Американският президент Доналд Тръмп поднови заплахите си да се оттегли

...
Американският президент Доналд Тръмп поднови заплахите си да се оттегли
Коментари Харесай

Тръмп заплаши да спре търговските преговори с Канада и Мексико

Американският президент Доналд Тръмп възобнови заканите си да се отдръпна от Северноамериканското съглашение за свободна търговия НАФТА дни преди началото на нова серия договаряния за смяна на договра, подписан преди 23 години.

" Намираме се в развой на предоговаряне на НАФТА (най-лошата комерсиална договорка в историята) с Мексико и Канада. И двете ни затрудняват, може би би трябвало да прекратим? ", писа Тръмп в " Туитър ".

Първите петдневни договаряния завършиха предходната неделя, като и трите страни се ангажираха да ускорят процеса за смяна на съглашението. Втората серия диалози стартират в петък.

Предоговарянето на НАФТА бе едно от първите неща, които Тръмп даде обещание да направи, когато стане държавен глава. След като известно време остави да витае опасността чисто и просто да изтегли Съединените щати от съглашението, в последна сметка американският президент се спря на разновидността то да бъде предоговорено бързо " в полза на трите страни " - Канада, Съединени американски щати и Мексико.

От самото начало НАФТА поражда изключително доста разногласия. Критиците му го дефинират като незаслужено и унищожаващо работни места, до момента в който поддръжниците му са на мнение, че способства за ускорение на растежа. Споразумението беше обичана цел на Тръмп по време на предизборната му акция, като той даже го назова " цялостен неуспех ".

Предоговарянето на НАФТА е от основно значение за Тръмп, който би трябвало да изпрати мощен политически сигнал в миг, когато среща усложнения да извърши предизборните си обещания, означават анализатори. В основата на причините му е комерсиалният баланс на Съединени американски щати с Мексико, който след влизането в действие на съглашението мина от 1.6 милиарда $ остатък към недостиг от 64 милиарда $.

НАФТА стана жизненоважно за мексиканската стопанска система: 80 % от мексиканския експорт, главно промишлени и селскостопански артикули, е предопределен за Съединени американски щати. Мексиканското автомобилостроене - секторът, който се чака да бъде измежду главните тематики на договарянията наред със земеделието - беше мощно облагодетелствано от свободната търговия за разлика от американското автомобилостроене, което беше насила да изнася производства, с цел да употребява по-евтина работна ръка.

Между Съединените щати и Канада има по-голямо равновесия в комерсиалния баланс, само че дебатите са съсредоточени в областта на млечните артикули, виното и зърното, които Вашингтон твърди, че са субсидирани. Съединени американски щати бяха тези, които накараха Канада и Мексико да седнат на масата на договарянията, само че и трите страни са единомислещи, че е належащо да бъде " подмладен " текстът, действителен от близо четвърт век, направен даже преди епохата на интернет. От модернизирането на съглашението зависи конкурентоспособността на Америка във връзка с Азия, акцентират анализатори.

В различен туит, оповестен в неделя, Тръмп още веднъж настоя Мексико да заплати за построяването на стена по границата.

В отговор външното министерство акцентира, че " по никакъв метод и при никакви условия " няма да заплаща за стената, която бе едно от главните обещания на президента по време на предизборната му акция. Институцията съобщи още, че битката с трафика на опиати през границата е отговорност и на двете страни, защото в Съединени американски щати има огромно търсене на дрога.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (546)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР