Американският щат Алабама забрани абортите дори в случаи, в които

...
Американският щат Алабама забрани абортите дори в случаи, в които
Коментари Харесай

Алабама забрани абортите дори при изнасилване, инцест или увреждания на плода

Американският щат Алабама забрани абортите даже в случаи, в които бременността е плод на обезчестяване или блудничество, или плодът има увреждания. Изключения ще има единствено в случай че аномалиите на ембриона са смъртоносни или здравето на дамата е в доста сериозна заплаха, както и в случай че бременността е извънматочна.

Наказанието за лекарите, пробвали да проведат процедурата, е 10 години затвор, а за тези, които са я провели сполучливо – 99 години.

Това са най-строгите ограничавания на правото на аборт, одобрявани до момента в Съединени американски щати. Те са част от наклонност, почнала в последните месеци – сходни ограничения са препоръчани в 16 щата, в четири от които те към този момент бяха признати. В тях въпреки всичко има (макар и извънредно кратък) времеви прозорец, в който дамата има право да прекъсне бременността – преди да бъде регистриран сърдечен темп на плода. Това се случва сред шестата и осмата седмица, когато към момента доста дами може въобще да не знаят, че са бременни.

Законът мина в сената на Алабама с 25 на 6 гласа и болшинството категорично отхвърли препоръчаните от демократите ремонти, които предвиждаха изключения за случаите на обезчестяване или инцест, отбелязва организация " Ройтерс ". Той би трябвало да бъде подписан от губернатора и да влезе в действие в идните шест месеца. Срещу него евентуално ще бъдат повдигнати възражения по правосъден път.

Републиканският сенатор Клайд Кемблис съобщи, че целият смисъл на писането на този закон е разногласието по него да стигне до Върховния съд. Миналата година президентът Доналд Тръмп назначи в него Брет Кавано, като по този начин даде болшинство на консервативните съдии в институцията. Това отваря пътя за анулация на основното решение от 1973 година по делото Роу против Уейд, което към момента закриля правото на аборт на федерално равнище през първите три месеца на бременността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР