Американският сенатор Марко Рубио поиска спиране на сделката, с която

...
Американският сенатор Марко Рубио поиска спиране на сделката, с която
Коментари Харесай

Сенатор от САЩ иска спиране на сделката за Би Ти Ви

Американският сенатор Марко Рубио изиска прекъсване на договорката, с която чешката PPF Group на Петр Келнер ще придобие мажоритарен дял в Central European Media Group Enterprises (CME), сегашният притежател на Би Ти Ви.

В писмо до администрацията на президента Доналд Тръмп той приканва да се направи повсеместен обзор в подтекста на последствията за националната сигурност на решението на AT&T да се раздели с тази своя компания. CME Group има активност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 милиона фенове и някои от най-гледаните новинарски стратегии в Централна и Източна Европа, показва Рубио.

Републиканецът е ръководител на Комисията за Китай, в която заседавата представители на двете камари на Народното събрание във Вашингтон и член на сенатската Комисия за интернационалните връзки и разузнаване. Според него компанията на Келнер и самият той били известни, че работят като " подставено лице на Китай в Чешката република " и че притежаваните от PPF телекомуникационни компании работят с Huawei Technologies за създаване на 5G мрежи, предава " Дневник "

В сряда пражкото издание " Хосподарске вести " уточни, че през днешния ден акционерите на CME би трябвало да гласоподават в Хамилтън, столицата на английската територия Бермудски острови, дали утвърждават договорката.

Засега AT&T не е коментирала, а от PPF споделят, че сенаторът се базира на " подправена информация " от чешки политици и че не е съгласна с метода, по който в писмото е направена характерност на пазара на CME. Що се отнася до технологиите и оборудването от Huawei, те са наследени при покупката на активността на Telenor (включително в България - бел.ред.) в региона, допълват от капиталовата група.

" PPF купува съдебномедицинска експертиза в допълнение на телекомуникационния си бизнес и без никакви задни мисли. Като част от процеса за придобиване на съдебномедицинска експертиза си сътрудничим с всички регулаторни управляващи и им предоставяме цялата нужна информация ", казващ още от чешката група с конкретизиране, че ще се свържат със сенатора, с цел да му дават " съответна информация ".

Критиките на Рубио отиват оттатък телеком и медийния бизнес на Келнер. Той показва в писмото си, че Home Credit, една от компаниите в групата PPF, е наела PR компания за " да манипулира чешкото публично мнение за основаване на благосклонно отношение към Китай, а тази работа включва шпиониране на чешки политици, напън против медиите да отдръпват публикации с рецензии за Китай и основаване на института Sinoskop, с цел да създава пристрастни разбори и по този начин да въздейства на публичния спор ".

Сенаторът приканва Комисията за задгранични вложения в Съединени американски щати (CFIUS) да прегледа договорката, тъй като тя " подкопава ползите на Съединени американски щати в областта на националната сигурност по отношение на Централна и Източна Европа, както и с Китай ".

През май 2019 година администрацията на Тръмп включи Huawei в лист, забраняващ на американски компании да работят с тази компания, и упорито лобира пред държавните управления на други страни да я изолират от състезания за създаване на мрежи за връзки от ново потомство, въпреки тя да е международният водач за такова съоръжение.

Сделката на Келнер с AT&T е от октомври - към година, откакто колосът закупи CME посредством покупката на Time Warner (днес се назовава Warner Media) против 1.1 милиарда $ и 575 млн. $ кредитна гаранция.

Ако настояването на Рубио бъде утвърдено, промяната на притежателя на съдебномедицинска експертиза може да се отсрочи с месеци и години поради изцяло и задълбочено следствие. Сенаторът споделя, че има вяра " в нуждата администрацията по-внимателно за огледа корпоративни покупко-продажби като продажбата от AT&T на CME, с цел да разбере по какъв начин държавното управление на Китай и китайската компартия работят посредством подставени лица като PPF. Ако не създадем това, дипломатическите ни старания да отвръщаме политическата интервенция в ръководството и обществата на други страни от китайската компартия. "

Писмото му е адресирано до министъра на правораздаването и основен прокурор Уилям Бар и финансовия министър Стивън Мнучин. В него се изяснява, че CFIUS има съображение да се намеси, защото CME Group e " американска компания ". На уеб страницата на групата е посочено, че тя е основана в Бермуда с поделения в Холандия и във всяка от страните, в които има активност, както и че се търгува на борсата в Прага и в Съединени американски щати на NASDAQ Global Select Market.

" Около една трета от облагите на PPF Group идват от Home Credit - компания за кредитиране на физически лица в Китай. Този подвластен от политическите процеси бизнес зависи от лицензите на небанково кредитиране, издадени от държавното управление в Пекин ", написа още сенатор Марко Рубио. Според него " PPF към този момент употребява предстоящото придобиване на медиите на CME в Чехия, с цел да принуди локалните медии и политици да си мълчат (за Китай - бел. ред.) ".

Конкуренцията с Пекин за обяснение на протичащото се по света изисквало блокирането на опитите да се управляват медиите, посредством които хората научават и схващат какво прави Китай, добавя той. " Съединени американски щати имат интерес да защитят една свободна и отворена медийна среда в чужбина, както и да попречат на китайската компартия да отслаби тези платформи в опитите си да подкопава демократичните правила по света. "

От PPF споделят: " Фактът, че ние, сходно на хиляди други западни компании, също работим в Китай, по никакъв метод не допуска, че гледаме по друг метод на света. Напротив, като хора, прекарали забележителна част от живота си в тоталитарния комунизъм, ние надълбоко ценим свободата на словото ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР