Американският психотерапевт Аарон Бек, един от основоположниците на когнитивно-поведенческата терапия

...
Американският психотерапевт Аарон Бек, един от основоположниците на когнитивно-поведенческата терапия
Коментари Харесай

Аарон Бек, основоположник на когнитивно- поведенческата терапия, почина на 100 години

Американският психотерапевт Аарон Бек, един от основоположниците на когнитивно-поведенческата терапия и създател на " Ска̀ла за меланхолия на Бек ", умря на 100 години, заяви на уеб страницата си Институтът " Бек ", учреден от учения и щерка му Джудит.

Когнитивно- поведенческата терапия, която се употребява за лекуване на меланхолия, псхиатрични проблеми и психически разстройства, е терапия, фокусирана върху смяната на съответни поведенчески и мисловни процеси.

" Моят татко посвети живота си на създаването и тестването на способи на лекуване, с цел да усъвършенства живота на безчет хора по целия свят, сблъскващи се със здравословни и псхически проблеми ", се споделя в изказването на Джудит Бек. " Той същински трансформира сферата на психическото здраве с помощта на своите разработки и десетилетия проучвания в региона на когнитивно- поведенческата терапия ", прибавя тя.

Аарон Бек е роден през 1921 година в Съединени американски щати в фамилията на еврейски имигранти, пристигнали от територията на днешна Украйна.

Завършва университета Браун през 1942 година, по-късно Йейл през 1946 година, където получава степен лекар на медицинските науки.

Наричан е учредител на когнитивната психотерапия. Днес неговите медоти се употребяват необятно за лечение на клинични депресии и тревожни разстройства.

Аарон Бек твърди, че съществува така наречен когнитивна триада на депресията: отрицателна визия за самия себе си ( " аз съм нищо " ), отрицателен мироглед за света (той е нечовечен и рисков, там е лошо) и, като разследване, непрекъснато очакване на най-лошото в живота. Моделите на отрицателното усещане или " автоматизираните " мисли, както ги назовава Аарон Бек, се образуват в детството.

Бек е създател или съавтор на над 600 научни изявления, отдадени на когнитивната терапия и ролята ѝ за попречване на самоубийства. Получил е повече от 50 университетски оценки.

През 1961 година той създава " Ска̀ла за меланхолия на Бек ", в която разпознава 21 признака и недоволства, присъщи за хората, страдащи от меланхолия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР