Американският президент Джо Байдън заяви, че издаването от Международния наказателен

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че издаването от Международния наказателен
Коментари Харесай

Байдън: Заповедта на МНС за арест на Путин е оправдана

Американският президент Джо Байдън съобщи, че издаването от Международния углавен съд /МНС/, на заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по обвинявания във военно закононарушение за депортиране на украински деца е " оправдана ", съобщи Агенция Франс Прес.

" Този ход е доста мощен ", съобщи американският президент пред кореспонденти в Белия дом, като в същото време означи, че Съединените щати не са член на Международния углавен съд.

БГНЕС напомня, че Международният углавен съд издаде заповеди за арест на съветския президент Владимир Путин и на президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.
В изказването на съда се споделя, че те може да са забъркани във " военни закононарушения, свързани с нелегално депортиране на население (деца) и нелегално прекачване на население (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация ".
" Камара II на Международния углавен съд ( " МНС " или " Съдът " ) издаде заповеди за арест на две лица във връзка със обстановката в Украйна: Владимир Владимирович Путин и госпожа Мария Алексеевна Лвова-Белова, се споделя в известието.
„ Г-н Владимир Владимирович Путин, роден на 7 октомври 1952 година, президент на Руската федерация, се допуска, че е виновен за военното закононарушение противозаконна депортация на население (деца) и това нелегално прекачване на население (деца) от окупираните региони на Украйна в Руската федерация (съгласно член 8, параграф 2, писмен знак а), подточка vii) и член 8, параграф 2, писмен знак б), подточка viii) от Римския статут). Твърди се, че закононарушенията са осъществени на окупираната украинска територия най-малко от 24 февруари 2022 година Съществуват основателни аргументи да се счита, че господин Путин носи самостоятелна наказателна отговорност за горепосочените закононарушения, i) за това, че е направил действията директно, взаимно с други лица и/или посредством други лица (член 25, параграф 3, писмен знак а) от Римския статут), и ii) за това, че не е упражнил подобаващ надзор върху гражданските и военните си подчинени, които са направили действията или са позволили осъществяването им и които са били под неговата ефикасна власт и надзор, според отговорността на висшестоящия (член 28, писмен знак б) от Римския статут). ”
Г-жа Мария Алексеевна Львова-Белова, родена на 25 октомври 1984 година, комисар по правата на детето в канцеларията на президента на Руската федерация, се смята за виновна за военното закононарушение противозаконна депортация на население (деца) и за противозаконното прекачване на население (деца) от окупираните региони на Украйна в Руската. Твърди се, че закононарушенията са осъществени на окупираната украинска територия най-малко от 24 февруари 2022 година Съществуват рационални учредения да се счита, че госпожа Лвова-Белова носи самостоятелна наказателна отговорност за горепосочените закононарушения, за това, че е направила действията директно, взаимно с други лица и/или посредством други лица, се споделя още в известието на Съда.

Въз основа на молбите на прокуратурата от 22 февруари 2023 година Камара II на досъдебното произвеждане смята, че са налице основателни аргументи да се счита, че всеки от обвинените носи отговорност за военното закононарушение противозаконна депортация на население и за това нелегално прекачване на население от окупираните региони на Украйна в Руската федерация в ущърб на украинските деца.
Камарата смята, че заповедите са секретни, с цел да се защитят жертвите и очевидците, както и с цел да се защищити следствието. Независимо от това, като има поради, че държанието, за което се приказва в актуалната обстановка, продължава и публичната информираност за заповедите може да способства за предотвратяването на по-нататъшно осъществяване на закононарушения, Камарата смята, че е в полза на правораздаването да позволи на секретариата да оповести обществено съществуването на заповедите, имената на обвинените, закононарушенията, за които са издадени заповедите, и методите на отговорност, както е открито от Камарата.
Гореспоменатите заповеди за арест са издадени въз основа на заявките, подадени от прокуратурата на 22 февруари 2023 година, гласи оповестеният на уеб страницата на Международния углавен съд текст. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР