомври 1961 година, като се хвърля от аероплан Ту-95В на нуклеарния полигон " Сухой Нос " (остров Нова Земя). Измерената мощ на детонацията е 58,6 мегатона в тротилов еквивалент.

" Цар Бомба " е най-мощното създадено взривно устройство в историята на човечеството. Тя е вписана в Книгата на върховете на Гинес като най-мощното термоядрено устройство, изпитвано в миналото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР