Американският производител на микрочипове Интел (Intel) ще инвестира 17 милиарда

...
Американският производител на микрочипове Интел (Intel) ще инвестира 17 милиарда
Коментари Харесай

Интел ще инвестира 17 милиарда евро в завод за микрочипове в Германия

Американският производител на микрочипове " Интел " (Intel) ще влага 17 милиарда евро в построяването на два завода за чипове в Магдебург, източна Германия, оповестиха ДПА и Ройтерс. Строежът на предприятията би трябвало да стартира най-късно напролет на 2023 година

В немските медии от дълго време се написа, че " Интел " оглежда места в Германия за новите си фабрики, само че през днешния ден новината беше оповестена от шефа на компанията Пат Гелсинджър.

" Германия приветства огромната инвестиция, планувана от " Интел ", която ще сътвори 3000 високотехнологични работни места и още доста по веригата на доставки ", съобщи канцлерът Олаф Шолц.

Според Ройтерс " Интел " възнамерява общи вложения на стойност 88 милиарда евро в Европа. Освен заводите в Германия те плануват модернизиране на съществуващата фабрика в Ирландия на стойност 12 милиарда евро, основаване на проучвателен център във Франция с към 1000 работни места и цех за пакетиране и сглобяване в Италия на стойност 4,5 милиарда евро, който би трябвало да проработи сред 2025 година и 2027 година

Това би трябвало да подсигурява доставките на чипове за производителите на компютри, смарт телефони и коли в Европа, както и да понижи зависимостта от азиатските доставки.

Заводите в Магдебург ще обезпечат работа на 7000 строителни служащи, 3000 души личен състав и още няколко десетки хиляди съпътстващи работни места за сътрудници и снабдители.

Пръсването на вложенията в няколко страни ще даде опция на " Интел " да получава държавни помощи, само че ще би трябвало да договаря за тях с всяка страна поотделно, споделя еврокомисарят за индустрията Тиери Бретон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР