Американският здравен регулатор за пръв път одобри лекарство, създадено от

...
Американският здравен регулатор за пръв път одобри лекарство, създадено от
Коментари Харесай

САЩ за пръв път одобриха лекарство от канабис за тежки форми на епилепсия

Американският здравен регулатор за пръв път утвърди лекарство, основано от канабис, което ще отвори вратите за по-нататъшни проучвания на медицинските свойства на растението.

Става въпрос за лекарство, предопределено за пациенти на възраст над две години с форми на епилепсия, които до момента са измежду най-трудно поддаващите се на надзор и най-смъртоносните – синдромът на Драве и синдромът на Ленъкс-Гасто.

Медикаментът " Епидиолекс " е основан от компанията GW Pharmaceuticals и съдържа канабидиол – едно от стотиците химически съединения в растението, което обаче няма интоксиращия резултат на тетрахидроканабинола (THC, който е по-малко от 0.1% от наличието на лекарството), написа организация " Ройтерс ".

Въпреки че THC може да докара до параноя, тревога и халюцинации, канабидиолът има тъкмо противоположния резултат и експерти настояват, че може да бъде употребен в третирането на душевен проблеми.

Макар да е получил утвърждение, " Епидиолекс " към момента предстои на оценка от Агенцията по медикаментите, защото наличието на марихуана го слага в листата от лекарства с висок риск за корист, които са най-смъртоносни и от които няма медицински изгоди. Сега организацията би трябвало да реши дали да декласифицира канабидиола от този лист, което да позволи продажбата на лекарството.

От компанията чакат решението да бъде взето в идните 90 дни и към момента не са определили цена за продажба. Европейската организация по медикаментите би трябвало да вземе решение дали да го позволи при започване на идната година, написа в. " Гардиън ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР