Американският щат Мисури съди китайското правителство с обвинение, че Пекин

...
Американският щат Мисури съди китайското правителство с обвинение, че Пекин
Коментари Харесай

Американски щат съди Китай заради икономическите щети от Covid-19

Американският щат Мисури съди китайското държавно управление с обвиняване, че Пекин в началото е " замела под килима " казуса с ковид, а по-късно не е съумяла да се оправи с ограничение на разпространяването му. Неадекватните дейности на Китай са довели до стопански вреди за щата, споделя основният прокурор на Мисури Ерик Шмит, представен от BBC.

По думите му, жителите на щата са изгубили евентуално десетки милиарди, откакто Китай е подхванала ненавременни и незадоволителни ограничения.

Правни специалисти показват, че не е ясно до каква степен ще стигне сходно дело, като показват и подозрения за мотивацията зад него.

" В Мируси вредите от вируса са забележими - хиляди инфектирани, доста умряли, дребният бизнес затвори порти, а тези, които живеят от заплата до заплата не могат да сложат храна на масата ", споделя Шмит.

" Китайското държавно управление излъга света за заплахата и заразната природа на Covid-19, принуди лекари и публицисти да мълчат и не направи съвсем нищо, с цел да спре разпространяването на болестта. Те би трябвало да дават отговор за дейностите си ", показва още той.

Делото е заведено против китайското държавно управление, комунистическата партия и други публични лица и институции.

Правни специалисти обаче показват, че интернационалните съглашения дават имунитет на задграничните държавни управления и те не могат да бъдат съдени в американски съдилища. Изключения има, само че те не могат да бъдат приложени в този случай.

Шмит твърди още, че Китай е направил рецесията още по-лоша, като е забавила износа на защитни дрехи и маски.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР